torsdag, september 18, 2008

Dokumentär: Wiretapping Sweden

Nedan finner du en dokumentär på engelska om FRA där bl.a. jag medverkar som intervjuobjekt. Bakom dokumentären står "Wiretapping Sweden" och Urban Lifestyle.

11 kommentarer:

  1. Anonym11:29 fm

    E det jag som förväntar mig mer bild, eller har sidbredden kapat hela högerdelen av filmen?

    SvaraRadera
  2. Det är fel på sidbredden. Ska fixa.

    SvaraRadera
  3. Anonym1:44 em

    Nu syns det bättre. Konstigt att de skriver att Peter Sunde är Co-founder av piratpartiet.

    SvaraRadera
  4. Anonym2:46 em

    filmen håller nu enligt uppgift på att kodas om med en korrekt namnskylt på peter sunde. kanske bra att veta.

    SvaraRadera
  5. Innehållsmässigt helt OK men det hade inte skadat med en duktig ljudtekniker vid inspelningen. Vad Mark Klamberg har att säga på ett blåsigt Norrmalmstorg är inte lätt att uppfatta ....

    SvaraRadera
  6. Anonym10:49 em

    På tal on wiretapping, har nån sett det här ännu?
    http://www.golem.de/0809/62474.html

    Tyska polisen har använt sig av trojaner för att spinera innan det fanns stöd i lagen för det och nu har interna dokument om detta läkt ut. Polisen svarar med en räd.

    SvaraRadera
  7. cnab: en av poängerna med filmen var att göra den med enkel utrustning, att visa att det är frågan som är viktig inte ljud- och bildkvaliten.

    SvaraRadera
  8. Hej Mark!

    Det är en sak jag har undrat över ett tag: Vad tycker du om Urban Lifestyles verksamhet? Jag känner inte till företaget närmare, men så här presenterar de sig själva på sin välkomstsida (som du länkar till):

    ”What do we do?
    Urban Lifestyle helps clients to listen to their consumers by studying their discussions and behaviour on the Internet.

    How do we do it?
    We study social media on a daily basis and identify opinion makers/trendsetters, consumer discussions and trends.

    Why do we do it?
    To help our clients use this information to be able to react to trends and consumer discussions and so they can utilize these insights in both their marketing and market offers.

    The consumer is the king of the new economy and the companies that learn to listen to them will prosper.”

    En av de produkter de erbjuder är ”Social Media Monitoring”:

    ”On the behalf of our clients we monitor different subject arenas, trends and brands on a monthly or quarterly basis. First we identify the most important trend setters and opinion makers in these areas. Then we identify the most important consumer discussions and keep our clients constantly updated and at the same time inspired.”

    Jag vet inte hur du tolkar det här, men jag uppfattar detta som ett business intelligence/market intelligence-företag som ägnar sig åt datamining av webbloggar och analyser sociala nätverk (gissningsvis med hjälp av sociogram). Tycker du att den här typen av verksamhet är OK om det är våra pengar de vill åt?

    Den här posten är ju gammal, men jag hoppas ändå på svar.

    SvaraRadera
  9. Peter,
    Jag tycker denan typ av datamining är ok av två skäl. i) Underlaget för deras studier är öppna källor och inte folks privata kommunikation. ii) Urban Lifestyle har ingen polis, det har staten. Det är en farlig kombination att överföra vanliga människors privata kommunikation till samma stat som har maktmedel att sätta oss i fängelse.

    SvaraRadera
  10. Sorry, jag tycker inte att det håller. Om du är inne och surfar på olika sajter och deltar i litet debatter här och där så tycker du att det är helt OK att någon följer dina rörelser så länge det inte är staten? Jag förstår inte varför du plötsligt är så välvilligt inställd till övervakning. Öppna källor, säger du. Visst, det är fullt möjligt att de bara följer debattinlägg, men jag ställer mig tvivlande. Om de följer vanligt folks elektroniska spår så är det lika illa som om staten gör det.

    SvaraRadera
  11. Peter,
    Vi kanske talar om olika typer av informationsinhämntning. I den texten så talar Urban Lifestyla om att identfiera trendsättare, opinionsbildare och aktuella diskussionsämnen. Jag antar att man kan göra detta genom att studera texter på tidningars hemsidor och bloggar utan att bygga sociogram över enskilda individers internetvanor. Om det fungerar på det sätter så tycker jag det är ok.

    SvaraRadera