EU-ministern Birgitta Ohlsson skriver hos Aftonbladet varför EU:s mammadirektiv vore ett steg tillbaka för jämställdheten i Europa. EU ska hjälpa, inte stjälpa kvinnor som vill arbeta. EU-kommissionären Cecilia Malmström är inne på samma linje.
Vissa debattörer verkar ha svårt att se skillnaden mellan föräldraledighet som en statligt garanterad rättighet och en statligt påtvingad skyldighet. EUs mammadirektiv gör föräldraledighet obligatorisk för kvinnor under en period av sex veckor. Den lösning som jag och flera andra förespråkar är att vardera förälder har en staligt garanterad rätt, men inte en statligt påtvingad skyldighet, att vara föräldralediga med ersättning i ett visst antal månader (allt från 4 till 6 månader).
Nu är det ju inte en fråga som jag driver som pirat, men personligen tycker jag att en helt individualiserad föräldraförsäkring vore en utmärkt idé. Kämpa på!
SvaraRaderaJo, precis. Det är vad jag var ute efter!
SvaraRaderaJag håller inte alls med om att man ska individualisera föräldraförsäkringen. Man måste se till grunden: varför finns den över huvud taget? Är det ett bidrag föräldrarna? Nej, det är en trygghet för barnet. Det är upp till barnet att avgöra vilken av föräldrarna som stannar, och då barnet inte är kapabelt att avgöra detta får förmyndarna avgöra åt barnen. Om det vore en åt föräldrarna given ekonomisk säkerhet vore det självklart att det ska vara lika delat, men nu handlar det om barnet och barnets bästa. Det ska vara upp till förmyndarna att avgöra. Och jag vill inte se staten som barnens förmyndare, tagandes föräldrarnas position.
SvaraRadera