Direktivet innebär att alla EU-medborgares kommunikationsdata, så som sms, telefonsamtal och e-mail, lagras i upp till två år. Detta utan någon som helst urskiljning eller utan föregående brottsmisstanke. Det är en övervakningsapparat som saknar motstycke.Jag håller inte riktigt med det sista när de skriver att det "är en övervakningsapparat utan motstycke". Jag klipper ur SVT Rapports sändning den 16 juni 2008.
Jag har ju i två längre artiklar visat att den lagstiftning som Sveriges riksdagsmajoritet röstat igenom tillåter just detta, även efter de senaste ändringarna. På senare tid har t.o.m. FRA börjat göra vissa medgivanden på sin hemsida. Jag har inga problem med att centerpartisterna motarbetar datalagringsdirektivet, men man kanske ska undvika formuleringar som "övervakningsapparat som saknar motstycke."Trots att FRA säger sig vara inriktat på spaning mot utländska hot kan Rapport nu visa att även svensk kommunikation under lång tid fångats in och lagrats av underrättelseorganisationen.
Svenskarnas telefonsamtal och data-kontakter har enligt Rapports källor samlats in och lagrats i runt tio år. FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson säger att materialet lagrats men att det rensas ut efter 18 månader.
Informationen lagras i trafikdatabasen Titan och gäller information om vem som talat med vem, inte innehållet.
En version på hemsidan
FRA har hela tiden velat ge sken av att man inte sparar några större informationsmängder. Sedan förra våren berättar FRA för allmänheten på sin hemsida hur arbetet går till.
Bland annat skriver FRA att "den tillgängliga kommunikationen filtreras i realtid, vilket innebär att den absoluta merparten av trafiken aldrig lagras."
Annan bild i hemligt dokument
Men en FRA-anställd har i ett hemligt internt dokument frågat cheferna varför det står så på webben - man arbetar ju visst på det viset. Man lagrar ju och inte bara lite. Enligt den anställde lagras "stora mängder information som sedan söks igenom."Fiskar med stor håv
FRA har framhållit utåt att man jobbar med precisa, exakta sökbegrepp för att få tag i utländsk trafik. Men enligt Rapports källor handlar det om en generell massinhämtning av trafikdata, där både svenska och utländska medborgares trafikdata samlas in i en bred håv.
Jag anser att det är ett större intrång i den personliga integriteten när FRA lagrar stora mängder trafikdata i sin egen databas än om teleoperatörerna gör detta som en följd av EUs datalagringsdirektiv. I det senare fallet får staten endast tillgång till begränsade mängder trafikdata.
Nu är detta inget angrepp riktat specifikt mot centerpartiet, samtliga sju riksdagspartier har ju uttryckt stöd för att FRA ska få bedriva signalspaning. Låt oss dock vara klara med vad detta innebär (med den definition av signalspaning som finns i det svenska regelverket).
Bloggar
Markus "Lake" Berglund, J-O, Mikael Elmlund, Farmor Gun
Ett relevant påpekande till centerpartisterna, och en bra liten repetition betr FRA.
SvaraRaderaVill dessutom tipsa om Hans Lindblads text idag på min blogg, som har viss relevans till denna fråga också.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/gasttyckare-h-lindblad-om-fra-polisen.html
I de senare fallet får väl inte enbart staten tillgång till uppgifterna. Operatörerna själva har ju också det, och alla som jobbar där.
SvaraRaderaJonas B,
SvaraRaderaDet är sant, på samma sätt som bankerna och deras tjänstemän har tillgång till uppgifter om alla betalningar vi gör med vårt bankkort samtidigt som staten inte har samma tillgång.
Problemet med datalagring är att informationen förmodligen är väldigt användbar för att lösa mindre allvarliga brott (alltså det som den egentligen inte var till för). Det föreligger alltså en synnerligen hög risk för ändamålsglidning, vilket inte minst din tidigare länk till det engelska exemplet visar.
SvaraRaderaJag håller med Centerpartisterna isamanhanget även om jag tycker mkt illa om FRA.
SvaraRaderaJag tror nämligen inte alls att datalagringen kommer att finnas hos teleoperatörerna och bara där. Jag är helt övertygad om att man kommer tanka av teleoperatörerna datamängden i realtid och samköra.
Vilket onekligen ger en övervakningsapparat utan motstycke.
Mvh
Fredrik Larsson
Fredrik,
SvaraRaderaJag har gått igenom 1) det regelverk för myndigheters tillgång till uppgifter som skulle gälla om datalagring infördes rakt av enligt Trafikuppgiftutredningens förslag (SOU 2007:76) och 2) Polismetodutredningens förslag (SOU 2009:1) till ändringar i regelverket för myndigheters tillång till uppgifter.
I båda dessa alternativ finns möjlighet till tankning i realtid men det rör en begränsad mängd av abonnenterna, inte hela populationen. Det är en ganska väsentlig aspekt. Jag har inget emot att teleoperatörerna i realtid skickar över uppgifter så länge som myndigheternas tillgång är begränsad till en person/adress som kan kopplas till kriminalitet.
@Klamberg
SvaraRadera"Jag har inget emot att teleoperatörerna i realtid skickar över uppgifter så länge som myndigheternas tillgång är begränsad till en person/adress som kan kopplas till kriminalitet."
I du sköna nya värld kan det likväl anses att den "uppviglingsverksamhet" du håller på med här på bloggen är kriminalitet.