tisdag, september 16, 2008

Ny ammunition från Amnesty International

Amnesty International har nu i september lämnat en kommentar till "FRA-lagen". Dokumentet är mycket läsvärt, innehåller god argumentation och ger oss kritiker ny ammunition. Tack Amnesty International!

Jag har gått igenom dokumentet två gånger, men jag känner att jag måstre gräva ner mig ytterligare då jag tror Amnesty International hittat nya aspekter och argument. Jag återkommer.

6 kommentarer:

  1. Anonym12:39 fm

    Glädjande - och nödvändigt. Vi har inte glömt Amnestys remissvar, som Mikael Odenberg triumferande kunde citera i kammaren i fjol:

    Amnesty International (Amnesty) anser att remissen är en utredning som på ett mycket tillfredsställande sätt har gått igenom de problem som kan uppkomma vad gäller kränkning av fri- och rättighetsskyddet vid en anpassad försvarsunderrättelseveksamhet. Frågan om den personliga integriteten är central i denna utredning, men Amnesty anser att utredningen tar upp samtliga svåra uppgifter som ingår i den intresseavvägning som är aktuell.

    Och vidare:

    Mandatet för försvarsunderrättelseverksamhet ändras till "yttre hot". Amnesty har ingen erinran mot denna förändring.

    /Joppe

    SvaraRadera
  2. Anonym4:09 fm

    Vad bra att Amnesty slutligen kom till skott.

    Det är många som har kontaktat dem och undrat om det tidigare remissvaret, och hur det gick ihop med Amnestys grundstatuter.

    SvaraRadera
  3. Anonym8:52 fm

    Trevligt initiativ av amnesty, men de ska förklara sitt positiva remissvar först innan jag deltar i någon glädjeyttring.

    SvaraRadera
  4. FRA-debatten är bara ett av flera exempel när det plötsligt känns väldigt viktigt att det finns beslut från FN (eller EU) som tagits av alla regeringar och som en och annan fri- och rättighetskämpe faktisk brydde sig om att lobba igenom/förhandla fram.

    SvaraRadera
  5. Anonym4:10 em

    Det känns bra att Amnesty äntligen fått tummen ur och landat på rätt sida.

    Jag slogs av en tanke när jag läste igenom Amnestys kommentar.
    I och med att det ska vara flera instanser som ska kontrollera FRA, så borde risken att saker faller mellan stolarna och att ingen får en helhetsbild vara överhängande.

    SvaraRadera
  6. Anonym7:12 em

    Läst igenom kommentaren och den var ju mycket hårdare än vad jag väntade mig.

    Det är mycket bra nyheter, det är inte så många kvar nu som anser att det är en bra grej :-)

    Jag blir extra glad eftersom jag mailade dem och frågade lite mer utförligt hur de tänkte när de gav ett positivt remissvar. Kan tänka mig att det är fler som gjort det.

    Mitt förtroende för Amnesty är iaf tillfälligt återställt.

    /Perty

    SvaraRadera