Folkpartiledningen är på väg mot betyget B
I samband med FRA-debatten har en del hårda ord utväxlats mellan mig och Tobias Krantz, ordförande i den arbetsgrupp som tagit fram folkpartiets nya integritetspolitik. Jag har valt att inte offentliggöra denna ordväxling och så ska det förbli så länge som ordväxlingen sköts via privat korrespondens.
Men nu är det dags för beröm över Tobias Krantz. Tobias Krantz säger i SvD: "Vi säger nej till att ge polisen allmän tillgång till uppgifterna i PKU-registret. Det har ju byggts upp för helt andra ändamål, som forskning, inte för polisiär verksamhet." Reportaget fortsätter: "Att ge polisen allmän tillgång till genetiska data för alla personer under 33 år skulle vara ett av de största exempel på ändamålsglidning som inträffat i Sverige”, konstaterar [folkpartiets integritetsarbetsgrupp] i sin slutrapport, som en enig partistyrelse har ställt sig bakom."
Det var ett positivt besked, även om jag är tveksam inför undantaget för extrema fall. Därför ska jag i en positiv anda göra en halvterminsutvärdering beträffande folkpartiledningens betyg i ämnena "personlig integritet", "intern partidemokrati" och "trygghet för medborgarna". Folkpartiledaren Jan Björklund tycker ju om betyg, samtal om detta och skriftliga halvterminsrapporter
På juristprogrammet där jag undervisar finns fyra betyg: Med beröm godkänd (AB), Icke utan beröm godkänd (BA), Godkänd (B) och Underkänd (U).
Min skriftliga halvterminsrapport innehåller följande besked till Tobias Krantz och Jan Björklund:
Nu kanske någon tycker att jag sticker ut hakan. Inte alls. Läs vad Göran Eriksson på SvD rapporterade från politikerveckan i Almedalen.Ni ligger för närvarande på ett U i ämnena personlig integritet, intern partidemokrati och trygghet för medborgarna, men ni visar god vilja om PKU-registret. Om ni ändrar hållning i FRA-frågan och kan förmå regeringen att riva upp lagändringarna från den 18 juni 2008 så kan ni få ett B, eller kanske till och med ett BA i dessa ämnen.
Glöm inte vad Benjamin Franklin en gång sagt: "Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge".
Nästa termin kan vi med gemensamma ansträngningar och god vilja till och med uppnå AB. Lycka till!
"Man ska inte sätta betyg på allt", skämtade Jan Björklund när Lars Aduktusson frågade vilket betyg han ville ge regeringens hantering av FRA-frågan.
Efter talen i Almedalen frågas partiledarna ut av Adaktusson och imitatören Göran Gabrielsson. Publiken dricker vin och äter tapas och det hela är mycket olikt en traditionell svensk politisk tillställning.
Sedan gav Björklund regeringen och sig själv en tvåa, som han sedan sänkte till en etta.
9 kommentarer:
Sorry, det blev lite fel där. Det är väl bra att ´Fp hittar lite liberala inslag igen men i just denna frågan verkar man slå in öppna dörrar. Häggund har ju redan på en riksdagsfråga från (v) sagt att det inte blir något polisregister av PKU-biobanken, kolla här:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2007/08&dok_id=GV121557&nr=1557
kanske inte det får synas vilka kategorier som begår mest brott i Sverige, om gärningsmännen kunde gripas med DNA bevis. det kunde vara negativt för invandringspolitiken och gynna Sverigedemokrater och Nationaldemokrater som INTE är rasister utan bara FÖRNUFTIGA
om du är doktorand borde ni vara förnuftig och således låta detta inlägg stå kvar
Jag håller med Stefan: Det lir möjligt att hitta våldtäktsmän med DNA register men då måste även nya Svenskar som medborgarskap och även papperslösa lämna sina prover till registeren. detta gör det tryggare när sina barn skall ut på kvällen.
de som vet att alldrig kommer vilja begå brott har inget att frukta mot detta och de som blir oskyldigt dömda kan bli frisläppta. om dna planteras på en brottsplats-nä det kan kriminaltekniker lätt se att det är manipulerat. verkar som folkpartiet INTE vill att folk skall känna trygghet i Sverige
Hej Ann Christine:
Vem bestämmer, vad som är "rent mjöl i påsen"?
Du, jag, eller någon annan?
DNA-bevis är inte fult så enkelt, som det låter.
Det finns bevis, om det rakt motsatta.
(Leif G.W. Persson).
Hm...
Blev ett "lustigt" inslag i denna debatt med Stefans och Ann-Christines inlägg.
Jag menar att man ska se till varje individ, om brott begåtts, inte generalisera för att underblåsa fördomar.
Alla har rätt till personlig integritet, oavsett var personen råkar vara född.
Det är gärningarna man skall bedöma.
"Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge".
Det ska vara "grundläggande friheter för att vinna litet tillfällig säkerhet". Att säkerheten är tillfällig är för övrigt även en logisk följd av att de grundläggande friheterna beskärs eftersom ofria samhällssystem inte kan ge långsiktig säkerhet.
"folkpartiets nya integritetspolitik" är ett skämt, värdig och i samma klass som den "politik" som fördes i de forna östtaterna.
I statuterna för arbetsgruppen står det att den inte får ifrågasätta partistyrelsens tidigare ställningstaganden.
Som ex-vis FRA-frågan. Vad är det för mening med en arbetsgrupp när grundförutsättningen, grundfundamentet för demokratin är redan satt ur spel av partistyrelsen.
Jag fyllde ändock i frågeformulären, i hopp om bättring, men den lyser med sin frånvaro.
Alla tecken pekar på att folkpartiets ledning bytt färg på partiskjortan, från ljusblå till mörkbrun.
@Dennis:
Har man även bytt till führerprincipen?
Har man rakryggade partimedlemmar så spelar en partiledning inte ett enda dugg!!!
Folkpartiet har en lång och ärofull historia - Sverige behöver Folkpartiet!
Gör oss alla en stor tjänst,
KÄMPA!
Skicka en kommentar