Memory Lane
I dessa dagar kollar jag av media ganska noggrant. Socialdemokraten Julia Janiec minns de gamla goda dagarna i Lunds kommunfullmäktie på följande sätt, återberättat i Sydsvenskan:
Fråga: Vad var det som lockade [med politiken]?
JJ: Lunds fullmäktigemöten hålls i Stadshallen och ledamöterna fikar med besökare. Det var något slags himmelrike för en sextonårig, brådmogen, politiskt intresserad snorvalp.
Fråga: Du hamnade tidigt i hetluften?
JJ: Jag debatterade med Lufledaren Mark Klamberg och med Tobias Billström (numera moderat migrationsminister). Det kändes som det var på liv och död. Jag gillar Tobias, men då var han min ärkefiende.
Jag vet inte om Julia Janiec såg mig som en snorvalp, själv tyckte jag att vi hade en god relation, bl.a. när vi ordnade demonstrationer mot rasism i samband med Kristallnatten. Det spekuleras i artikeln om Julia Janiec ska bli kommunalråd. Julia Janiec är mycket duktig och kompetent. Jag önskar henne lycka till, samtidigt som jag hoppas hon har lämnat sina mera planekonomiska reflexer. SSU Skåne hade på 90-talet en slogan som löd: "Planekonomi - sann demokrati". Jag vill också minnas mummel om "folkkommuner".
För att balansera, ska jag lyfta ur mina egna skelett ur den kommunpolitiska garderoben. På mitt intiativ antogs ett förslag om att Lunds skolor skulle informera kommunens elever om kommunismens brott. Numera tycker jag det var dåligt förslag. Stat och kommun ska inte bedriva opinionsbildning.
9 kommentarer:
Varför tog du bort stycket som skulle "balansera"?
Hannes al-pannes,
Jag ville justera stycket. Jag började dra in massa andra personer (Ali Esbati) och organisationer (RKU) i diskussionen. Det räcker med att jag förklarar min ändrade ståndpunkt i fråga om statlig opinionsbildning.
Håller med i stort, tyckte därför det var synd att stycket försvann, trevligt att poängen är tillbaka. Det är dock ett ställningstagande som inte är helt lätt att avgränsa.
I hur liten utsträckning ska staten hålla på med opinionsbildning? Ex livsmedelsverket sysslar med "rekommendationer" om kosthållning som är politiska i fråga om jordbruk och miljö.
Statligt stöd till universitet, ska vi ha det? Forskning är ofta politisk och opinionsbildande.
Hannes al-pannes,
Det kan finnas en gråzon, men jag tycker att partipolitiskt initierad opinionsbildning om ideologier och deras eventuella följdverkningar i samhället hamnar i den svarta zonen, dvs det ska ej genomföras. Det är ett uppdrag för våra skolor och jag har förtroende för att vår lärarkår klarar av detta.
Man skulle ju kunna hävda att underlåta att informera om brott bara för att de begåtts i någon form av politisk anda är en sorts opinionsbildning.
Ingen tvekar väl om att det är helt korrekt att informera om nazismens brott. Varför är det då opinionsbildande att informera om kommunismens brott?
Jag tyckte du gjorde alldeles rätt då, kanske du börjar bli väl försiktig nu?
Kanalen,
Självklart ska elever informeras om nazismens och kommunismens brott, men jag tror inte på en statligt dirigerad kampanj. Jag tror på fler timmar i historia och samhällskunskap.
Informera elever.. Tja, tyvärr glömmer man ju alltid bort det viktiga, alltså det som inte fick glömmas. Idag med FRA-lagar och gud vet vad, så är det fullkomligt uppenbart att vi glömt. Varje gång det "informeras" om otäckheter, vare sig det handlar om nazismen eller vad kommunismen ställde till med, så sägs det aldrig ett enda ord om de mekanismer som ledde fram till det, därför kommer vi att upprepa det. Det är ju inte heller några unika mekanismer, de har funnists och skrivits om i tusentals år. Men så är det väl som det sägs, att politiken är ett väsen utan minne.
Jag såg en oerhört talande bild, där någon tagit en bild på en normal stadsmiljö, och med photoshop lagt in en marcherande arme av legosoldater (lego=leksaksmärket) i vita hjälmar. Till bilden fanns texten: Do you think it will be this bloody obvious?
Hej Mark, det var ju jag som var snorvalpen. Du var den snygge killen som jag knappt vågade prata med! Hälsningar Julia
Jag måste ha läst slarvigt!
Skicka en kommentar