Konsten att diskutera politik med Joe
Rörmokaren Joe har dykt upp som en joker i den amerikanska valrörelsen. Johan Ingerö stöder som bekant John McCain och har i ett inlägg kommenterat mötet mellan Joe och Barack Obama där den senare påstås svara "det bästa är att politikerna lägger beslag på rikedomen och 'sprider runt den'." Johan Ingerö länkar till ett valmöte där McCain varnar för Obamas skattehöjningar.
Nu har jag hittat en videoinspelning av mötet mellan Joe och Obama. Då får man en annan bild av vad Obama sagt. Obama vill sänka skatten för småföretagare som har en årsinkomst på mindre än 250 000 dollar. 95 procent av alla amerikanska småföretagare har inkomster på under 250 000 dollar. För inkomster över 250 000 dollar höjs skatten från 36 till 39 procent, samma nivå som under Bill Clintons styre på 90-talet. Därefter säger Obama att han vill att företag som är något mindre ska växa. På detta sätt menar Obama att rikedomen sprids. Obama vill helt enkelt att de mindre småföretagen ska bli större.
Johan Ingerö tycks mena att detta är socialistiskt och jämställer Barack Obama med Lars Ohly. Den svenska alliansregeringen har också prioriterat skattesänkningar i de lägre inkomstskikten. Innebär det att Sverige i samband med regeringsskiftet 2006 förvandlades från marknadsekonomi till planekonomi? Mitt svar är nej. Jag inser att olika skattesatser för företagare skapar tröskeleffekter, men att vilja gynna 95 procent av alla småföretagare kan inte jämställas med socialism. Se gärna inspelningen nedan. Obama agerar i detta sammanhang föredömligt när han förklarar sin skattepolitik, det är raka besked.
John McCains kampanj verkar endast betona det negativa hos sin motståndare utan att ha ett eget budskap. Resultatet låter sig inte vänta, i SvD, Aftonbladet och DN kan man läsa att republikanen och tidigare utrikesministern Colin Powell uttalat stöd för demokraten Obamas kandidatur.
9 kommentarer:
"Johan McCain", var det en oavsiktlig felskrivning eller inte? ;)
Svenska högerns fasccination för McCain är fascinerande. Det är som om vi svenskar alltid ska visa att vi förstår en idé fullt ut när vi väl gripits av den. Att vi löper linan ut, för att vi vill visa oss duktiga. Under vänstertiden ledde det till att många blev maoister. Under högertiden leder det till att man söker sig till de murknaste tassemarkerna i republikanska partiet.
1. Det är ingen nyhet att Powell stöder Obama, det snackades om det redan i samband med demokraternas konvent där han var en tänkbar talare. Det föll sannolikt på att hans medverkan skulle ha släckt ut av att Gores veep-kandidat Liberman stöder McCain och att det blivit diskussioner kring Obamas - nu inte längre särskild gångbara - åsiker om Irakkriget som Powell var en av de främsta portalfigurerna för.
2. Jag trodde du som Folkpartist inte ville blanda ihop politik och religion. Obama är ju den kanske mest tokreligiöse som haft häng på presidentposten (med viss konkurrens från Carter som faktiskt blev vald). Obamas uttalanden om att han är "Jesu redskap på Jorden" och liknande skrämmer i alla fall mig.
Mats; har du några referenser till dessa uttalanden (jesu redskap etc.) av Obama?
Mats,
Mitt intryck är att Obama av de två presidentkandidaterna har den politik som är mest sekulär, se t.ex. ställningstaganden i abortfrågan.
Att Obama gör hänvisningar till sin kristna tro förklaras bäst genom att rivaler i (Hillary) och utanför det egna partiet (McCain) försökt utmåla Obama som muslimsk femtekolonnare. I de bästa av värdlar skulle politiker inte behöva fördjupa sig i sin religiösa tro, men det finns reaktionära krafter som vill annat. Till dessa krafter räknar jag inte Obama.
Johan Ingerö är ju inte direkt känd för att hissen har gått hela vägen upp om vi säger så. Dum är han inte alls men han har drag som jag inte tycker om.
Forestman,
Jag gillar Johan, han är rak och principfast. Han gillar låga skatter, svårare än så är det nog inte.
Välskrivet inlägg. Jag tycker att Collin Powel summerar sitt stöd för Obama väl och att han som ansvarig utrikesminister vid inledning av krigen i Afganistan och Irak har förtroende för Obama's utrikespolitiska kompetens.
För mig framstår dock allt snack om skattesänkningar och dyra reformer och fortsatta krig som barnsliga fantasier när USA går mot ett budgetunderskott på 700 miljarder dollar i år och en statsskuld som vilken dag som helst uppgår till 11.3 trillioner dollar.
USA måste balansera sin budget och börja amortera statsskulden annars lär de inte få låna några pengar av utlandet och då blir det hyperinflation och total kollaps av ekonomin.
Om Obama vinner så kommer USA's relationer till omvärlden att snabbt förbättras och de mycket kostsamma krigen måste snabbt avslutas eftersom USA inte längre har råd att betala.
Obama står för det nya Amerika som anpassar sig till världen och McCain för det gamla USA imperiet.
En sak till angående Obama och muslimer. Precis som Collin Powel sa; "So what if he is a muslim."
Precis. Obamas religion har inget med hans politik att göra.
Republikanerna framstår som det vita kristna och gammalmodiga partiet, medans demokraterna framstår som ett normalt mordernt demokratiskt parti.
Skicka en kommentar