onsdag, oktober 15, 2008

Samma lag och samma kritik i England

Fick ett tips av en Daniel A, en läsare av denna blogg. Läs Independents artikel om Storbritanniens motsvarighet till signalspaningslagen. Det är i princip samma lagstiftning som i Sverige. Myndigheterna vill samla in alla britters trafikdata och jaga terrorister. Brittiska regeringens granskare av terrorismlagstiftning Alex Carlile, Richard Thomas, motsvarande parlamentets IT-integritetsombudsman, MR-aktivisten Shami Chakrabarti, konservative skuggministern Dominic Grieve (Tories), och liberaldemokraten Chris Huhne framför kraftig kritik mot lagstiftningen. Väldigt få verkar tror på denna typ av lagstiftning och arbetsmetoder, ändå dyker den upp i alltfler länder. Hur kan detta ske?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fundera en liten stund på hur mycket pengar, tid och resurser det lagts ned på att skaffa sig öron och ögon på världen sedan 60-talet. Vi snackar rymdraketer och satelliter nu, bland annat. Hur mycket tror du då man är beredd till när det gäller nätet?

Med sas. FRA-liknande och samarbetande länder så möjliggörs en oerhörd sak, i synnerhet då i samband med datalagring och annan registrering som sker i banker resande osv.. När någon "misshaglig" sänder ett meddelande, var som helst i världen, så går det ut en hash-summa. Med denna hash-summa som sökriterie hos alla i samarbetet så tar man lätt reda på med vem den misshaglige kommunicerar. Adress, telefonnummer, arbete you name it, och detta innan ens den misshaglige hunnit ta handen från sitt tangentbord! Allt som behövs är ett mikroskopist litet time shift som orsakas i avledningen av trafiken kombinerat med att samarbetsparterna givetvis sitter på de fetaste piporna, så att hash-summan hinner fram några hundradels sekunder före meddelandet.

Säg att det skickas från västbanken. Egypten svarar "Pass Through", de fick träff på både in och utgående. Spanien det samma, likaså England. FRA svarar endast in... Lägg nu till alla andra register och tidigare insamlat..

/ --

Tomas Mattsson sa...

"Hur kan detta ske?"

En förklaring, se här!

rikard sa...

Hej!

Du såg säkert den här artikeln?

Proposals for a central database of all mobile phone and internet traffic have been condemned as "Orwellian".

Home Secretary Jacqui Smith said the police and security services needed new powers to keep up with technology.


(BBC news)