söndag, november 02, 2008

Äktenskap - en "mädchen für alles"

Ska äktenskap bli en "mädchen für alles", dvs ett begrepp som kan fylla än den ena uppgiften, än den andra?

Det skulle bli följden om man inför civilrättslig vigsel och mönstrar ut begreppet äktenskap ur all lagstiftning.

Det verkar som kristdemokraternas Göran Hägglund, Göran Petersson, Pingsrörelsen, Blogge Blogelito och RFSU har kommit denna slutsats.

Är alla överens nu? Jag tror inte det.

Förslaget innebär ju att religiösa samfund och organsaitioner får själva välja hur de vill använda ordet äktenskap, det kan handla om kvinna-man, man-man och kvinna-kvinna. Eftersom det inte är lagreglerat så kan de ju även omfatta polygamiska förhållanden, vill kristdemokraterna verkligen öppna upp för detta? Det kan finnas en poäng i att lagstiftningen definierar vad ett äktenskap är och att detta begrepp är könsneutralt. Detta förhindrar inte att vigseln registreras av staten följt av en äktenskapsvälsignelse av en präst eller annan person. Att inte definiera äktenskap i lag öppnar upp för fri användning av begreppet. Det går nog bra för oss liberaler, men vill Göran Hägglund och Göran Pettersson det samma?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Gillade Magnus Betnérs inlägg i debatten om just äktenskap och kyrkan.

http://www.youtube.com/watch?v=XRraxJutMWg

ca 5:35 i filmen.

Robert Nordman sa...

Faktum är att jag tror att både Hägglund och Peterson innerst inne skulle kunna vara för det - eftersom det lämnar över debatten till en annan arena, där kyrkor står starka. Eftersom den civilrättsliga delen fortfarande täcker en tvåsamhet så ger det ju konservativa grupper eldunderstöd i den debatten, vilket kan vara just vad de vill: De förlorade ett slag och räknar med att resultatet ("fredsfördraget") av det ska göra att de kan vinna nästa.

Staffan Strömbäck sa...

Det är lite underligt att Mark oroar sig för att Göran Hägglund, Petterson m fl eventuellt inte förstår konsekvenserna av sina ställningstaganden. De är nog tillräcklig kloka för att veta vad och varför de tycker som de gör.

Däremot kan det finnas andra och, enligt min uppfattning, betydligt allvarligare konsekvenser av den aggressiva tonen som samtliga övriga allianspartier, inklusive statsministern, använder mot (kd). Att vägra diskutera med (kd), bäddar för att (sd) kommer in i riksdagen 2010.

Utvecklar detta i min blogg på http://staffanstromback.blogspot.com/2008/10/ger-homoktenskapen-riksdagsplatser-fr.html

Det är nog bra om man kan sluta borgfred i den här frågan...

Mark Klamberg sa...

Staffan,
Jag vill veta om kristdemokraterna vill införa civilvigsel men samtidigt reservera ordet äktenskap för man-kvinna. Det tycker jag vore olyckligt.

Jag kan acceptera civil vigsel om de olika samfunden var för sig får bestämma denna fråga. Det kommer innebära att vissa samfund ser äktenskap som reserverat för man-kvinna medan andra inte gör det. Detta kan jag acceptera. Jag kommer då att påverka mitt samfund så att det accepterar samkönade äktenskap.

Anonym sa...

Om Mädchen är cirka åtta år blir det bra. Leve minnet av proffeten.

Sen kanske det blir stening, men det är ju en anan sakk.
Ala som blir valdtaggna bör stennas, leve el meistro

Staffan Strömbäck sa...

Mark,
har uppfattat förslaget som att varje samfund själva äger att besluta vad de avser med ordet äktenskap.

Har du någon kommentar till att den aggressiva hållningen från de övriga allianspartierna mot (kd), förbättrar möjligheterna för (sd) att komma in i riksdagen 2010?

Edward Blom sa...

Äktenskapet är ett kristet sakrament och det är lika sjukt att staten registrerar det som om den började registrera vilka som döptes och konfirmerades.
Staten borde släppa allt som har med äktenskapet att göra. Att staten sägs ha vigselrätt är ett extremt högmod när de inte ens kan viga vigvatten än mindre viga samman människor till en enhet. Så länge staten ägnar sig åt vigslar och äktenskapsregistrering så kommer alltid grupper att förtryckas som inte släpps in i deras äktenskap (I dag tillåts ju t.ex. inte poly-äktenskap.) och staten måste tills skillnad från religioner vara neutral i samlevnadsfrågor. Kyrkor måste däremot ha rätt att välja vilka de vill viga samman helt efter egna värderingar. Vill man sedan ha ett juridikpaket av praktiska skäl så är ju det någon staten kan lägga ut på nätet och som man får underteckna och skicka in.