onsdag, november 19, 2008

Rapport från Nordiska Konferensen i rättsinformatik

För närvarande pågår Nordiska Konferensen i rättsinformatik, med över 200 deltagare. Konferensen är uppedelad i fem spår och jag har valt seminariespåret om rätten till privatliv. Det är mest jurister som deltar i seminariet, men även journalister, tekniker, myndighetsföreträdare, sociologer, psykologer och antroploger deltar i detta seminarium. Det finns mycket intressant att skriva.

Professor Peter Seipel framförde det självklara att detta område och dess problem endast kan förstås om teknik och juridik behandlas i ett sammanhang mellan vilka det sker ett dynamiskt utbyte.

Journalisten Anders R Olsson började sin presentation med att säga att endast jurister och tekniker deltog i seminarium, när de verkliga experterna på mänskliga relationer, sociologer och psykologer ej deltog. Anders R Olsson har nog helt rätt vad avser den allmänna debatten i traditionella medier (med undantag av personer som Karl Palmås och Christopher Kullenberg). Detta missförhållande var dock inte aktuellt i samband med vårt seminarium vilket moderatorn uppmärksammade Anders R Olsson om. Föregående talare under seminariet var en socialpsykolog (Sakari Tamminen). Jag blev intresserad av vad Anders R Olsson skrivit tidigare, hittade då följande träffsäkra artikel. Ska se om jag kan prata med honom under pausen.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: