fredag, november 21, 2008

Twinglyrankning juli till september

Expressen har utifrån statistik från Twingly rangordnat de mest länkade bloggarna och skrivit om bloggarnas betydelse i nästa val. Statsvetaren Marie Demker skriver att bloggosfären håller på att få en hierarki, en institutionalisering, som reproducerar den maktordning och är en del av det etablissemang som finns i den riktiga världen. Det är möjligt att det sker en instutionalisering i bloggosfären, men jag tror inte denna är en kopia av de maktförhållanden som finns i den "riktiga världen".

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det finns några centralfigurer som har en stor publik.
Men allt som krävs är en enda nyhet och det kommer upp nya personer.
Se bara vilket genomslag ditt sociogram-inlägg fick.
Hur mycket ökade ditt besöksantal med då?

Jag tror man måste studera fenomenet bloggsfär i några år till innan man kan fälla något avgörande.

Anonym sa...

Tror inte att det går att kategorisera på det sätt, vilket Expressen/Twingly gör.

Det behöver göras, en betydligt mer kvalificerad studi en så.

Anonym sa...

Absolut ingen "kopia" men jag tror att de egenskaper som ger makt IRL tenderar att också ge makt i blogosfären, något som så sakteliga kommer att institutionalisera en hierarki. Dock - viktigt - vissa egenskaper kan få större betydelse i bloggosfären (hoppas jag) än IRL. T ex Goda Argument :-)

Hälsar VS

Anonym sa...

Låt oss hoppas att det politiska system vi ändå har, var och en må tycka det är bra eller dåligt, ändå fungerar och att några få högljudda bloggare inte tillåts kortsluta det demokratiska systemet.
"Bloggmaffian" är högröstad men är den representativ för fler än sig själv? Helt klart är att ingen valt dem att representera någon!

Anonym sa...

Om Kejsaren är naken så spelar det väl ingen roll VEM som påpekar detta eländiga faktum???

Lars-Erick Forsgren sa...

.... några få högljudda. Vad är det för språk?

Det intressanta med bloggvärlden är att den funkar på ett annat sätt än det auktoritära tänkande i gubbmedia, förlåt gammelmedia.
Bloggarna blir givetvis olika mkt besökta, och det varierar. Men som regel är de inte prestigebundna, och funkar som ett stort grupparbeta. Man är generös och mottaglig.

En brist är att inte ännu fler läser och skriver bloggar. Att så många ännu är fångna i gamla tiders envägskommunikation.
T ex dessa politiker med skygglappar.