måndag, januari 19, 2009

Det förbannade biståndet

Direkt från Sälen. Under första halvan av dagens program har Folk och Förvars rikskonferens behandlat civil-militär samverkan. Henrik Landerholm, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin poängterade att vi inte får stanna vid att diskutera den svenska strategin. Än viktigare är den samlade strategi hos det internationella samfundet eftersom svenska insatser ofta bara utgör en liten andel.

Kent Härstedt (s) var den första att ifrågasätta ändamålsenligheten av civil-militär samverkan. Med en allt tätate koppling mellan militär och biståndsorganisationer finns det en risk att de senare utsätts attacker.

Moderatorn Lars Adaktusson ställer till det lite för Gunilla Carlsson(m) när han frågar om det finns anledning att frångå OECDs DAC-riktlinjer, vilket skulle innebära att biståndspengar flyttas över till militära insatser. Moderaterna skulle gärna genomföra en sådan förändring, men de andra allianspartierna håller emot. Nu får Gunilla Carlsson försvara en ståndpunkt som hon inte riktigt verkar bekväm med. Adaktusson fortsätter att pressa på genom att citera vad Gunilla Carlsson sa när hon tillträde som statsråd. Om en procentsmålet i biståndet sa hon i Göteborgsposten "Jag skulle kalla det en förbannelse". Carlsson får upprepade frågor om hur mycket hon vill sänka biståndet, en fråga som hon ganska skickligt undviker att besvara genom att tala om effektivitet och kvalité.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för rapporteringen Mark!