tisdag, januari 20, 2009

Polisen ska bygga upp underrättelsecenter

Direkt från Sälen. Rikspolischefen Bengt Svensson talade under rubriken "Säkerhetshot mot Europa och Sverige – Gränsöverskridande brottslighet". Han förklarade att åtta aktionsgrupper ska skapas för att arbeta mot brottsfenomen, slå ut strukturer och inte bara enskilda brottslingar. I anslutning till aktionsgrupperna ska polisen bygga upp åtta regionala underättelsecenter. Läs mer här. Bengt Svensson och senare Gudrun Antemar, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, poängterade att följa pengarna är det mest intressanta. Min reflektion var att ingen talade om ett trängande behov av att granska telekommunikation och internettrafik, vilket för närvarande är det stora diskussionsämnet i bloggosfären. Värt att notera är att det är Gudrun Antemar som utrett hur Sverige ska implementera EGs direktiv (2006/24/EG) om lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning. Jag ser det som mindre problematiskt att polisen granskar misstänkta penningtransaktioner än att stora mängder telefon- och internetkommunikation lagras och görs tillgänglig för myndigheterna.

Jag lärde mig även ett nytt begrepp idag, Alcatrazlistan. Det är en förteckning över de hundra mest aktiva kriminella personerna i Sverige, vad gäller grov organiserad brottslighet och systemhotande brottslighet. Vad jag förstår handlar det bl.a. om MC-gäng. Bengt Svensson verkade menade att det blivit en ambition bland kriminella att hamna på listan för att verka farliga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hittade denna artikel på slashdot. Vet inte om det kan vara något intressant. Ett citat:

Tice further explained that "even for the NSA it's impossible to literally collect all communications. ... What was done was sort of an ability to look at the metadata ... and ferret that information to determine what communications would ultimately be collected."