torsdag, juli 30, 2009

Vem vinner guldklimpen hos FRA?

I Wired kan man läsa att FRAs amerikanska motsvarighet NSA har ett årligt pris för sina anställda, kallad "the Gold Nugget" (Guldklimpen) för årets bästa trafikanalytiker. Nu handlar det inte om att analysera biltrafik utan att kartlägga telekommunikation. Wired har även fått tag på utdrag ur NSAs interna, hemligstämplade bibliotekskatalog och tidsskrift, på sidan 163 i den senare framgår det att tidskriften har åtminstone åtta artiklar om trafikanalys.

På FRAs hemsida kan man läsa att myndigheten verkar ha liknande befattningar som sin amerikanska motsvarighet då de söker en koordinator till enheten för styrning av materialinhämtning och övervakning av dataflöden. Arbetsbeskrivningen är informativ, arbetsuppgifterna består bl.a. i att "dokumentera trafikvägar". De söker också en säkerhetsspecialist med erfarenhet av stora databassystem.

Det väcker ju ett antal frågor. Undra vad som är byggmaterial i de vägar som dokumenteras hos FRA? Kan det vara uppgifter om vanlig kommunikation som lagras i stora databaser? Hur länge lagras denna dokumentation? Kan man i efterhand söka igenom dokumentationen över trafikvägar för att urskilja uppgifter om enskild kommunikation? Jag har ju försökt att ge svaren, men det skulle vara bra om vi fick höra det från politikerna istället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant.

Hans J sa...

Säkert någon gammal kråka som vet svaret...