måndag, augusti 10, 2009

Just do it!

Greenpeace har dumpat stenblock utanför Hallandskusten i syfte att hindra förbjudet trålfiske. Greenpeace har sökt och fått tillstånd för detta från länsstyrelsen och miljödomstolen. I juli läste jag Isabella Lövins "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken" som gjorde att det känns än mer rätt att vara vegetarian. Läs hennes bok så förstår du att något måste göras. Vad gör fiskeriverket och jordbruksministern Eskil Erlandsson (c)? Först skriver Erlandsson en artikel på DN Debatt där han menar att agerandet av Greenpeace skulle leda till att Danmark river upp ett svenskt-danskt avtal om att rädda torsken. När Danmark drar tillbaka sitt hot fortsätter Eskil Erlandsson med att det finns andra sätt att rädda fisket. Fiskeriverket säger att det är myndigheternas sak att skydda områdena. Just do it! Börja med att dumpa stenblock där det är förbjudet att fiska. Gör ert jobb så slipper Greenpeace, jag är inte imponerad av vad ni och makthavarna i Bryssel gjort hittills.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Var det inte fiskeriverket som hade fler anställda än vad det finns yrkesverksamma fiskare i hela sverige? Jag tror det säger en del om vilkas ärenden man egentligen går, tips det är varken fiskare eller fisken i havet..

Men vegetarian? Nädu, sånt överlåter jag till storstadsmänniskor som är så långt ifrån allt vad naturlighet heter, så fullproppade med propaganda och reklam att de inte inser att människor också är djur och något precis lika naturligt som alla djur och växter här på moder jord. Det är storstadsfolk som står för djurfabrikerna, vansinnestransporterna och stordriften. Bonnläppar och skogsfolk med fötterna på jorden är inga vegetarianer och behöver inga djurfabriker.

Vill äckelmagen som sett något hemskt om gullgull-djuren på TV äcklas än mer, typ. 7 miljoner ton slaktafall som tillåts ruttna, läs då det här om senaste paraoia-vinden som tutas ut nästan dagligen på medicinbolagens räkning, om svininfluensan.

Nicke

Niclas sa...

Hej Anonym,
Vad jag kan se, efter en enkel sökning på "nätet", så är 300 anställda på Fiskeriverket (http://www.miljosverige.se/vgv/Statliga/visa.asp?ID=55). Antalet yrkesverksamma fiskare i Sverige är enligt DN 1500 st (http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fiskare-far-halv-miljon-var-i-bidrag-1.466084).

Kanske inte de bästa referenserna, men de sticker ändå hål på myten du försöker att sprida. Och det gjordes med en jätteenkel sökning på Google.

Tor sa...

Greenpeace svar på Eskil Erlandssons debattartikel

Bland annat menar Greenpeace att Erlandssons påstående om att ingen trålning pågår i området är felaktigt då uppgifter från både Fiskeriverket och yrkesfiskarna i Halland talar emot det.

profanum_vulgus sa...

Vegetarian? Vad skulle det hjälpa? Det är väl bättre att käka kött från djur och fiskar som inte kommer från jätteindustrin då.

Mark Klamberg sa...

När jag blev vegetarian handlade det inte om omtanke om fiskbeståndet utan snarare om att jag får olustkänslor av att äta djur som kan känna smärta och glädje.

Anonym sa...

Ja vad säger man? 300 anställda på fiskeriverket och 1500 fiskare vilket inkluderar de arbetslösa. Jag misstänker att Nickes "myt" ändå säger något eftersom fiskare får stämpla lite hur som helst jämfört med andra yrkesgrupper, väldigt mycket verk på väldigt liten verksamhet. Förbluffande siffror i den där artikeln hos DN Niclas. Jämför med någon annan grupp i samhället.

Snacka om sönderreglerad branch som egentligen borde gått under. Det är antagligen någonting romantiserat dravel i botten som gjort att staten håller detta under armarna medelst konstgjord andning, någon logik kan det inte vara. Detta då i kombination med att alla de där på fiskeriverket givetvis inte arbetar med att avskaffa sig själva. Till Nicke skulle jag vilja peka på en annan grupp där jag tror att liknande siffror kan hittas, appropå det där om landsbygd och storstad, rennäringen. Antalet yrkesverksamma inom renskötseln är antagligen betydligt mindre än inom fisket och detta är också en näring som omgärdas av en himla massa konstigheter och stöd. Antagligen samma sak där, något romantiserat dravel som antagligen varken tjänar renskötare eller samhället i det långa loppet, bara ställer en grupp människor i en beroendeställning. Liknande saker kan ju också ses inom jordbruket där det verkligen är stora snurren ibland.

När det gäller den här bloggen så tror jag helt säkert att paraleller kan dras till FRA. Alla organisationer, om vi bortser från idéella, strävar efter att utöka sig själva genom att de ingående personerna inte vill avskaffa sig själva. Det i kombination med sovjetunionens fall gjorde att de tvingades att vara kreativa i att hitta på arbetsuppgifter för att inte bli arbetslösa.. Genom säkerhetstjänsters natur ingår då givetvis ett stort mått av paranoia. Tja.. kombinationen kan inte leda till så mycket annat än FRA-lagen när politiken dessutom ses som en karriärstege av politiker. Det räckte då med att påverka ett fåtal i toppen av den pyramiden eftersom alla därunder är lojala knähundar under sitt eget karriärsug.

-Kluris

Anonym sa...

olustkänslor av att äta djur

Är det månne ett utslag av indoktrinerad disneyfiering. Tror du att du hade känt likadant om du var uppväxt i jord och skogsbruk bland folk som jagar och fiskar i naturen och inte hade blivit påverkad av TV?

Nicke var kanske lite grov och provocerande, men det ligger nåt i det. Vegetarianer är något väldigt ovanligt på landsbygden. Det är ett storstadsfenomen där allt näringsintag kommer från abstrakta fabriker och naturen bara handlar om fritid eller ses i TV. T ex. barn som ser fisk som fyrkantiga pinnar i frysen och får en chock när de ser en riktig fisk som är död. Herregud, den har ju ögon..

-Kluris

Tor sa...

@Kluris/Anonym:

Det kan ju också vara så att man får en något idealiserad bild av djurhållning om man är uppväxt på landet. Jag är själv uppväxt på landet och kommer ihåg första gången jag fick se med mina egna ögon hur burhöns har det. Det var verkligen en chock och något som på intet sätt liknade det jag var van vid att se. Tror du att gemene man som är uppväxt på landet kan föreställa sig hur grisarna har det i Danmark?

Jag är inte vegetarian själv, men jag har full förståelse för dem som upplever köttproduktionen som olustig. Känns litet orättvist att beskriva det i termer av mesighet tycker jag.

Mark Klamberg sa...

Kluris,
Min första aversion mot att äta djur kom med kycklingar då jag 1994 arbetade på en relativt småskalig kycklingfarm. Det var förvisso en kort tid, men det räckte. Började med att avstå kyckling, därefter har det rullat på.

Robert Andersson sa...

Du kan ju äta självdöda djur.

Vad gäller stenblocken i havet så är det väl inget hinder för fisket. Bottentrålning är ju en styggelse, som fiskare ska hålla sig ifrån.

Anonym sa...

@Tor och Mark: Så långt är jag med er, den industriella djurhållningen är i många stycken förskräcklig. Det var också så jag tolkade Nicke, även om jag inte skulle peka på storstadsfolk som orsak, snarare oreglerad girighet utan spärrar. Jisses, med internationella mått räknas ju knappt Stockholm som storstad.

När jag var liten åt jag räkor, men tvärslutade av mentala äckelkänslor när jag insåg att de kokades levande, det var inte förrän i 20 årsåldern jag kom över det där. Så viss förståelse har jag. Men jag ställer fortfarande frågan och jag menar det på fullaste allvar, rannsaka dig själv och fråga dig om något av din inställning kommer från, plumpt sagt, TV-indoktrinering eller disneyfiering. Vi blir alla påverkade långt mer än vi tror och det är väldigt svårt att vara objektiv om sina egna tankar och kognitiv.

Jag har också en viss avog inställning till fabrikskyckling, men jag är inte vegetarian för det, även om jag hellre äter nåt annat än kyckling. Jag undviker som en form av bojkott och hittar inte på andra argument för att mentalt slippa dissonans och rättfärdiga mig själv. Kött gillar jag, i synnerhet vilt eller ren som bragts om livet av lappgubben själv på det vis som myndigheterna inte gillar (skära halsen av den så att hjärtat pumpar ut blodet). Men jag gillar å andra sidan inte hur samerna tvingas till samma transportcirkus som annan matindustri, renar går inte längre själv mellan skogslandet och fjället.. Å detta är till råga på allt vilda djur som plågas långt mer av cirkusen än tamdjur.

Jag följde Nickes länk om det där om svininfluensan, det är dessutom bara den fösta delen av tre. Jag lyckades även hitta den andra och den tredje. Det där skall ni läsa, snacka om att våra medier och politiker, ja hela samhället inklusive WHO blir manipulerat. Vilken miljardrullning. Lägg därtill att förra influensan som kallades Hongkong och upptäcktes i slutet på 60-talet också kom från grisar, den tog 700 tusen liv, och det är en sjuka vi alla haft nån gång. 700 tusen delat på 40 år, det är drygt 17 tusen per år, i snitt märk väl. "Svininfluensan" är en skrattis i jämförelse. Normalt döps de av området där labbet finns som upptäckte sjukan, men det passade inte USA, inte heller "svininfluensan" passade eftersom amerikanska grisfabriker inte gillade det, därför nu aH1N1..

Dessutom förändras inte bara sjukdomsorganismer, vårt immunförsvar gör det också, bara det får chansen. Det är så evolutionen alltid pågått, inget nytt under solen. Det är därför det är bra att klara av en flunsa utan mediciner, för då är man immun nästa gång den kommer. Men medicinbolagen agerar som pundare som vill göra oss beroende. Hela djävla världen bunkrar nu i media-inducerad paranoia samtidigt som vissa skrattar hela vägen till banken. Jodå, det finns korsreferenser bland ägarintressena hos medicinbolag och media också.. Var fan är journalisterna? Nä just ja, de jobbar ju åt samma intressen. En liten surfning på smittskyddsinstitutet bekräftar också bilden jag fått, som står i stark kontrast till medierna. Vi har nu fått precis de effekterna av mediakoncentrationen som det varnades för på 80-talet.

-Kluris

Johan sa...

Apropos fiske, vegetarianism och så: Jag är själv inte så mycket för kategoriska beslut typ aldrig mer kött. Men jag är brydd och medveten om var maten kommer ifrån. Jag tycker att allt liv ska behandlas rimligt respektfullt.

Så jag har kittat lite medelvägar:
Jag käkar vilt och KRAV-märkt kött, eller möjligen kött som jag har blykoll på annat sätt. Fisk försöker jag att hålla mig till KRAV o MSC.

När jag äter ute eller åker på konferens kallar jag mig oftast för vegetarian. Främst för att det är omöjligt att hålla koll på vad det är för kött/fågel/fisk man får, men också för att dra ned köttkonsumtionen lite.