torsdag, augusti 06, 2009

Reseinformation ska inte sparas för all framtid

I ett pressmeddelande från datainspektionen kan man läsa att bolag inom kollektivtrafiken automatiskt samlar in och lagrar centralt i databaser information om varje resa som resenärer gör med smartkort.

Datainspektionen vill att bolagen ska gallra uppgifterna, men kommun- och landstingsägda Västtrafik har invänt att "reseinformation är allmän handling vilket innebär att uppgifterna enligt arkivlagen ska sparas för all framtid om det inte finns särskilda gallringsföreskrifter som reglerar när uppgifterna ska tas bort".

Datainspektionen har i en skrivelse till regeringen begärt en lagreglering som tvingar bolagen att gallra. Det verkar vara en bra idé. Datainspektionen lyfter också fram ett samarbete inom den s.k. Berlingruppen som hävdar "rätten att resa anonymt och att insamlad information om hur en person förflyttar sig ska lagras under kortast möjliga tid." Ganska självklart egentligen.

Jag ifrågasätter även om bolag inom kollektivtrafiken överhuvudtaget centralt i databaser ska registrera reseinformation som kan kopplas till en viss individ. Databaser läcker ju som bekant.

4 kommentarer:

Leif Nixon sa...

Nu har jag inte satt mig in i Västtrafiks resonemang i detalj, men skulle inte landstinget helt enkelt kunna besluta om en lokal gallringsföreskrift för det här datat? Om de bara ville?

Leif Nixon sa...

Ah, det är helt enkelt så att de inte vill radera datat:

http://www.vasttrafik.se/sv/Startsida/Nyheter/Darfor-vill-Vasttrafik-att-resorna-registreras/

Niklas Starow sa...

internationella resor ser jag ändå att det finns argument för, även om jag anser att det är onödigt.

Men lokaltrafik?
Det är bara dumheter.

Anonym sa...

Gallra, betyder bara att man tar bort info som man inte VILL ha!

De ska inte gallra, utan tvingas radera ALL info efter viss tid!

:ITC...