tisdag, oktober 13, 2009

Från satir till verklighet om el-övervakning

För några dagar sedan hade vi professor Lee A. Bygrave på besök som hade en föreläsning om "Privacy", på svenska personlig integritet.

Bygrave berättade om en episod från Tyskland där myndigheterna på 70-talet massövervakade medborgarnas el-konsumtion i jakt efter terrorister. Tanken var att terroristerna inte arbetade, var hemma dagtid och därmed använde mer el. När de var ute på terroruppdrag blev det ett hack i elförbrukningen eftersom man visste när det smällde bomber. De lyckades faktiskt fånga en terrorist på detta sätt, men det blev ganska många falskträffar, dvs ett hundratal bostäder fick polisbesök utan att det bodde en terrorist där.

Nu rapporterar Badlands Hyena att EU-kommissionen vill ha smarta el-mätare som möjlliggör "real-time information flows and the possibility of new control loops". Det är oklart om allt kommer kopplas till en statlig myndighet, men det låter onekligen spännande. Det finns redan ett företag som kan erbjuda sådana tjänster, med det smått osannolika namnet - Echelon.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.