onsdag, oktober 28, 2009

Fruktan och övervakning istället för brobyggande

Svåra samhällsproblem som utanförskap, segregation och arbetslöshet kräver ibland kostsamma och långsiktiga lösningar i form av satsningar på utbildning, förändrat bostadsbyggande och brobyggande mellan människor. En trend är att vissa politiker istället vädjar till människors fruktan och väljer de ekonomiskt billiga lösningarna i form av mer övervakning. Detta är naturligtvis ingen lösning på allvarliga samhällsproblem. Sverigedemokraternas bild av muslimer som det största hotet mot Sverige i kombination med partiets förslag om att använda 20 miljoner till kameraövervakning i Örebro är ett utmärkt exempel på detta. Rasmus Persson (c) skriver om detta.

7 kommentarer:

Björn Felten sa...

Suck! Att detta skall vara så traumatiskt i den politiska debatten.

Det så kallade utanförskapet bottnar ju helt enkelt i Svensons rädsla för att bli arbetslös. Och naturligtvis kommer han förr eller senare att bli det -- om vi inte inser att hela befolkningen måste få ta del av den treprocentiga, årliga produktionshöjning, som framför allt mikroprocessorer och datorer har åstadkommit sedan den nuvarande 40-timmarsveckan klubbades igenom i februari 1970(!!!).

När vi väl fått acceptans för denna självklarhet, så återstår bara att välkomna alla invandrare med öppna armar, och snarast möjligt låta dem göra vad de flesta av dem helst av allt önskar, nämligen att komma ut i samhället och dra sitt strå till lasset.

Men detta verkar vara stört omöjligt att få våra beslutsfattare att inse. :(

Beelzebjörn sa...

Klart det är lättare att spela på folks fruktan än att sälja konstruktiva lösningar. De sittande partierna har ju redan börjat, inte minst FP. Nu får vi alla en rysare 2010 när det visar sig hur väl de banat vägen för SD.

Lars-Erick Forsgren sa...

Skrev just lite kring detta, om de farliga drogerna makt och rädsla.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/10/makten-ar-en-farlig-drog.html

Rick Falkvinge (pp) sa...

Som kommentar till Björn:

Sverige har 45-timmarsvecka, inte 40-timmars.

Sverige mäter arbetstid exklusive lunch. Andra länder mäter från tiden du ska vara på jobbet tills tiden du får gå hem. (Jämför USAs "9 to 5".)

Nemokrati sa...

Ett socialliberalt anslag i debatten - DET var längesen.

Välkommet. Även om det var i elfte timmen.

En människa med hjärta i kroppen.
Det värmde. Får mig att med saknad minnas Bengt Westerberg.

Nemokrati sa...

Till Rickard Falkvinge - å andra sidan har ju usa lite kortare semester...närmare bestämt är det 4 veckor kortare på sommaren eller är det 5?

Dennis Nilsson sa...

Uppenbarligen har våra politiker och beslutsfattare en fanatisk övertro på att tekniken skall lösa allt från uppfostran till att förhindra brott.

Det är dömt att misslyckas, som alla andra utopier.

Jag hoppas att vi i dagens upplysta!? värld inte behöver upprepa de tidigare generationernas erfarenheter med utopibyggande.

Dessa erfarenheter har varit mycket dyrköpta, kan vi lära av historien.

Humanisten och science-fiction-författaren Isaac Asimov (1920-1992) har en del tankar om detta att förmedla i denna video från 1989 under temat “The answer for Humanity” http://www.youtube.com/watch?v=TpHPQCnHHl4

Han avslutade med dessa ord, som i högsta grad är giltiga än idag:

“Never can we sit back and wait for miracles to save us. Miracles don’t happen.

Sweat happens.
Efforts happens.
Thought happens.

And it’s up to us to help. Of all that to happen.”