tisdag, oktober 27, 2009

De rödgröna i Stockholm vill höja kommunalskatten med 1 500 kr för en normalinkomsttagare

Claes Arvidsson uppmärksammar mig på de rödgrönas debattartikel på SvD Brännpunkt "Vi höjer skatten". De rödgrönas politik innebär att en normalinkomsttagare får betala 1 500 kr mer i kommunalskatt per år eller 3 000 kr för ett normalhushåll. Till detta kommer de skattehöjningar som blir verklighet om de rödgröna skulle vinna regeringsmakten 2010.

Folkpartiets och alliansens valplattformar på kommun-, landsting- och riksnivå är ännu inte satta, men utgångspunkten måste vara bibehållen och på längre sikt sänkt skattetryck. Det är mitt besked som kandidat till Stockholms kommunfullmäktige. Utbildning och arbete måste löna sig. Marginalerna för många inkomsttagare är redan små och ska inte minska ytterligare.

Media och bloggar
Läs Lotta Edholms pressmeddelande och Seved Monke. Se även Federley och Ankersjö

2 kommentarer:

Unknown sa...

Utgångspunkten måste alltså vara att sänka skatten, jaha, varför det då? Det anses tydligen självklart. Måttligt interlektellt, om vi får uttrycka det så. Min uppfattning är att en politiker ska ha sakkunskap och argument. Att bara sitta med armarna i kors och tycka till imponerar inte särdeles, och med den lön man har skall man göra rätt för sig också på "högre" nivå.

Som om politik är ett jädrans smörgåsbord där man fritt kan välja vad man tycker mumsigt. Förutsatt kompetent styre måste skatten höjas med kraftig progression, för annars slits vårt samhälle sönder av hårresande branta inkomstgradienter med samhällsfarlig, ständigt brutaliserad masskriminalitet som följd, och så enkelt är det bara.

Så en kommentar till senaste opinionsundersökningen.

En opinionsundersökninng är just det. Irritationen över massinvandringen är massiv, och ENDA möjligheten att uttrycka sitt missnöje i denna opinionsundersökning är att uppge SD som sitt parti. SD har vidare särdeles kraftigt uppmärksammats just på allrasistone, vilket redan det ger avsevärd skjuts i sig självt. Det är inte billigt, det är gratis. Vid valet är det allvar, då är det inte gratis, varför man kan misstänka att SD:s siffror är uppblåsta. Omvänt är det troligt att Alliansen står något starkare än vad som framgår.

Det är alliansen och inte de rödgröna som tappar till SD. Denna röstväxling ger saklig grund för sammankopplande av de två. Inte är det begåvningsreserven SD attraherar.

Dissonansens mellan det stadigt sjunkande förtroendet för Mona Sahlin och de trendmässigt ökande siffrorna för hennes parti är nu alltför tydligt pinsam. Mona Sahlin måste bytas ut. Hon och Wanja-Lundby-Wedin ligger som ett minfält under alltihop och kan mycket väl ge Alliansen/SD segern i kommande val. Redan den rykande aktuella folksamskandalen måste ge en ordentlig tankeställare.

- Peter Ingestad, Solna

Mark Klamberg sa...

Peter,
Under innevarande år är Stockholms stads ekonomi god, 2010 och 2011 är mer osäkert. Alliansen i Stadshuset har lagt en försiktig budget inför kommande år med få kostsamma reformer, varken skattesänkningar eller stora kostnadsökningar.

När Stockholms Stad under en mycket allvarlig finansiell kris fortsatt kan erbjuda god samhällservice utan stora budgethål tycker jag en rimlig utgångspunkt är att skatten ej ska höjas. På sikt är målet att fler ska arbeta och färre vara bidragsberoende, då anser jag det lika rimligt att en del av detta tillfaller medborgarna i form av lägre skatteuttag.