tisdag, december 01, 2009

En idé till opinionsinstituten eller ett uppslag till forskningsprojekt

Idag fick FRA tillgång till kabelkommunikation. Många har nog svårt att uppleva att något förändrats påtagligt och jag har väl samma inställning. Min oro har mindre bestått i att Sverige förvandlas över natten till en totalitär övervakningsstat utan mer att vi människor i vår vardag blir lite mer försiktiga och återhållsamma i vår kommunikation. Denna förändring tror jag inträffade bland många redan när FRA-debatten var som hårdast förra sommaren.

Övervakning av elektronisk kommunikation handlar inte om att FRA genomsöker all kommunikation efter misstänkta ord som "kärnvapen", "bomb" eller "al-qaida", även om enstaka riksdagsledamöter i försvarsutskottet fortfarande tror det. FRAs generaldirektör dementerade detta senast i dagens Aftonbladet.

Modern elektronisk övervakning är mer sofistikerad och ingripande än så. Det handlar snarare om att granska i vilka sammanhang, grupper och nätverk som en person tillhör. Sådan verksamhet brukar benämnas av sociologer som social nätverksanalys (social network analysis) och inom underrättelsevärlden trafikanalys (trafikbearbetning).

För att undvika FRAs uppmärksamhet ska man alltså inte oroa sig för att använda fel ord, utan att man kommunicerar med "fel person". Ofta är det lätt att bedöma vilka personer man ska undvika att kommunicera med, t.ex. ryska underrättelseagenter. Det kan också handla om att undvika "felaktiga hemsidor", t.ex. sådana om militant islamism. Det är dock inte alltid lika lätt, hur ska du göra med personer du inte känner som kanske finns i ett annat land? För att vara på den säkra sidan bör du inte kommunicera med sådana personer. Den otrevliga konsekvensen av detta är människor kommer vända sig inåt och bli mer misstänksamma mot varandra.

Denna form av övervakning kan lätt automatiseras och genomföras i väldigt stor skala, där enskilda individer reduceras till noder som flaggas upp om de förekommer i "fel" sammanhang. SvD lugnar sina läsare med grafik som förklarar att övervakningen är automatiserad, vilket inte är en given slutsats.

I en artikel september 2008 redogjorde jag, Karl Palmås och Christopher Kullenberg för en tysk studie som gjordes ett halvår efter att Tyskland genomfört EUs trafikdatalagringsdirektiv. Vi skrev då följande.

Vi som författat denna text har tidigare med forskare och signalspaningsexperter (DN Debatt 3/9-08) beskrivit hur FRA med kraftfull dator och rätt analysverktyg (sociogram) kan studera den elektroniska kommunikationen för att därigenom urskilja personer med exempelvis avvikande sociala nätverk och vanor på internet
...
Datalagring har pågått i Tyskland sedan början av 2008. En studie från institutet Forsa den 2 juni 2008 visar att detta har förändrat människors beteende. Studien visar att 11 procent redan har minskat sitt användande av kommunikationsmedel, och över hälften (52 procent) kommer inte att ringa eller e-posta till personer som psykologer, äktenskapsrådgivare eller beroendehjälplinjer eftersom de vet att det registreras. (Värt att notera är att före detta östtyskar är mycket mera undvikande mot att i framtiden kontakta via telefon, mail eller mobil (66 procent mot 49 procent), vilket främjar tesen att det finns ett ”minne” av ett totalitärt styre, och att detta återaktualiseras i datalagringslagen). Rimligen uppstår liknande oro hos människor med FRA-lagen.
Jag har således följande idé till opinionsinstituten eller ett uppslag till forskningsprojekt. Fråga den svenska befolkningen om de ändrat sitt beteende med anledning av införandet av den så kallade FRA-lagen.

Media och bloggar
Aftonbladet, Infallsvinkel, StoppaFRAlagen, Nicklas Starow, Christian Engström, HAX, Farmor Gun, Jens. O, Amanda, Mary, Svensson, Emma

6 kommentarer:

Christopher Kullenberg sa...

En mycket bra ide. Vi har ett antal mycket skickliga surveyforskare i Sverige som skulle kunna göra denna typ av undersökning.

Gärna skulle man då göra dem även med regelbundna intervaller, så att man får förändring över tid.

Efter nästa val kan även saker och ting trappas upp i och med datalagringsdirektivets troliga implementering.

Jag håller även med dig att den personliga känslan inte är en skräck för att bli övervakad. Utan det är "polisen-i-huvudet" som är den verkliga förändringen för hur vi lever våra liv.

Anonym sa...

Tja.. det har nog blivit svårare redan att ställa frågorna. Jag svarade själv till ett företag här om dagen när de ringde och undrade om jag ville ingå i en undersökning, de skulle då skicka ett mailformulär, de bedyyyrade givetvis min anonymitet.. Jag svarade, anonym? Inte med FRA snokandes. Va? Sade hon i luren. Du hörde, sade jag och lade på.

Hädanefter kommer jag att ta efter vissa rutiner från öst, som att inte svara med namn i telefonen. Bara hej, eller helt enkelt bara lyfta luren utan att säga något, det var inte helt ovanligt i öst. osv.. Varför skall jag erkänna för en eventuellt avlyssnande part att jag är hemma? Att någon lyssnar måste jag ju utgå ifrån numer, man är bra naiv om man inte utgår ifrån det när man lever under en så paranoid regim att de ser sig tvungna att massavlyssna befolkningen, för säkerhets skull..

En av de långsiktiga konsekvenserna, utöver en ökad åsiktstystnad som kväver den fria åsiktsbildningen är en ökad misstro med ett mått av vi och dem förhållande till staten, som i sig leder till att det blir mer och mer socialt accepterat att lura staten, en fjäder hatten. Det kommer att påverka all sorts laglydighet, från bidrag till skatter och beteenden i trafiken, vilket givetvis leder till en ökad repression från statens sida och därmed en mer ökad polarisering. En klassisk ond cirkel som ingen av sidorna ser incitament att bryta, bara förvärra.

Det är nog också helt riktigt att en del av förändringen redan är ett faktum. Jag kommeterar aldrig politik när jag inte kan göra det anonymt över en lång rad krypterade proxies spridda över världen där varje proxy bara känner till nästkommande och aldrig kommunikationens ändpunkter. Än så länge kan vi göra det, men inte så länge till, det kan jag lova dig.

Det är sådant som ditt parti åstadkommer, din eländiga lakej. Jodå, sådana tillmälen får du faktiskt acceptera så länge som du stöder dem genom att du tror dig kunna påverka. Din vilja att påverka förändras på det viset till medlöperi. Tro mig, det fanns gott om nationalsocialister i ett visst grannland som också trodde sig kunna påverka vansinnet på exakt det viset. Men det går inte när ens vilja att få vara med i sandlådan översiger ens principer. Sådär, då har jag kallat dig principlös också. Du ser inte detta idag, på precis samma sätt som den sittande regimen inte ser att den är ond. Jodå, den är ond, det är därför den massövervakar och därmed spolat ned oskyldighetspresumtionen. Den som är övervakad är icke fri. En regim som inte accepterar fria medborgare, den är per definition ond.

Anon Nyme

Anonym sa...

Titta också på det faktum att inte en enda tidning, radio eller TV-kanal publicerat sin publika krypteringsnyckel så att man åtminstone kan skicka något krypterat, även om det inte förädrar det faktum att man överhuvudtaget kommunicerat med dem. De förstår inte kanske någon säger.. Försök inte, de har IT-avdelningar nog för att driva några av sveriges mest besökta webbplatser, inbilla inte mig att det inte finns folk där som sedan länge har kunnat förklara exakt. Det i sig förklarar vilka ledband de går i, det är samma ledband du Mark. Men hos dem består drivkraften att få tillträde, göra intervjuer, inte bli portade som obekväma. Slavar under sitt eget begär.

Anon Nyme

Anonym sa...

Mommentar till dig Mark angående de två kommentarerna här ovan av "Anon Nyme".

Du har något att fundera över, du har partiboken och partimärket på rockslaget, du är faktiskt medlem i ett parti som medverkat till massavlyssning.

Tänk om bara ett par tre riksdagsledamöter hade varit mer principfasta och blivit politiska vildar i riksdagen och kanske till och med deklarerat att de ställer sig till förfogande för Piratpatiet, i protest mot införandet av massavlyssningen. Då hade inte lagen gått igenom. Men för alla dem var det viktigare att bevaka sin position i hirearkin. Däremd gick det som det gick.

/William T.

Rebecca sa...

Som civil olydnad skulle jag gärna ta del av en sammanställning på suspekta webbplatser, forum och mejladresser.

Sen skulle jag vilja ha en mjukvara som automatiskt genererade en massa trafik till dessa platser i syfte att denna skulle fastna i FRAs filter.

Mark Klamberg sa...

Rebecca,
Min fantasi springer iväg när du ställer sådana frågor. Stoppar dock mig själv eftersom FRA kanske inte uppfattar att det är civil olydnad.

Alldeles oavsett tror jag att FRA ganska lätt kan upptäcka försök till civil olydnad samt automatiskt genererad trafik för att därefter blockera sådan, på samma sätt som med ett vanligt spamfilter.