torsdag, januari 28, 2010

Aldrig igen

Igår närvarade jag i Stockholms synagoga vid minnestunden av förintelsens offer. Tidigare på dagen höll Jasenko Selimovic ett tal på Norrmalmstorg, vilket Madeleine Sjöstedt och Annika Beijbom skriver om. Jasenko har lagt ut sitt tal här.

Under minnestunden i synagogan vände sig Harry Pommert, ordförande för föreningen förintelsens överlevande, till de närvarande politikerna och berömde dem för att de tog ställning mot Sverigedemokraterna. Läs gärna Negar Josephis artikel på Newsmill där hon kritiserar Sverigedemokraternas försök att använda Israel för att skapa en bild av sitt parti som tolerant. Detta är naturligtvis en falsk bild eftersom Sverigedemokraternas inte bara kritiserar religiös fundamentalism utan drivs av ett hat mot muslimer och multikulturalism i allmänhet. Josephis artikel är intressant eftersom jag själv funderat på att skriva en text i samma anda.

Tidigare i veckan skrev Skånska Dagbladet om familjen Eilenberg som ska lämna Malmö för Israel på grund av den otrygghet som de upplever. Inte minst eftersom Linda Eilenberg är en barndomsvän så är detta naturligtvis mycket sorgligt. Det här handlar inte om ideologiskt drivna bosättare utan om personer som är oroade för sina barns säkerhet. Jag blir därför bekymrad när Malmös starke man, Ilmar Reepalu (s) som svar på Skånska Dagbladets artikel lägger ansvaret för attackerna mot Malmös judar - på judarna. Reepalu vill att judarna ska ta avstånd från Israel, det fick mina föräldrar och deras vänner också höra innan de tvingades lämna Polen 1969. Liksom i dagens Malmö fick de polska judarna höra att de var "femtekolonnare" och sionister. Om vi svenska judar alla vore sionister i den (felaktiga) bemärkelse som Reepalu använder skulle vi inte bo i Sverige. Reepalu är ingen Gomułka, men han bör fundera på vilket ansvar han har.

För övrigt kan jag konstatera att Göran Persson (s) och Mona Sahlin (s) som närvarade i Stockholms synagoga fick väldigt varma applåder för sitt engangemang mot rasism och främlingsfientlighet. Att nämnda socialdemokrater vid olika tillfällen har kritiserat Israel hade publiken inga problem med, eftersom Persson och Sahlin förmår göra detta på ett seriöst och konstruktivt sätt.

Läs även vad Seved Monke, Adam Cwejman, Maria Byström och Gulan Avci skriver.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ofta förekommer det attacker mot judar i sverige? Jag läser tidningar dagligen och har väldigt sällan läst om våld mot judar i sverige. Är det något som finns under ytan? anmäls inte brotten?

Unknown sa...

Marek, Fick Mona applåder också för sin manifestation mot Israel under Hamas och Hizbollahs fanor?

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Judiska begravningsplatsen i Malmö har blivit utsatt för brandattentat har attackerats/vandaliserats två gånngr under 2009, bl.a. genom ett brandattentat. Synagogan i Helsingborg har samma år utsatts för ett brandattentat. Dessa händelser har polisanmälts. Det finns även mindre incidenter och mitt intryck är att det mesta polisanmäls.

Anonym sa...

Joseph Goebbels talade också till folket på ett mycket konstruktivt och seriöst sätt och därmed kunde övertyga minst hälften av Tyskar på 30- talet om att nationens säkerhet beror på ifall dem gör sig av med Judar eller inte! Så gör Mona Salin och Göran Persson! Dem ÄR antisemiter, antiisraeliter och först och främst okunniga! Vad jag inte förstår är reaktionen hos själva Judar som har utstått 3 tusen årig hat och förföljelser, Holocoust, Gomulka år 1968/69 och för närvarande sen drygt 2 år: Malmö i Sverige och fortfarande klappar händer när dem hör Salin och Person” eftersom Persson och Sahlin förmår göra detta på ett seriöst och konstruktivt sätt.”
Det förvånar mig.
Under historielektioner på 60-talet kunde inte vi Polska Judar – förstå varför Tyska Judar kunde inte tro att Tyskarna är ute efter dem och fly medan tid var. I dag upprepas samma historia fast i Sverige!
För övrigt: i Malmö polis anmäls inte de ”små” incidenterna, bara de ”större”. Hur enstaka individer är utsatta för t.o.m våld är inte allmänt känt.
Jag skäms för Judar som låtsas att det regnar när man spottar dem i ansiktet.
Lola

Mark Klamberg sa...

Lola,
Jag tycker inte Göran Persson spottade judarna i ansiktet när han tog iniativ till informationsinsatsen "Levande Historia" och "Forum för Levande Historia".

Peter sa...

Det är naturligtvis fel att göra alla judar kollektivt ansvariga för vad Israels regering gör.

Men denna sammanblandning är just vad de militär-totalitära hökarna i Israel gör. De ser varje kritik mot Israels folkrättsvidriga ockupationspolitik som ett utslag av antisemitism.

Anonym sa...

"Aldrig igen" eller något i stil med att "aldrig glömma" är bara rent dravel som redan glömts bort, just precis det som inte fick glömmas har glömts. Varje seminarium, varje film, varje utställning, varenda talare osv. har glömt och skulle utan att blinka upprepa exakt samma misstag igen, slå in på exakt samma väg där tyrannen tillåts stiga upp ur demokratin som en beskyddare. Inte en enda gång talas det om de grundläggande mekanismer som gjorde det möjligt, därför sker det igen och igen i lite olika tappning och omfattning runt om i världen. Tredje riket var inte heller första gången.

Det som glöms bort varje gång, är att diktaturens kreatur är de inställsamma och lydiga, de vars lojalitet kan köpas för en plats vid beslutsbordet, att ansvarstagande inte är att följa protokoll och lyda order, att påverka inte är att i handling kompromissa bort sina principer osv..

Se bara på dig själv, hur långt måste det gå innan du slutar att stödja den du tycker dig höra till? Hur många ursäkter har du på lager för att motivera din plats vid bordet? Du är en folkpartist samtidigt som du vet hur ditt parti röstat, det finns ingen ursäkt. Din vilja att påverka perverteras till medlöperi, inser du inte det? Politiker i 30-talets tyskland hade inte plötsligt blivit alldelens bindgalna, de satt med vid borden och ville påverka men deras vilja att få vara med innebar att de lät sig utnyttjas för att införa det, underförstått att de hade åkt ut om de hade varit för obekväma. Se hur motståndarna till FRA behandlades av dina politiker. Var går din gräns Mark? Sitter du med och har partiboken vid ditt bröst till "the bitter end", i hopp om att påverka? Hur många döda krävs det för dig? Ser du inte tecknen när även "dina" politiker spelar på folks rädslor och målar upp hot i starka färger för att motivera sådant "beskydd" som folk annars aldrig hade gått med på? Ser du inte hur "terrorist" börjar bli ett förtäckt ord för jud.. förlåt, muslim. Ser du inte hur en folkgrupp behandlas annorlunda i retoriken?

Bara som en övning, prova att överätta en del av Adolfs tal och se hur retoriskt skrämmande likt det är många av dagens högtravande tal där det talas om säkerhet och beskydd. Vi är faktiskt där nu, i korsningen där vägvalet görs. Skiljelinjen går inte längre mellan höger och vänster, den går idag mellan frihetligt och auktoritärt. De "politiska barnen" i vårt stadie av politisk utveckling i svensk politik är Piratpartiet och Sverigedemokraterna. Har du ens funderat på vilken sida om skiljelinjen ditt parti står? Tips, det är inte utan anledning som ditt parti kallas för batongparti..

-steelneck

Jonas sa...

Man ska läsa intervjun _väldigt_ ohederligt om man ska kunna beskylla Reepalu för att lägga ansvaret på attackerna på judarna.

Tvärtom säger han ju vid varje tillfälle som ges att de är avskyvärda. Vad mer begär du? Vad skulle han möjligen kunna säga i intervjun för att ta starkare avstånd?

Mot slutet av intervjun uttrycker han en önskan att judarna som höll en manifestation till stöd för Israel skulle tagit avstånd från ockupationen.

Det måste han väl ändå få lov att tycka utan att bli uthängd som någon sorts judehatare? Eller?

Mark Klamberg sa...

Jonas,
Jag citerar ur intervjun: "Ilmar Reepalu menar att inte bara politikerna har ansvar för judarnas situation i Malmö. Judiska individer och församlingen har också möjlighet att påverka hur omvärlden uppfattar dem."

Anonym sa...

"[…]
Under minnestunden i synagogan vände sig Harry Pommert, ordförande för föreningen förintelsens överlevande, till de närvarande politikerna och berömde dem för att de tog ställning mot Sverigedemokraterna.
[…]
" Göran Persson (s) och Mona Sahlin (s) som närvarade i Stockholms synagoga fick väldigt varma applåder för sitt engangemang mot rasism och främlingsfientlighet. Att nämnda socialdemokrater vid olika tillfällen har kritiserat Israel hade publiken inga problem med, eftersom Persson och Sahlin förmår göra detta på ett seriöst och konstruktivt sätt."
[…]

---

Judarna måste vara tokiga!

Evian.

Anonym sa...

Mark,

Du har censurerat mitt brev som avslutades med meningen "Judarna måste vara tokiga". Etersom du har klippt bort citat ur din redogörelse från möte i synagogan framgår inte varför jag skriver så.

Det som var menat som ironi framstår nu - tack vare din manipulation - som ren och skär antisemitism.

Var snäll och i sanningens namn ÅTERSTÄLL HELA brevet.


Evian

Mark Klamberg sa...

Evian,
Nu måste du hjälpa mig, vad är det för brev du syftar på? Har du skickat ett brev till mig och var har jag censurerat det?