Försvarsindustrins framtid
Direkt från Sälen. Folk och Försvars program fortsätter efter middagen med diskussion kring försvarsindustrin. Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik KTH börjar med att tala om teknikmoln en muliplikatoreffekt där statliga investeringar i försvarsindustrin ger 2,6 gånger de insatta pengarna genom spin-off-effekter för samhällsekonomin. Anders Karlsson (s) tog detta som intäkt för att staten (med skattepengar) ska stärka försvarsindustrin. Allan Widman (fp) intog en mer skeptisk hållning och framhöll att omständigheterna förändrats. Det svenska försvaret köper inte längre långa serier och tidigare doktrin som gick ut på att ensamt försvara svensk territorium mot ett anfall från Sovjet gäller inte längre. Därmed måste försvarsindustripolitiken förändras. Widman vill gärna se att principen om en fri och gemensam marknad inom EU även ska omfatta försvarsmateriel.
Jag undrar hur de rödgröna samtidigt ska satsa mer på försvarsindustrin och skära ner försvarsanslagen med två miljarder kr. Är det förbandsverksamheten som ska ta besparingen?
SAABs strategidirektör tar under frågestunden tillfället i akt att välkomna en gemensam marknad inom EU avseende försvarsmateriel.
Bloggar om rikskonferensen i Sälen
Expressen, Mats Engström, Johan Westerholm, Högberg, Monica Green, Kalle Sandström
2 kommentarer:
Det vore intressant om någon duktig nationalekonom tog fram en någorlunda korrekt sammhällskalkyl på hela JAS projektet. Man verkar istället prata om kompetensförsörjning, ungefär lika aktuellt som att hålla produktionen av SAAB personbilar under armarna idag.
Håller med föregående inlägg. Ta då även med kostnaderna för att staten göder en monopolist och skapar en marknad som inte fungerar.
Skicka en kommentar