fredag, februari 19, 2010

Förläng Datainspektionens granskning av FRA

SvD skriver att FRAs signalspaning i kabel dröjer eftersom tekniken inte är på plats. Samtidigt har Datainspektionen ett uppdrag från regeringen att följa personuppgiftsbehandlingen vid Försvarets radioanstalt med redovisning till regeringen den 6 december 2010. När nu signalspaningen i kabel blir försenad bör Datainspektionen få ett förlängt uppdrag att granska FRA med en första avstämning den 6 december 2010 och en andra avstämning med slutrapport vid senare tillfälle. Annars finns det ingen möjlighet för Datainspektionen att göra en seriös granskning.

Läs även vad Farmor Gun, Niklas Starow och Calandrella skriver.

1 kommentar:

Johan T sa...

Instämmer till fullo. Om det dessutom blir så att FRA ska utföra spaningsuppdrag åt polisen, lär inte den verksamheten komma igång förrän Datainspektionens uppdrag är avslutat. Men det är kanske just det som är meningen.

Fördröjningen av kabelspaningen väcker också många frågor. Man ska ha i minnet att kabellagen var tänkt att sjösättas redan 2006!

Nog har väl FRA haft alla möjligheter i världen att förbereda sig inför detta teknikskifte. Det luktar inkompetens och ineffektivitet lång väg. Men jag är inte det minsta förvånad.

Att låta dessa glada amatörer och tekniknördar på Lovön få ansvaret för övervakningen av gränsöverskridande kabeltrafik är en sällsynt dålig idé från början till slut. De förtjänar noll förtroende.

Övervakningsivrarna kan väl inte heller vara tillfreds med detta. Är FRA:arna verkligen värda sina anslag om dryga halvmiljarden per år?

Ibland tror jag att det endast är de dubbla hemligstämplarna som räddar hela denna myndighet från en total härdsmälta.