fredag, mars 12, 2010

Beslutsunderlag, tack!

EU-kommissionen ska enligt SvD "ta fram en lag för hela unionen om användandet av kroppsskannrar på flygplatser" som ett svar på incidenten i julas, då en passagerare på ett flyg mellan Amsterdam och Detroit försökte detonera en sprängladdning som han lyckats ta ombord på planet. Låt mig citera vad Ben Wallace sade i BBC-intervju om just denna sak. Han har arbetat på säkerhetsfirman QinetiQ, en av företagen som arbetar med nakenskanning.

Mr Wallace said the scanners would probably not have detected the failed Detroit plane plot of Christmas Day.

/.../
"there is a big but, and the but was in all the testing that we undertook, it was unlikely that it would have picked up the current explosive devices being used by al-Qaeda."
Har politikerna beslutsunderlag före de drar igång detta lagstiftningsprojekt? Jag tror motivet till och konsekvenserna av nakenskanning är följande.

- Det kommer bli svårare att smuggla gods, stora summor pengar, etc. Allmänheten skulle dock inte acceptera nakenskanning för att komma åt sådana företeelser.
- Allmänheten kommer att vänjas förlust av personlig integritet för att "vinna" säkerhet och kommer att mindre skeptiska i allmänhet till övervakning.
- Användande av sprängdeg kommer man inte att förhindra

7 kommentarer:

Anonym sa...

De preventiva metoderna är ju uppenbara för de som vill folk illa. Man finner nya vägar eller nya arenor att utföra sina dåd på och de så kallade säkerhetsåtgärderna kommer alltid ligga ett steg efter.

Önskar man la alla pengarna i denna övervakningshysteri där det verkligen gör nytta, det vill säga vid självaste källan. Det är ju trots allt människor som det handlar om och inte något så totalt nyckfullt som en skogsbrand eller jordbävning. Där finns ju som regel alltid en orsak till varje handling.

Klintwood sa...

Den dag nakenscanning blir lag (eller allmänt vanligt) så kommer jag aldrig sätta min fot på en flygplats om jag inte är absolut tvungen. Min hälsa och säkerhet är mer värd än att slängas bort på det sättet.

Ola Berg sa...

Dessutom, som Reason visat i ett experiment, så räckte den lilla tändhatten som skurken hade i kalsongerna mest till att beröva honom själv möjligheten att föröka sig. So what's the problem?

Mark Klamberg sa...

Jag tog bort ett inlägg som innehöll ett kraftfullt könsord. Jag vill be er att inte använda det i kommentatorsfältet.

Tomas Mattsson sa...

Ola Berg,

Tänk att blåsa kalsonginnehållet. Det är illa.

Trix sa...

Svepskäl, ständigt dessa svepskäl... (för att travestera Ture Sventon)

Hur ska vi få folk att inse att vi har fått en sk maktelit som endast är intresserad av att koppla ett starkt grepp om oss alla? Vad är det hos oss vanliga medborgare som anses så hotfullt att det kräver övervakning in på bara skinnet?

Tristan sa...

Kan det inte vara så att politiker har alldeles för mycket fritid och därför sprutar ut ny lagstiftning samtidigt som de gör allt för att få behålla denna "fritid".