Två utspel om datalagring
Flera ledande miljöpartister skriver på SVT Debatt om EUs datalagringsdirektiv där de backar från uppgörelsen som de i februari 2010 ingick med socialdemokraterna. Vänsterpartiet har skickat ut ett pressmeddelande med samma besked.
Enligt DN beror denna kursändring på utslaget från den tyska författningsdomstolen där det tyska genomförandet av direktivet underkändes. Det är värt att påpeka på vilken grund det tyska genomförandet underkändes, det var pga av hur uppgifterna får användas, inte lagringen i sig. Hur uppgifterna får användas har bl.a. behandlats i Polismetodutredningen. Det är kanske dags att vi börjar diskutera nämnda utredning? Juridiska Fakultetsnämnden vid Stockholms Universitet har lämnat sitt inlägg i debatten som kan läsas här.
Bloggar
Christian Valtersson, Oscar Fredriksson, HAX
6 kommentarer:
För vår del är skälet inte att direktivet underkänts i Tyskland. Vårt beslut togs i fredags, innan beslutet i tyska författningsdomstolen var känt och utan koppling till det beslutet.
Kalle Larsson (V)
Tack Kalle!
Det är noterat.
Visst bör vi diskutera polismetodutredningen också, det är bara det att det är så mycket....
Men minns att den var uppe för några månader sedan. Gissar att det var hos dig jag läst om den tidigare.
Kan det inte vara så att en hel del både vänsterpartister och miljöpartister revolterade mot ledningens beslut?
De unga inom respektive parti verkar i alla fall vara med på banan om vad det innebär om de säger sig berädda att rösta igenom detta..
Dock skulle jag önska ytterligare tydlighet, dvs binda sig vid masten om att alltid i alla lägen säga nej till detta.
Tydligen siktar S på en ny rödgrön kompromiss i frågan. Thomas Bodström skriver nu på sin blogg:
När det gäller frågan om datalagringsdirektivet ska implementerats kommer vi de Rödgröna inte att agera lika handlingsförlamat som den borgerliga regeringen. Vi var överens så sent som för ett par veckor sedan och nu får vi återuppta förhandlingarna. Jag är säker på att vi kommer att hitta en lösning igen. Men som i alla förhandlingar handlar det om att kompromissa, där vi inte är nöjda förrän alla parter är nöjda.
I processen att frånta medborgarna deras personliga privata liv har riksdagsledamöterna fullständigt förlorat sin egen integritet.
De har alla blivit nyspråks-babianer, säger en sak och gör det motsatta.
Calle B's uttalande om internetfrihet i China visar precis vad politikerna håller på med. Från M till V.
Riksdagsledamöter associeras numer bara till allmänt äckel och avsky.
Skicka en kommentar