onsdag, maj 19, 2010

Bra överenskommelse om kärnkraft

Expressen och DN skriver att Alliansen för att blidka centerpartiets kärnkraftsmotståndare, riksdagsledamoten Sven Bergström har kommit överens om att dagens förbud mot att bygga nya reaktorer tas bort först 1 januari 2011 och inte i augusti, före valet, som det först var tänkt. Även den avhoppade moderaten Göran Thingvall har meddelat att han stödjer regeringens linje, vilket är glädjande. Jag har uppfattat att omröstningen fortfarande kommer äga rum i juni och då kommer alliansen ha en trygg majoritet för sitt förslag. Kent Persson kan därmed vara lugn och nöjd, regeringen kommer få igenom förslaget.

Det är bra att förbudet tas bort den 1 januari 2011 eftersom det gör att kärnkraftsförbudet blir en valfråga. Förbudet tas bort i juni och om Alliansen vinner så blir detta en ordning som består. Om de rödgröna vinner så återinförs förbudet och kärnkraften kommer att avvecklas på grund av att anläggningarna har nått sin fulla livslängd, vilket innebär att 50 % av Sveriges energiproduktion måste ersättas inom en 10-årsperiod. De rödgröna har redan sagt nej till att bygga ut kapaciteten för elenergiöverföring mellan Sverige och våra grannländer. Det enda realistiska sättet att ersätta så mycket energiproduktion på så kort tid är import av gas från Ryssland, vilket varken är önskvärt ur klimat- eller säkerhetspolitisk synvinkel. Om de rödgröna inte väljer gasalternativet så blir följden av ett återinfört kärnkraftsförbud kraftig minskad tillgång på energi och början på en avveckling av Sverige som industrination. Det är angeläget att väljarna får säga sitt i denna viktiga fråga.

Per Altenberg är inne på samma linje. Vi har båda svårt att förstå Mona Sahlin, hon verkar samtidigt vilja avveckla kärnkraften, investera och höja effekten i befintliga kärnkraftverk. Är miljöpartiet och vänsterpartiet informerade om det senare?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det har ju inte sett så bra ut för de nya reaktorer som byggs i Europa. Så det verkar som vi får använda gas i vilket fall. Det eller låta staten stå som garanter för lån och vid olyckor. Känns som väl spenderade pengar, speciellt när något privat företag får ta hem alla vinsterna!

Hemlige sa...

Naturligtvis skall staten stå för kalaset. I Finland blir det dubbelt så dyrt som planerat, och sker det sedan någon olycka så kommer också pappa staten och betalar. Och när sedan bränslet är använt, så skickas avfallet till pappa staten som sköter om det i ett par hundra tusen år.