fredag, november 01, 2002

Expressen/GT: Att ställa krav mot män

Expressen/GT november 2002

Att ställa krav mot män
Tydlighet istället för velighet. Krav istället för snällism. Med språktest och tydliga krav i skolan fick folkpartiet en skarp profil i årets val. Om klarhet var det vinnande receptet när det gäller integration och utbildning så borde folkpartiet som konsekvens genomdriva kravpolitiken inom andra områden. Varför inte fortsätta med jämställdheten?

Idag tar kvinnor tar ut 88 procent av föräldraledigheten och utför 80 procent av det obetalda hemarbetet. Ytterst bottnar den skeva arbetsfördelningen i hemmet på att kvinnor och män förväntas göra olika saker. Kvinnans plats är i det privata - hemmet och mannen arena är i det offentliga - arbetet. Resultatet blir att kvinnor tjänar mindre och förlorar i karriärmöjligheter. Män drabbas genom att de hetsas till att bli den perfekta försörjaren och den frånvarande pappan. Ingen är fri så länge könsrollerna består.

Arbetsgivare som sorterar bort kvinnor och lönediskriminerar ska bestraffas. Att få bort frågor som planerad graviditet i arbetsintervjun och uppenbar lönediskriminering räcker inte. Även om män och kvinnor i Sverige enligt lagen sägs vara jämställda så kvarstår skillnader som inte kan förklaras utifrån individuella skillnader. Strukturerna i samhället har funnits för länge. Könsrollerna kommer inte att försvinna av sig själv. Om vi vill utplåna diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden måste kvinnor och män dela ansvaret för barn och hem. Är det inte dags att ställa krav på att båda föräldrarna tar ansvar?

Föräldrar måste själva fundera över vilka värderingar de förmedlar till sina barn. Vi måste förvandla vad som i praktiken är en mammaförsäkring till en verklig föräldraförsäkring. Föräldraförsäkringen ska delas och krav ställas mot båda föräldrarna. Om bara ena föräldern är hemma så fryser häften av pengarna inne. Företag där båda män och kvinnor tar ut sin föräldraledighetska få en jämställdhetsbonus. Förslagen finns, frågan är om folkpartiet vågar använda kravretoriken när det kommer till jämställdhet?

Mark Klamberg
1:e vice ordförande Liberal Ungdomsförbundet

1 kommentar:

Sanna sa...

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.