fredag, augusti 01, 2008

Medverkan i TV4 nyhetsmorgon

Under torsdagen medverkade jag i en intervju i TV4 nyhetsmorgon. Här finns inslaget. Jag talade om vad som skulle hända i samband med Radovan Karadzic första framträdande inför Jugoslavientribunalen senare under dagen. Under intevjun angav jag åtalspunkterna skulle läsas upp och att Radovan Karadzic skulle få möjlighet att ange sin inställning.

Det visade sig under förhandlingen att åklagaren avser att justera åtalet samt att Radovan Karadzic utnyttjar sin möjlighet att avvakta med ange inställning till åtalet och återkomma inom 30 dagar, allt enligt regel 62(A)(iii) i tribunalens processreglemente.

Det är inte märkligt att åklagaren vill justera åtalet. Det handlar mindre om att händelser ska läggas till eller tas bort, utan mer om att åklagaren vill justera gärningsbeskrivningen så att åtalet följer den rättspraxis som tribunalen skapat. De ursprungliga åtalen för Srebrenica och övriga Bosnien är från 1995 och har ersatts med ett konsoliderat och uppdaterat åtal 2000. Nu åtta år senare kan det ha tillkommit rättspraxis som motiverar en justering.

DN1, DN2, SvD1, SvD2, Expressen, Aftonbladet

Inga kommentarer: