måndag, oktober 13, 2008

Video: Peter Bratt om IB-affären och FRA-debatten

Förra veckan hade FORES en träff där Peter Bratt talade om IB-affären och FRA-debatten. Nedan finner du video. Här kan du läsa mera.

I frågestunden tog jag upp tre saker där jag tycker det finns paralleller mellan IB-affären och FRA-debatten:

1) möjligheterna för FRA att registrera vem som är i kontakt med vem, dvs trafikdata (se SVT),

2) SÄPOs jakt som började i juni 2008 efter en FRA-läcka (se DN) och

3) bristen av kontroll över FRAs registrering av trafikdata även efter överenskommelsen den 25 september (se detta inlägg).

Min syn på det hela är att SVTs Filip Struwe har utfört en liknande bedrift som Peter Bratt och Jan Guillou genom att han i SVT Rapport avslöjat FRAs registrering av vanliga svenskars telefonsamtal och internetanvändande. Följderna för de inblandade journalisterna är inte exakt de samma, men åtminstone en likhet finns. Håkan Isacson, läckan i IB-affären 1973 fick fängelse och FRA-läckan 2008 jagas av SÄPO. Vad säger det om möjligheterna att förhindra framtida missbruk hos FRA?

Ytterligare en likhet är att den breda traditionella mediesfären först inte förstod IB-affärens betydelse och sprängkraft. Samma sak skulle jag vilja säga om Filip Struwes avslöjande.

Än mer skrämmande är att riksdagsmajoriteten den 18 juni 2008 legaliserat den olagliga registrering som Filip Struwe avslöjade två dagar tidigare samt det faktum att den borgerliga riksdagsmajoriteten efter överenskommelsen den 25 september 2008 vill hålla fast vid denna ordning.

Inga kommentarer: