torsdag, februari 19, 2009

Hyresgästföreningen svänger åt rätt håll

Efter att en gång ha varit bostadssökande i Stockholm och numera styrelseledamot i det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder följer jag med stort intresse debatten kring hyresrättens framtid. Som bostadssökande insåg jag tidigt att bostadsmarknaden i Stockholm har havererat på grund av politiska låsningar. Sådana finns på båda sidorna om blockgränsen. Därför är jag glad när hyresgästföreningen nu svänger om hyresprissättningen i Stockholmsområdet till förmån för att det geografiska läget ska spela en större roll. Det är välkommet. Robert Östling och Johan Ingerö anlägger ett "äppelperspektiv" på saken.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja självklart ska ju de som är rika (och helst friska och snygga också) bo på de bästa ställena, det är en av hörnstenarna i liberalt tänkande!

Mark Klamberg sa...

I stora delar av det övriga landet har man genomfört de förändringar som hyresgästföreningen nu föreslår ska genomföras i Stockholm. Var är bostadssituationen värst för de som är nyinflyttade och/eller har mindre ekonomiska resurser?

Anonym sa...

På vad sätt skulle situationen för de du nämner bli bättre genom detta?

Anonym sa...

Falsk logik, Mark Klamberg. Stockholm är inte Sunne. Situationen i Stockholm är speciell på grund av att det är där jobben (och "coolheten") finns i stor utsträckning.

Anonym sa...

Har inte den borgerliga regeringen "tagit bort" fastighetsskatten (som gick till vård/skola/omsorg) med hänvisning till att den tvingade folk från sina hem ?! Men lägesberoende hyror (som går till fastighetsägares vinst) är OK ?! Trots att dessa snabbt kan stiga till nivåer som skapar olycka och social oro.
Men det är väl skillnad på skit och pannkaka, som mormor brukade säga...

Mark Klamberg sa...

Nu uppfattar jag iofs att den statliga fastighetsskatten ersattes av en kommunal fastighetsskatt och en höjd kapitalvinstskatt för privatbostäder. Syftet var att
undvika situationer där fastighetsskatten översteg hushållens löpande intäkter. Reformens skulle finansieras inom bostadssektorn och leder således inte till neddragning inom exempelvis vård/skola/omsorg.

Jag tycker det är rimligt att hyresgästernas värderingar speglas i hyran. En sak som hyresgäster värderar högt är bostadens läge. Det är tanken med bruksvärdessystemet och det tycker jag att vi ska hålla fast vid.