torsdag, juni 04, 2009

Spekulation sänker kronan - är det inte dags att införa Euron?

SvD rapporterar att eftersom det inte går att spekulera mot den lettiska laten som är knuten till Euron så riktar valutaspekulanterna in sig på Sverige. Nu kostar en euro 11 kronor. Är det inte dags att införa Euron?

Bloggar
Per Altenberg1, Per Altenberg2, Fredrik Malm, Erik Ullenhag, Olle Schmidt

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Vilket är bäst, att svenska produkter blir billigare utomlands eller att utländska varor inte blir dyrare här hemma?

Betänk också att de tunga svenska exportföretagen handlar i dollar. I mars kostade en dollar 9:- och euron 11,60:-, idag 7,70:- respektive 11:-, en skillnad på 1,16 resp. 1,05 gånger. Just det, sedan mars har kronan stärkts en hel del.. Eller har kvartalsekonomin nu skruvats ned till vecko-ekonomi, eller tom. dagsform? Kursutvecklingen mellan dollarn och euron är större än vad den varit mellan kronan och euron. I mars fick man ge 1,26$ per euro, idag 1,42 en skillnad på 1.12. Jag tror att i det perspektivet så är det ett ganska gott betyg för kronan.

Trenden på euron jämfört med kronan är faktiskt ned. Vi hade ett all time high i början på mars på 11,65, sedan hade vi en lägre topp mitten på april vid 11,25 och idag alltså 11 kronor jämt. Visst, för några dagar sedan var euron nere på 10,45, men sådana svängningar har vi hela tiden, så även mellan dollarn och euron. Å glöm inte, våra ekonomiska tungviktare säljer i dollar.

Vad vi däremot bör oroa oss över är dollarns utveckling. USA skulle nog må bra på lite längre sikt av att dollarn rasade ned till ca 2-3 kronor, men det skulle Kina, Japan och Ryssland aldrig tillåta. Kina äger två tredjedelar av alla dollar i världen, japan på andra plats och ryssland på tredje. Rysslands exportinkomster består ju också i stora drag på råvaror och framförallt energi som säljs i just dollar. De flesta länder har ju faktiskt stora delar av sin valutareserv placerad i dollar, så även alla euro-länder. Men ponera att ryssarna och kineserna lackar ur. Vad händer då? Jo, massiva omflyttningar till andra valutor, vi kan då få se en euro på 35 kronor. Jag lovar, i det läget säljer europeisk industri inte en pinal, noll nada och arbetslöshet på 50% eller mer! Visst, jag tar i så jag spricker, men faktum är att det är precis lika allvarligt med en övervärderad valuta som med motsatsen.

-WT.

Hans J sa...

Jag gillar dig som jurist. Jag litar på dig helt enkelt inom det området.

Nu är det EU-val!

Folkpartiet verkar i mycket ha en korrupt integritetssyn. Känslan för liberalismens idéer hos ledande folkpartister har svikit. Det finns lysande undantag men mycket få.

Folkpartiet har fått ta rejält med stryk för detta och rättmätigt så.

Då har Folkpartiet hittat på att man ska tjafsa så mycket som möjligt om någonting som bara VÄLDIGT PERIFERT berör valet till EU-parlamentet - nämligen EURON...

Man gör det för man ser att runt halva svenska folket gillar EURON. Mer än halva svenska folket gillar jordgubbsglass också men detta tjafsar man inte om.

EU-parlamentet beslutar inte om EURON. Så att du just idag tar upp detta är ren och skär manipulation från din sida...

Du är en av relativt få folkpartister som åtnjuter ett allmänt och brett förtroende.

Jag har ett förslag:
"Skomakare, bliv vid..."

Mark Klamberg sa...

Hans J,
Det är ingen självklarhet att mer än halva svenska folket är för euron. Så var det inte när vi folkomröstade om saken. Jag tycker det är viktigt att någon talar om frågan. Även om europaparlamentet inte förfogar över saken är det naturligt att ta upp saken även nu. Det är ett långsiktigt opinionsarbete som krävs.

Apropå att bli vid sin läst, jag engagerade mig politiskt 1994 i samband med folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap.

Hans J sa...

Mark, nej det är rätt att det inte är en självklarhet att ungefär halva svenska folket är för euron. Men det har fortfarande inte i valet till EU-parlament att göra. Folkpartiet försöker i affisch efter affisch "kapitalisera" på att opinionen för euro är större än opinionen är för folkpartiet. Folkpartiet spelar då på folks okunnighet om att euron inte har med EU-parlamentsvalet att göra.

Med "skomakaren" menade jag inte främst att du inte skulle vara en god politiker. Det vet jag inte så mycket om. Jag tror att man kan ha förtroende för dig även allmänpolitiskt. Jag menade bara att EURO-frågan inte riktigt seriöst hör hemma i EU-parlamentsvalet.

Jag har inte tidigare sett vad jag har uppfattat som - en enda spricka - i vad du sysslar med.
Jag har uppfattat dig som rakbladsvass. Både juridiskt och politiskt.

Det är menat som en komplimang!

Mark Klamberg sa...

Hans J,
Tack för dina snälla ord!

Jag kan hålla med dig om att folkpartiets allmänna ja till EU är feltajmat eftersom jag tycker man ska diskutera sakfrågor.

Däremot ser jag inte EURO-frågan (som är något annat än ett allmänt ja till EU) som en populitisk fråga. Medan en majoritet av det svenska folket stöder det svenska EU-medlemskapet så är opinionen för en svensk Euro-anslutning svagare. Jag tror fps medvind i detta val snarare beror på Marit Paulsen.