torsdag, juli 23, 2009

Tjeckien har ratificerat Romstadgan

I ett pressmeddelande kan man läsa att Tjeckien har ratificerat Romstadgan för Internationella Brottmålsdomstolen i Haag (ICC). Därmed är alla EU-medlemmar anslutna, vilket är en viktig milstolpe. Det finns fortfarande några länder i övriga Europa som står utanför, jag tänker framförallt på Ryssland, Turkiet, Ukraina och Belarus. Det kanske vore en idé att ställa krav på kandidatländer att de måsta ratificera Romstadgan före de släpps in i EU. Tänkvärt är att av de 18 europeiska länder som uppdaterat sin strafflagstiftning med anledning av Romstadgan finns Sverige inte med. Det kanske börjar bli dags?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag antar att du menar Ryssland, Turkiet, Ukraina och Vitryssland?

Anonym sa...

Jahapp.
Tror du lägger för stor vikt vid detta papper.
Och så länge USA (gick ur strax innan Irak kriget tillsammans med Israel) står utanför och EU länderna selektivt beslutar vilka som ska innefattas av detta direktiv så fyller det i mina öron endast ett syfte: "public relations".
Tjeckien förresten? Tog inte dom tillsammans med Polen emot och förvarade (alt. torterade) en massa CIA fångar åt USA?
Den dagen Dick Cheney och George Bush står inför ICC, den dagen tror jag på "Romstadgans" värde.

scaber nestor sa...

@Anonym 4:31

Vitryssland och Belarus är samma land, men i alla officiella papper är det numera Belarus som gäller.

Mark Klamberg sa...

Jag umgås med en hel del liberala vänner som arbetar med oppositionen i Belarus. Oppositionen verkar vilja att vi använder den benämningen (även på svenska). Det är någon slags markering av självständighet gentemot Ryssland.