onsdag, oktober 14, 2009

Tolgfors talar om Afghanistan och trafikdata

Kommentar om riksdagsdebatten. Sten Tolgfors (m) tar upp hotet mot våra soldater i utlandsmissioner (Afghanistan) som ett argument för kabelspaning. Det argumentet har FRAs generaldirektör avfärdat i en intervju förra sommaren. Peter Rådberg (mp) frågar Sten Tolgfors om FRA kan lagra trafikdata utan koppling till yttre hot. Det framgår av förslaget till 1 § tredje stycket signalspaningslagen att FRA kan göra det. Sten Tolgfors ger ett svepande ickesvar där han verkar svara nej. När ska Sten Tolgfors förklara SVT Rapports avslöjande den 16 juni 2008 att FRA samlar och lagrar trafikdata med bred håv? varför diskuteras verksamhetens omfattningen i termerna "all tillgänglig kommunikation" i FRAs interna dokument? Varför anger FRA att de avser att fortsätta med verksamheten? (fråga 5)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mark, Tolgfors kan inte stå och säga som det är i Riksdagen. Då skulle han ju erkänna att lagen ger FRA rätt att göra saker som är helt oacceptabla. Den sanningen måste tystas med alla medel fram till omröstningen.

stroll sa...

Per Bolund (MP) hade ett grymt anförande som bland annat sågade detta. Han förstod sig på IT vilket var trevligt. Blev pinsamt uppenbart vad mycket kunnigare han var när det blev replikskifte. Inte för att det lär spela någon roll, men ett stort plus till honom.