måndag, november 23, 2009

Oberoende observatörer vid köpstämmor

SvD har rapporterat om frågetecken kring köpstämman för kvarteret Kastanjegården där Svenska bostäder nu stoppat ombildning till bostadsrätt. Jag har ingen närmare kunskap om affären då jag sitter i styrelsen för Stockholmsbostäders systerbolag Familjebostäder, båda inom Stockholms allmännytta. Jag är dock positiv till att vårt gemensamma moderbolag, Stockholms Stadshus AB bestämt att oberoende observatörer med juridiska kunskaper i fortsättningen ska vara närvarande vid köpstämmor. Moderbolaget har tröttnat på varit övertramp från både ja- och nejsidan på ett stort antal köpstämmor den senaste tiden. Du kan läsa beslutet här.

3 kommentarer:

Freddy sa...

Kom ut i verkligheten, det är överväldigande majoritet av övertrampen som görs av ja -sidorna. Nej-sidorna kör generellt med öppna kort och opinionsbildning, ja-sidorna smyger, trixar och förtalar. Det ligger i frågans natur.
Ombildandet har lett till att vi har ett Jugoslavien i miniatyr i massor av kvarter över hela stan. Ovanpå det så tar förespråkarna på sig ett väldigt stort ansvar när de lockar in en massa människor o brf i skuldsättning och orealistiska kalkyler. Se när bobubblan brister

Mark Klamberg sa...

Freddy,
Det kan mycket väl vara så att flertalet övertramp sker från ja-sidorna.

Jag är i vart fall positiv till det beslut från moderbolaget som kan bidra till att besluten på köpsstämmorna grundas på öppenhet och rationalitet.

Anonym sa...

Jag tycker det är viktigt att se det verkliga läget på Kastanjegården. Vi har 88 röster här, men 8 av dem får inte rösta (bland annat ett dagis på gården som blir automatiskt nej). Det betyder att vi egentligen har en majoritet på 69% som faktiskt vill omilda.
Sen är det ju beklagligt att Svenska Bostäder inte har bättre kontroll på vem som bor i lägenheterna. Det skapar ju en otrygghet på gården. Något som jag tror skulle hanteras mycket bättre om en bostadsrättsförening tog över.
Jag, som vill ombilda, som faktiskt bor här, och vill bo kvar, och som inte varit inblandad i arbetet kring ombildning mår idag dåligt över hur alla smutskastar dessa duktiga människor som slitigt så hårt med ombildningen.
Jag tycker att det är skamligt att ingen ser hur HRF kränkte BRF och den majoritet som vill ombilda innan och under den näst sista köpstämman, samt att ingen nämner att det är en majoritet som vill ombilda. De som inte vill ombilda på gården är i en stor minoritet, vilket gör det hela ännu mer beklagligt. Men så är tydligen reglerna.

Tack och bock.