fredag, november 13, 2009

Rensa i den blåbruna röran

Med anledning av debatten om Vellingemoderaterna och deras politiska företrädare har jag letat fram en artikel som jag skrev i Sydsvenskan, Aktuella frågor, den 20 augusti 1999. Lika aktuell då som nu.

Rensa i den blåbruna röran

Den politik som moderaterna bedriver i Skåne, och då i synnerhet i Vellinge, bäddar för extremism. Den blåbruna röran i Skåne, med Vellinge som centrum, måste rensas upp. Det skriver Mark Klamberg, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet och ledamot av kommunfullmäktige i Lund.

I vårt Skåne finns det en kommun som utmärker sig -Vellinge. Där lever medborgarna ett stabilt liv i villaområden och med låg arbetslöshet. Men när vi börjar skrapa på ytan finner vi en otrevlig sörja. Nynazistiska ungdomar attackerar svenskar med en annorlunda bakgrund och som har bott i Vellinge större delar av sina liv.

Vellinges starka man, moderaten Göran Holm, har kraftigt fördömt den senaste nazistattacken. Denna tydlighet är föredömlig, men Göran Holm måste se att hans politik, att inte ta emot flyktingar i Vellinge, får konsekvenser och det handlar om mer än bara nazistiskt våld.

För snart två år sedan genomfördes nazistiska attacker mot en journalist som var på besök i Vellinge. När Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungman försöker att reda upp situationen så kommer de med uttalanden som att nynazistiska ungdomar likaväl kunde ha blivit veganer - det är bara en protest mot vuxenvärlden. Vidare påstod de att det inte är farligare att vara utlänning i Vellinge än att vara svensk i vissa delar av Malmö.

Vellingepolitikerna avslutade allt med att de inte har någon skuld i de problem som faktisk finns med dagens gettoisering av invandrare och segregation i det svenska samhället i allmänhet och i det aktuella fallet - Malmöregionen.

I en kommun som säger nej till att ta emot flyktingar upplever främlingsfientliga krafter ett stöd. Då hjälper inte kraftfulla uttalanden från de ledande politikerna varvat med bortförklaringar. Det kunde vara annorlunda.

Jag upplever moderata politiker och väljare med få undantag som toleranta och liberala. Därför förvånas jag över att Göran Holm får fortsätta driva sin politik. Tyvärr är han inte den ende.

Ett annat exempel är moderaternas vägval när det gäller styret över Skåneregionen. Istället för att välja samarbete med socialdemokraterna har man gjort sig beroende av främlingsfientliga Skånes väl. Här är det bara att beklaga att folkpartiet är lika skyldigt.

Invandrare har av svenska staten förvandlats till klienter som vi svenskar skall ta hand om. Jag tror inte invandrare själva vill utsättas för någon slags positiv särbehandling. Vid sidan av den stora arbetslösheten bland invandrare och dess skadliga effekter finns förklaringar till segregation i den förda bostadspolitiken som påbörjades under 1950-talet.

Miljonprogrammet var nödvändigt för att klara bostadsförsörjningen men fick negativa bieffekter, bl a en segregation mellan invandrare som förvisats till sterila bostadsområden och svenskar som idag lever isolerade i villaområden. Denna polarisering i boendeformer är särskilt markant vid en jämförelse mellan Vellinge och Malmö. För behandlingen av invandrare som klienter och den segregerande bostadspolitiken måste huvudsakligen socialdemokraterna stå till svars.

Gjort är gjort - nu måste de gamla synderna betalas. Arbetsmarknadspolitiken måste ändras och vi måste bo annorlunda. Villaområden och höghusområden måste blandas. När nu Vellinge är en av de kommuner som tar emot minst antal flyktingar i Sverige så är det inte konstigt att spänningarna mellan människor och grupper i Vellinge och Malmö ökar. För detta har Göran Holm och moderaterna i Vellinge en stor skuld som de nu ignorerar och dessutom försökt lägga på andra kommuner, bl a på Trelleborg.

I grannkommunen Trelleborg har det funnits ett projekt som heter "Sätt gränser", ett samarbete mellan polis och sociala myndigheter med syfte att i ung ålder förebygga rasism och främlingsfientlighet. Lärarna på Söderslättsgymnasiet startade en medveten kampanj mot antisemitism och rasism.

Detta har Trelleborgs kommunpolitiker gjort. Samma sak kan göras i Vellinge. Moderaterna i Vellinge bör sluta skylla ifrån sig, ta ett än starkare avstånd från de främlingsfientliga stämningarna som finns i kommunen och sluta legitimera främlingsfientlighet som de gör både genom sin politik och sina uttalanden i pressen. Det är bra med fördömanden av våldshandlingar, men det räcker inte. Den blåbruna röran i Skåne, med Vellinge som centrum, måste rensas upp.

Mark Klamberg

20 augusti 1999

Media och bloggar
DN, Expressen, Kent Persson, Seved Monke, Annika Beijbom, Dilsa Demirbag-Sten

8 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Skrämmande aktuellt, ja.
Det som bekymrar idag är att Vellingeattityden verkar sprida sig vidare inom moderaterna, samt att andra partier inte är helt oanfrätta heller.

Anonym sa...

Det hemska är ju att det säkerligen görs i valsyfte, att locka till sig väljare från Sverigedemokraterna. Folk tänker för kortsiktigt inom politiken, detta kan leda till något riktigt otrevligt.

bloggare på icedaniel.se sa...

Skrämmande aktuellt, ja.
Det som bekymrar idag är att Vellingeattityden verkar sprida sig vidare inom moderaterna, samt att andra partier inte är helt oanfrätta heller.

walden sa...

"Där lever medborgarna ett stabilt liv i villaområden och med låg arbetslöshet."

Du har ingen förståelse för att Vellinge vill låta det förbli så och inte importera de problem som finns i exempelvis Rosengård?

Mark Klamberg sa...

Walden,
Det är ingen som kräver eller förväntar sig att Vellinge återstartar miljonprogrammet och bygger ett nytt Rosengård för drygt 20 000 invånare.

Jag tror inte Vellinge haverar som kommun om man tar emot ett tiotal flyktingar per år. Man kanske t.o.m. kommer uppleva att dessa nya kommunmedborgare tillför något.

Lars-Erick Forsgren sa...

... och om det anstränger sig för att lära känna dessa nya kommunmedborgare kan de kanske till och med inse att de är vanliga människor, individer, ofta rejäla och hygglia människor.
Inte något diffust kollektiv.

Areskog sa...

Det beklagliga är att Vellinge inte försöker göra som Sjöbo och Klippan. Att tvätta bort stämpeln som en främlingsfientlig kommun.

Fast samtidigt får man inte glömma bort att det idag finns flera kommuner i Sverige, som inte heller tar emot flyktingar, och därmed gömmer sig bakom Vellinge som får dra det stora lasset.

Å andra sidan får kommunen skylla sig själva när man uppenbarligen tycker det är ok att ha den stämpeln.

Dock vill jag inte dömma alla invånare i Vellinge kommun som främlingsfientliga.

Tryggve sa...

Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!