onsdag, januari 06, 2010

Nakenskanning och sprängdeg

SvD skriver att skärpt flygsäkerhet diskuteras i EU, bl.a. med hjälpa av s.k. nakenskanning. Den svenska regeringen är skeptisk till metoden, vilket verkar sunt om syftet är förhindra att flygpassagerare tar med sig sprängdeg (t.ex. PETN). Det var PETN som en passagerare försökte använda på ett amerikanskt flygplan under julhelgen.

Läs följande intervju i BBC med Ben Wallace Han har arbetat på säkerhetsfirman QinetiQ, en av företagen som arbetar med nakenskanning.

Mr Wallace said the scanners would probably not have detected the failed Detroit plane plot of Christmas Day.

/.../
"there is a big but, and the but was in all the testing that we undertook, it was unlikely that it would have picked up the current explosive devices being used by al-Qaeda."

Jag tror konsekvenserna av nakenskanning blir följande.

- Det kommer bli svårare att smuggla gods, stora summor pengar, etc. Allmänheten skulle dock inte acceptera nakenskanning för att komma åt sådana företeelser.
- Allmänheten kommer att vänjas förlust av personlig integritet för att "vinna" säkerhet och kommer att mindre skeptiska i allmänhet till övervakning.
- Användande av sprängdeg kommer man inte att förhindra

Bloggar
Schneier, Kent Persson, HAX, Opassande

12 kommentarer:

Anonym sa...

Man borde ta och spränga ett inrikeståg i sverige föra att lära svenskarna att övervakningsteknik op flygplan och inskränkt yttrandefrihet inte löser några problem.

om 2 år kommer mitt inlägg ovan att betraktas som en terrorhandling i sig, vilket kommer berättiga inlåsning på obestämd tid för förhör. Det som är mest skrämmande i det scenariot är att folket kommer tycka det är rätt.

När jag läste om 2'a världskriget i skolan frågade sig ALLA hur fan tyskarna kunde vara så dumma och hur allt kunde hända. Idag får jag se first hand exdakt hur det går till när en Hitler får makten, och vad folket säger under tiden det sker. Hurraropen skanderar lika högt idag som de gjorde igår.. Det enda som skiljer är ansiktet på valsedeln.

Anonym sa...

Sverige är idag inte lika illa ur ett integritetsperspektiv som exempelvis Storbrittanien eller USA, speciellt inte avseende kamera och fysisk kontroll vid diverse checkpoints År 2003 var jag i NY (USA) och då stod det tungt utrustad militär med automatvapen vid varje nedgång till tunnelbanan. På gator med "high profile" targets som NY Stock Exchange var det pansaravspärrningar och minst 3-4 stora svarta Ford Explorer i varje gathörn, Sverige är ganska moderat avseende övervakning av sina medborgare, men det har blivit sämre med FRA och IPRED helt klart,

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag menar att Obamas ilska visar att han inser att mera kontroller inte ger resultat, eftersom problemet ligger i att experterna inte förmår el hinner att analysera alla data som finns.

Färre, men riktade kontroller, ger tid för effektivare säkerhet. Men då skulle integriteten öka, vilket uppenbarligen vissa/många politiker och deras byråkrater ogillar.

Är det ngn som minns (utöver Mark) att t ex i USA och GB så var/är deras spiohnorgan skeptiska till sådant som FRA_lagar eftersom det ger en datamängd som är ohanterlig i praktiken.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/om-artister-experter-och-formaga-att.html

Mark Klamberg sa...

Lars-Erik,
I USA och Storbritannien lagrar de data i samma eller större omfattning än FRA.

Sök t.ex. på amerikanska "NSA call database", TIA eller brittiska "Interception Modernisation Programme".

Tor sa...

På tal om övervakning av kommunikationskanaler så verkar Nya Zeeland nu införa en väldigt genomgripande övervakning: NZ's cyber spies win new powers

Jag tror att Lars-Erick tänker på MI5-rapporten som ni bland annat nämnde i en debattartikel i DN.

Peter sa...

Helt, rätt. Kvinnliga terrorister kan fortfarande smuggla sprängdeg i vaginan. Vad blir nästa steg, att rota runt i underlivet på alla kvinnliga passagerare?

Jag hoppas att folk protesterar och känner obehag inför nakenfotograferingen. Själv kommer jag att vägra gå in en nakenkamera. Vill säkerhetspersonalen undersöka mig får de visitera eller plocka av mig kläderna. Det är dags att sätta ner foten mot det totalitära samhället. Vem vill protestera med mig utanför flyplatserna?

Tomas Mattsson sa...

"Auckland lawyer Tim McBride, author of the forthcoming New Zealand Civil Rights Handbook, says our politicians had let down New Zealanders when they yielded to the foreign pressure and imported US-style surveillance into New Zealand."

Ovan sagda kan nog även appliceras på Sverige.

Jerker Montelius sa...

Du missar en liten sak i din lista på konsekvenser.
Cancerfallen kommer att öka p.g.a den ökade exponeringen för joniserande strålning.

Röntgenstrålning är ingenting att leka med, inte ens i lågdos.

Jag kan inte i vilken omfattning detta kommer att ske men öka kommer den.

Jag undrar om antalet räddade per år överstiger antalet cancerfall

Anonym sa...

Strålningen är motsvarande 1/20.000 av den strålning du utsätts för hos tandläkaren vartannat år eller hur ofta du nu röntgas där. För dem som flyger mer sällan är det således en försumbar effekt.

profanum_vulgus sa...

Det är ju precis som med "vätskebomberna" det fanns ju aldrig några sådana, och flytande sprängämne har man ju haft i hundratals år, dessutom behöver man ju inte ha vätskor i flaskor eller ens flaskor till vätskor. Ändå införde de regeln om att inga vätskebehållare större än 1 dl fick tas med på flygplanen.

Vad blev resultatet? Ökad försäljning för butikerna bakom spärrarna (bakom spärren kan man såklart inte stoppa på sig en bomb det vore ju ohederligt) är det enda jag kan komma på, förutom ökad rädsla då.

Angående datasamling så var det ju ett av problemen med 11/9 2001. Nån timme efter att tornen ramlat ner kunde myndigheterna berätta allt om kaparna, från skonummer och hårfärg till senaste gången de onanerade. Men eftersom all info låg oprocessad så hjälpte den inte förrän det redan var för sent.

Anonym sa...

Pentyl är inte sprängdeg. Det kan göras som deg, men normalt är det ett vitt pulver, alternativt ett finkorningt granulat. Jag skulle troligtvis kunna trava rakt in på ett flygplan med 2 kilo i ett mjölpaket, tom. öppna påsen i kontrollen och säga - titta, bara mjöl. Men jag skulle defenitivt inte chansa eftersom ett mjölpaket skulle vara ett minst sagt lite udda handbagage.

Den vanligaste användningen är i pentylstubin, som används i stora mängder civilt, framförallt inom gruvindustrin men även byggbranchen vid vägbyggen osv.. Pentylstubinen ser ut som en tjock tråd omgiven av en spunnen väv. Lite som gamla tiders tygomspunna elkablar, fast tunnare. Den finns i olka grader av hastighet och styrka, oftast markeras med olika färg på tråden. Lindar man pentylstubin runt ett träd några varv så skjuter man av det, samma sak kan göras med ett järnrör, pentyl är ett mycket kraftigt sprängämne. Man skulle kunna väva en snygg livrem av pentylstubin i olika färger, inte kontrollant skulle reagera det minsta när man lägger det i den lilla plastkorgen tillsammans med telefonen, klockan, mynt osv.. De skulle troligtvis inte ens tro dig om du talade om att ditt bälte var fullt med ett kraftfullt sprängämne och tom. höll det rakt under ögonen på dem!

Men å andra sidan.. vad är det för knäppskallar som vill spränga ett flygplan? De som försöker med sånt visar ju verkligen vilka idioter de är. Vill man orsaka skador så finns det långt effektivare saker. Fundera bara lite kring en motorväg nära en storstad vid rusningstrafik.. Eller varför inte en högtryckstvätt som trycker ut gift i en stads vattenledningsnät, sånt kan göras med en timer så att förövaren kan ha tagit sig runt halva världen innan folk börjar dö.. osv.. För att inte tala om vad en bunt tidningar på järnvägsrälsen kan ställa till med. Sprängämnen är bara bara spel för gallerierna.

Kontentan är att man inte får bukt med terrorism genom att vara paranoid, receptet är det motsatta. Om jag är rädd för för min granne, så lär jag inte ha mindre anledning att vara rädd för honom om jag på förhand straffar honom "för säkerhets skull". Terrorism bekämpas med grundläggande fri och rättigheter, respekt och tolerans.

-Gruvsprängarbasen.

Mr Profit sa...

Gruvsprängarbasen>>
Mycket insiktsfull kommentar! Om bara politikerna vore så insatta som du.