fredag, februari 26, 2010

Johan Axhamn: ACTA kommer inte medföra ändringar i svensk rätt

I Juridicums senaste nyhetsbrev är min kollega Johan Axhamn intervjuad. Han arbetar för närvarande på regeringskansliet. Under det svenska ordförandeskapet har han
ansvarat för det kapitel i ACTA som handlar om upphovsrättsintrång på internet. I intervjun förklarar han bl.a. att ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) inte kommer medföra ändringar i svensk rätt.

5 kommentarer:

petter sa...

Enligt Magnus Graner så är och kommer den svenska och EUs ståndpunkt att avtalet ska inrymmas i den befintliga lagstiftningen men kanske med smärre justeringar. Vad 'smärre' innebär och hur långt de kan sträckas vet jag inte.

Karin Pilsäter säger att i de diskussioner som de haftunder hennes ordförandeskap, med regeringen i Näringsutskottet där mandatet för förhandlingarna lämnats, så har det aldrig varit aktuellt för någon att vilja avvika från gällande svensk och EU-rätt (med reservation för marginell justering för att få ihop olika rättssystem).

Och om USA tänker genomdriva sina krav så blir det inget avtal.

Det är i alla fall vad man påstår idag. Sedan får man väl se vem som hade mest stake (läs pengar, makt och hot om repressalier) när avtalet skrivs under eller läggs på hyllan.

Tor sa...

Mycket intressant tack för länken. Jag tar chansen att kommentera ett par saker. Men först skulle jag vilja påpeka att din sammanfattning är missvisande - han påstår aldrig att ACTA inte kommer medföra ändringar i svensk rätt, endast att det är deras linje i förhandlingarna. Det är en väsentlig skillnad tycker jag.

"– Förhandlingar om frihandelsavtal är normalt sett alltid slutna. Om det vore full transparens skulle parterna inte våga vara öppna mot varandra."

Det verkar inte alls stämma. Axhamn tar själv upp att ACTA är ett försök att kringå WIPO för att undvika låsningen där, så vad gäller då om man jämför med liknande avtals som förhandlats fram inom WIPO? Michael Geist skriver på sin blogg:

"For example, the WIPO Internet treaties, which offer the closest substantive parallel to the ACTA Internet provisions, were by comparison very transparent:

The two WIPO Internet Treaties (WCT and WPPT) were negotiated in a completely open meeting at the Geneva Convention Center. The public was allowed to attend without accreditation. The draft texts for the WCT and the WPPT were public, and the U.S. government requested comments on the draft texts, which were available, among other places, from the U.S. Copyright Office."



Vidare står det i artikeln som du länkar till:
"EU-kommissionens talesman i handelsfrågor, Peter Power, har ett uttalande betygat att ACTA riktar sig mot kriminalitet i stor skala och inte mot enskilda konsumenter."

Den svenska implementationen av Ipred1 riktar sig mot intrång i "kommersiell skala". Enligt förarbetena omfattar detta all fildelning, om det så bara rör sig om ett verk - kanske inte precis vad gemene man uppfattar som kommersiell skala (se'n må man ha olika uppfattningar om Ipred).

Sådana här garantier är inte mycket värda förrän detaljerna presenterats. The devil is in the details. Samma sak gäller internetleverantörernas ansvar. Av det som läckt hittills verkar det troligt att istället för direkt avstängning från internet så drivs det en linje som berövar internetleverantörer deras ansvarsfrihet om de inte självmant vidtar väldigt drastiska åtgärder.

jeffer sa...

Johan Axhamn var med i den ökända Renforsutredningen och har intima kontakter med upphovsrättslobbyn.

Lobbyn har maximalt intresse av desinformation genom rökridåer och påföljande fullbordade fakta, som bekvämt nog är "omöjliga" att ändra i efterhand.

Renforsutredningen hade exakt det upplägget: Internationella avtal på upphovsrättsområdet måste följas ovillkorligt och utan diskussion.

Dessa avtal har tagits fram genom skrämmande och hämningslösa manipulationer av immaterialrättslobbyn som pågått i årtionden. Se Peter Drahos - Information Feudalism.

Mr ggp sa...

Johan Axham är ju inte en trovärdig källa enligt mig.
Detta är från Expressen:

"Bara internetleverantörerna kan stoppa olaglig fildelning.
Internetleverantörerna ska vara
skyldiga att slå larm om olaglig fildelning förekommer.

Det skriver i dag regeringens utredare CECILIA RENFORS och
JOHAN AXHAMN.
De anser att rättsmedvetandet på internet måste skärpas och att en legalisering av fildelning är uteslutet."

http://www.expressen.se/debatt/1.1001264/sa-rensar-vi-upp-bland-fildelarna

Jonas B. sa...

Det Axhamn skriver stämmer ju inte alls med det som läckts och ISP responsibility. Detta verkar mycket tveksamt.