torsdag, februari 25, 2010

Tappar FRA Rysslandstrafiken till BND?

Finländska experter tror enligt DN att Ryssland kommer att anlägga en kabel för telekommunikation i samband med naturgasledningen Nord Stream på Östersjöns botten. Det innebär att FRA går miste om denna kommunikation. Rysslandstrafiken var ett outtalat men likväl tungt argument varför FRA skulle få tillgång kabelburen kommunikation, ett argument som alltså riskerar att bli svagare.

Alldeles oavsett lär direktorat TA (Technische Aufklärung) hos den tyska signalspaningsmyndigheten BND genomföra motsvarande övervakning då kabeln kommer upp i Greifswald. Det är lagligt enligt den så kallade G-10 lagen (Gesetz zur Beschränkung des Brief-, Post- und Fernmeldegeheimnisses). Därför delar jag inte telekomexperten Jorma Mellins uppfattning att det är FRA-lagen som får Ryssland att flytta sin internettrafik. Om Ryssland väljer att anlägga en ny kabel för telekommunikation blir det mer av ekonomiska skäl, för att minska beroendet av svensk och finsk infrastruktur och mindre ett försök att undkomma FRAs övervakning.

3 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Det är klart att ryssarna föredrar att färre spanar på dem än att flera gör det. Sedan kan de väl alltid dra kabeln förbi tyskarna också senare. Problemet för länder som avlyssnar allt är ju just detta, att andra länder kommer vilja dra sin trafik förbi dessa länder istället för genom dem. Detta kommer i förlängningen att innebära sämre uppkopplingar för oss som bor i DDR-länderna.

Oscar Swartz sa...

Ber att få citera mig själv från Almedalen i juli 2008:

"Man kan väl hypotetisera att Ryssland kommer att lägga egen fiber i gasledningen genom Östersjön. Visst, den kommer att landa någonstans, i Tyskland förmodligen. De kan förstås göra samma sak som FRA hade tänkt göra i Sverige."

Anonym sa...

Fast varför etc ryssland gör det är ju irrelevant.

Kontentan är densamma. FRA irriterar våra grannländer, massövervakar svenska medborgares kommunikation (som passerar gränsen, vilket mycket av den på sannolika grunder gör) och är allmänt jävla fel.