måndag, mars 15, 2010

Michael Melchior talar om mellanösternkonflikten

Jag är precis hemma från Liberalt Riksmöte i Västerås, se gärna bilder som Sebastian Söderström lagt upp från blogglunchen.

Idag håller folkpartiet ett seminarium med Michael Melchior, dansk-norsk rabbin och israelisk politiker för det vänsterreligiösa partiet Meimad. Moderator är Nathan Shachar. Det finns många bekanta ansikten här, Jan Björklund, riksdagsledamoten Fredrik Malm, kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt, Jackie Jakubowski, judisk krönika, Hadar Cars, DNs Peter Wolodarski, journalisten Ernst Klein, forskaren i islamologi Eli Göndör och Lisa Abramowicz, Svensk Israel-Information. Därutöver fanns det representanter från ett antal ambassader i Stockholm. Nedan följer ett kort referat.

Tyvärr kom jag mitt i seminariet. Melchior hävdar att även om det finns helt omedgörliga personer i Hamas så finns det även seriösa krafter i organisationen som går att samtala med. Man måste arbeta med konkreta problem i vardagen, vatten, avfallshantering och utbildning för alla.

Han vill ha en sekulär stat men som är byggd på gemensamma värderingar. För Meimad innebär det bland att det ska finnas möjlighet att vigas borgerligt, vilket inte finns idag.

Melchior tycker det är bra att hoppas på fred, men det är dags att handla. Det går inte att hoppas på Messias, framtiden finns i våra händer. Melchior försöker att sätta sig i palestiniernas situation. Att fira Pesach (påsken) är att komma ihåg hur det är att vara den andre. Om det är min gud mot din gud så finns det inget utrymme för kompromiss. Michael Melchior var kritisk mot att Arafat gång på gång sa att judar inte har en naturlig plats i området. Endast genom att erkänna den andres historia kan man gå vidare. Israel vill ha förhandlingar medan palestinier vill ha resultat. Sanningen är att båda saker behövs. Det går inte för någon sida att "vinna" konflikten. Melchior berättade om hur han fått möjligheten att träffa palestinska akademiker på universitet på Västbanken, hur man försöker få unga religiösa ledare på båda sidor att undvika tidigare misstag. Det ger hopp inför framtiden.

Ulf Schyldt har skrivit ett väldigt bra inlägg om samma seminarium.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej - var hittar jag ulfs text??

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Det finns en länk i den sista meningen till bloggen alvor.wordpress.com. Det är Ulf Schyldts blogg.