fredag, maj 21, 2010

Rapport från två seminarier om sociala medier

Jag har den senaste månaden deltagit i två samtal om sociala medier. Det första arrangerades den 28 april av Stiftelsen för rättsinformation på temat "Juridik och sociala medier". Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, InfoTorg har skrivit en artikel, nedan följer en passage.

Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet, är en av Sveriges mest kända bloggande jurister. Han bloggar både om juridik och politik, och om detta och om bloggens ökande betydelse i juridiken talade han. Klamberg avslöjade att politikerbloggar är de mest populära i Sverige, och att det i USA och England är betydligt vandligare än i Sverige att jurister bloggar.

- Traditionella kanaler smälter samman med sociala medier när jurister som publicerar artiklar i juridiska tidskrifter länkar till de senaste artiklarna i sina bloggar, sa han. Fördelen är att reaktionerna kommer mer direkt, i form av kommentarer till blogginlägget. Dessutom kan bloggaren, om han eller hon är ödmjuk, kasta ut frågor till sina läsare och få respons - det blir som att hålla i ett seminarium.


Peter Danowsky, Mark Klamberg, Robert Nordh, Erica Olivius, Lars Ilshammar, PM Nilsson och Christine Kirchberger. Foto: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

Det andra seminariet ägde rum den 20 maj på intiativ av Peter Kjällvist (fp), som kommenterat arrangemanget på sin blogg. Både jag och Martina Lind var överens om att nätverket Netroots var mycket effektivt och det verkade finnas samstämmighet om att alliansbloggare borde samarbeta lika väl. Det fanns dock inga förhoppningar om att allianspartierna skulle ge det stöd som socialdemokraterna ger till Netroots i form av utbildningar, träffar och teknisk plattform så därför får gräsrötterna bland alliansbloggarna bygga upp detta nätverk på egen hand, vilket i viss utsträckning redan skett. Seved Monke har på sin blogg lagt upp en bild på undertecknad och min samtalspartner, Martina Lind.

Maria Byström var där och har lagt upp bilder på sin blogg, bl.a. nedanstående på mig och Fredrik Antonsson från eftersnacket.


Det var två trevliga arrangemang! Vi kommer att träffas igen den 7 juni, vilket bl.a. Per Altenberg kommenterar.

Uppdatering. Via Peter Andersson hittar jag en intressant artikel i SvD om Erik Casher, ordförande för Unga advokater för Obama i Kalifornien och medlem i Obamas finansieringskommitté. Erik Casher besökte bl.a. Liberala Ungdomsförbundet. Jag hade förmedlat denna kontakt. Först fick jag en förfrågan om att Erik Casher ville träffa juriststudenter vid Stockholms Universitet. I USA är det vanligt att juriststudenter engagerar sig politiskt. Jag kunde inte hitta någon riktigt bra ingång, gjorde ett försök hos den lärare vid Juridiska Fakulteten som är ansvarig för utbildningsverksamheten för att därefter skicka frågan vidare till LUF. Nu när jag tänker på det så borde jag kanske frågat Vänsterjuristerna respektive Högerjuristerna, organisationer som båda finns på Stockholms Universitet. Det får bli nästa gång. En annan idé vore att väcka upp Liberala Jurister, för liberaler som varken känner sig hemma hos socialister eller konservativa.

3 kommentarer:

Patrick sa...

I Högerjuristerna har vi både liberaler, libertarianer och konservativa. ;)

Mark Klamberg sa...

Patrick,
Jag noterade det, samtidigt skulle jag inte kunna vara medlem i en föreningen som kallar sig "höger".

I värdefrågor är jag vad andra skulle kalla "vänster".

Själv kallar jag mig liberal, varken höger eller vänster.

Patrick sa...

Jag tippar att det finns definitionsskillnader oss emellan på vad "höger" betyder idag. Jag ser exv. inte SD som höger. Många libertarianer - som vill ha både personlig och ekonomisk frihet - ser sig själva som höger, och därtill som icke-/anti-konservativa.

Däremot är jag väl medveten om att många har personliga konnotationer av begreppet "höger" som gör att de har negativa uppfattningar om det. Det finns ju alltid ett problem med att använda dig av begrepp som det råder oenighet om definitionen av. Du minns säkert diskussionerna om feminism i LUF...