söndag, september 12, 2010

Tveksamma mittenväljare bör taktikrösta på alliansen

Diskussionen om konsekvenserna av att SD eventuellt får en vågmästarställning diskuteras intensivt. Visst är det relevant att som socialdemokraterna diskutera vad man ska göra i en sådan situation. Jag anser att alliansen i en sådan situation ska bjuda in miljöpartiet som en regeringspartner så att det blir en majoritetsregering. Sakpolitiskt skulle jag lätt kunna stödja miljöpartiets förslag om höghastighetståg, höjd bensinskatt och sänkt tjänstemoms.

Än mer angeläget är att diskutera hur vi ska undvika att sverigedemokraterna får en vågmästarställning. Svaret är att tveksamma mittenväljare som väger i valet mellan blocken bör taktikrösta på alliansen. Det verkar vara fler som tänker samma tanke. Jenny Madestam, statsvetare, universitetslektor vid Stockholms universitet gör följande bedömning i SvD.

Kan det vara så att folk taktikröstar på alliansen för att minska SD:s makt?

Det skulle kunna vara så för väljare som står och väger mellan blocken. Är det så att min enskilt viktigaste preferens är att få ett stabilt regeringsunderlag så tänker man så. Alliansen är så pass långt före att det kan få en positiv spinoff-effekt på det här viset.

– Jag tror absolut att det finns människor som tänker så nu när alliansen ligger så bra till för en majoritetsregering. Då kan man utestänga SD.

Bloggar
Peter Soilander
I Kent Persson I Henrik Sjöholm I Per Altenberg I Birger Schlaug I Rasmus Jonlund I Mary Jensen I Seved Monke I Agneta Berliner I P O Kjellberg I

20 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Nej, Mark.
Jag menar nog att det vore bättre om tveksamma mittenväljare röstar på piratpartiet.

Dels ligger blockens politik så nära varandra -ärligt talat- att det viktigaste är vart tyngdpunkten ligger.
Dvs att sv-d inte kommer in utan att pp kommer in i stället. Och lägger tyngdpunkten rätt i integritetsfrågor o likn.

Sedan är det upp till båda blocken att bevisa var de står. Om de förmår inse vad som är bäst för Sverige. PP och friheten... eller...

Lars-Erick Forsgren sa...

ps. Alltså, att det vore god taktik av mitenväljare tar pp:s valsedel.

Kan neutralisera sd och lägga tyngdpunkten mera rätt... ds

Mark Klamberg sa...

Lars-Erick,
Jag hade mycket hellre sett att piratpartiet hade haft 6 % i SIFO än sverigedemokraterna. Det hade gett en mycket trevligare och relevant debatt, tyvärr så är det inte så.

Notes from the North sa...

Om jag har förstått dig rätt förespråkar du det följande: Väljaren som vill påverka valresultatet tvingas spela ett strategiskt gissningsspel och rösta oärligt så att det onda valet inte vinner.

Om valsystemet inte uppmuntrar väljarna att vara uppriktiga och inte belönar deras ärliga deltagande, vad säger det om valsystemet och valresultatet?

Varför tror du att det finns tveksamma mittenväljare och hur många är dem? Och varför uppmuntrar du hundratusentals väljare att rösta oärligt?

Mats Deland sa...

Mark,

vore det inte bättre om hederliga och sympatiska alliansstödjare gick ut och krävde ett klart besked inför valet från samtliga partier: att inte sätta sig i en regering med stöd från SD. Då är de inte längre vågmästare.
Om sen alternativet är en liten eller en stor blocköverskridande koalition får väl valresultatet utvisa.

Mark Klamberg sa...

James,
Jag skriver om tveksamma väljare, inte om att övertygade väljare ska rösta mot sin uppfattning.

Bob sa...

Jag tror inte att man behöver gå så långt som att säga att de väljare som står och väger mellan blocken bör taktikrösta på Alliansen. Däremot är risken att SD kommer in i riksdagen ett skäl bland många att rösta så att vi får en tydlig majoritetsregering istället för ett parlamentariskt osäkert läge.

Personligen tror jag faktiskt att det kan bli långsiktigt positivt om Alliansen får egen majoritet även om SD kommer in i riksdagen. I ett sådant läge behöver inget parti ens bry sig om SD samtidigt som SD-ledamöterna har fyra år på sig att göra bort sig i riksdagen, för att sedan åter trilla ut 2014. Värre då att ha ett SD strax utanför riksdagen även inför valet 2014, som hela tiden kan locka missnöjesröster - det är svårare att missnöjesrösta på ett parti som redan finns i riksdagen än en "outsider"/"underdog".

Mark Klamberg sa...

Mats,
Man kan diskutera vad stöd från (sd) innebär när den svenska grundlagen är konstruerad på sådant sätt att en alliansregering kan vara i minoritet, få igenom sin budget och sin politik så länge som (sd) och de rödgröna inte gör gemensam sak. T.ex. krävs det för ett misstroendevotum mer än 50 % i riksdagen medan en ny (omvald) regering inte behöver ha 50% bakom sig.

Alldeles oavsett förespråkar jag att alliansen gör upp med mp om alliansen blir största block men utan egen majoritet. Man skulle kunna förespråka en än större koalition men jag tror det finns ett egenvärde i att det finns ett relativt stort och demokratiskt parti i opposition. Jag tror väljarna skulle uppleva att det saknades alternativ i svensk politik om (s) och (m) satt i samma regering. Chansen till en mittenkoalition där (s) och (fp) ingår tror jag man missade 1994. Väljarna har inte belönat borgerliga partier som visat sig villiga att samarbeta med (s).

Lars-Erick Forsgren sa...

Mark.
Vidhåller att tveksamma bör rösta på pp. För att mota sd. För att pressa fram en bättre politik hos alliansen - eller de rödgröna om inte alliansen tar chansen.

Håller med om att 94 ledde till ödesdigra konsekvenser. Ingvar Carlsson var för stöddig gentemot Bengt Westerberg, s ville inte samverka med fp, en gammal ryggmärsgreflex. Hos s, och hos fp också.
Och så fick vi 12 år med sossepolitik o Göran Persson. Illa nog i sig. Men till det högervridningen av fp. Och dagens situation där fp är ett dåligt skämt i skuggan av Reinfeldts konservativa parti.

Där integritet etc står i skamvrån.

Notes from the North sa...

"Jag skriver om tveksamma väljare, inte om att övertygade väljare ska rösta mot sin uppfattning."

Du tar det som en maktpragmatisk fråga utifrån det nuvarande systemet. Min infallsvinkel är etisk och teoretisk, och kritiserar valsystemets omöjlighet att handskas med delade åsikter och tveksamheter. Jag skriver om tveksamma väljare som uppmuntras rösta enligt ett strategiskt gissningsspel istället för att kunna representera sin tveksamhet i valresultatet. Återigen: vad säger det om valsystemet?

Rasputin sa...

Det är svårt att tänka sig Reinfelt gå MP till mötes om höjning av bensinskatten. Jag tror nästan han hellre skulle ta emot SD:s stöd. Massbilismen och FRA-lagen är nog de saker som ligger närmast Reinfelts hjärta.

Mark Klamberg sa...

Rasputin,
Alliansregeringen har höjt bensinskatten under den senaste mandatperioden så helt främmande för tanken är man inte. Om man kan koppla till den en sänkning av inkomstskatten eller tjänstemomsen så är det nog inga problem enligt konceptet grön skatteväxling.

Anonym sa...

Att rösta överhuvudtaget på det parti man tycker om och därmed bidra till att öka valdeltagandet gör det svårare för ett parti som Sd att komma in i riksdagen.

Om man trivs med alliansen då skall man välja dem, tycker man att rödgröna är bästa valet då väljer man dem.

Daniel sa...

Framförallt så kan ju folk sluta taktikrösta på KD. Prästeskapet har inget gemensamt med liberaler.

Bob sa...

@Daniel:

KD har tillräckligt mycket gemensamt med övriga borgerliga partier för att ingå i Alliansen.

Ditt snack om "prästeskapet" är verklighetsfrämmande.

Om de som du ger etiketten "liberaler" inte vill taktikrösta på KD är det väl upp till dem. Alliansanhängarna är inte bara ett gäng liberaler, även om den liberala tanketraditionen definitivt är starkt representerad, så nog finns det tillräckligt många praktiskt sinnade personer som kan tänka sig att taktikrösta för att få en Alliansregering istället för en vänsterregering.

cnab sa...

Hej Mark! Klokheten så här långt i kommentarsfältet står Lars-Erick Forsgren för, tycker jag. Partier som för sin egen maktställnings skull, utan att tveka kompomissar bort demokratins grundvalar, är inte något att ha. Eller lita på. Det enda parti som kompromisslöst i sin politik utgår ifrån FN's och Europarådets deklarationer om mänskliga fri- och rättigheter och våra grundlagar, vår Författning, är Piratpartiet. Med detta som grund kommer det att utmynna i ett utomordentlig partiprogram med PP's detaljpolitik, ett program under ständig utveckling för demokratins skull. Inte för att som de andra partierna, sakta men säkert montera ner vårt statsskick.

Anonym sa...

Och vilket block tror du skulle stödja sig på sd? vi vet alla vad som hände -91.

Mark Klamberg sa...

Att ny demokrati var vågmästare 1991-1994 skapade stora problem för Sverige vilket vi bör undvika att upprepa. Därav detta blogginlägg.

Leo sa...

Tveksamma mittenväljare bör taktikrösta på Piratpartiet istället - SD:s motsats.

Notes from the North sa...

@Leo m fl: Kan vi inte bara cut to the chase och uppmuntra alla att rösta på vårt älsklingsparti?