lördag, april 30, 2011

Dom från Stockholms tingsrätt beträffande krigsförbrytelser överklagas ej

DN rapporterade igår (fredag) att den 44-åring från Bosnien som nyligen dömdes till fem års fängelse för grovt folkrättsbrott har förklarat sig nöjd med sin dom. Jag har planerat att skriva en artikel/notis om domen men har väntat utifall målet överklagades. Nu ser det ut som jag kan börja skriva. Ska särskilt studera hur åklagaren och domstolen resonerade kring skillnaden mellan folkrättsbrott av normalgraden och grovt folkrättsbrott.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Väntar med spänning. Kommer du även att analysera hur de ser och diskuterat det personligaansvaret, med inriktning på det övergripande situationen i lägret? Joint Criminal Enterprise? Saker som iofs måste ingått i deras resonemang angående om det är grovt eller inte.

Anonym sa...

Hej. Såg att Ola Engdahl kommenterat Domen i senaste Advokaten. http://www.advokatsamfundet.se/Advokaten/Tidningsnummer/2011/Nr-6-2011-Argang-77/Dom-for-folkrattsbrott-visar-pa-kunskapsbrister-hos-rattens-aktorer/

Har du hunnit analyserat domen något och vad är din syn?

Mark Klamberg sa...

Jag läste också Olas artikel idag. Har inte hunnit läsa domen på nytt, det kan dock ligga något i Olas kritik. Det innebär dock inte att Makitan skulle ha blivit friad utan att domskälen och de åberopade bestämmelserna skulle varit annorlunda.