fredag, augusti 29, 2008

Jag har fått ett hedersomnämnande av Marcus Svensson, Smålandsposten

Marcus Svensson skriver om mig i Smålandsposten:
"Bland alla fåniga förklaringar till hur det kom sig att signalspaningslagen antogs tror jag vi har en vinnarkandidat.
Håll i er. Det visar sig att regeringen lurade riksdagsledamöterna.
Doktoranden i folkrätt Mark Klamberg anser att beslut baserade på kompromisser är att klassa som ”odemokratiskt”.
Det har han förstått efter empiriska studier under liberala ungdomsförbundets kongresser.
Intressant syn på demokrati och parlamentariska beslutsprocesser, får man nog säga.
Var finns det statsvetenskapliga stödet bakom en sådan slutsats?"

Eftersom jag tycker att allt Marcus Svensson skriver i FRA-frågan är fel, så betraktar jag hans kritik av mig som ett hedersomnämnande. Marcus Svensson representerar för mig höjden av en anti-intellektuell hållning eftersom han sällan eller aldrig redovisar sina källor eller motiverar sina slutsatser på ett resonerande sätt.

Mitt svar är följande. Utöver en jur. kand., en master, pågående undervisning och forskning i juridik så har jag 120 poäng på pol. mag. programmet i Lund, varav jag slutfört 40 poäng i statsvetenskap. En ganska vanlig fråga inom statsvetenskapen är varför politiker fattar till synes irrationella beslut. Jag tycker mitt resonemang är i linje med god statsvetenskaplig tradition, t.ex. spelteori (fångarnas dilemma). Spelteori (fångarnas dilemma) är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som bygger på matematik. Främst används spelteori inom nationalekonomi, biologi och datavetenskap, men även alltmer inom sociologi. Teorin resonerar bland annat kring hur två aktörer (fångar) som tjänar på samarbete (folkpartiets och centerns kritiker) har makten i sin hand, men förlorar eftersom kommunikationen är bruten och en av fångarna (centerns FRA-kritiker) lämnar samarbetsmodellen. Det leder till en samhällsekonomisk förlust. Om fångarna spelar spelet flera gånger så lär de sig av sina misstag och börjar att samarbeta även om kommunikation är svår eller omöjlig. Det leder till en samhällsekonomisk vinst. Jag skrev det inte rakt ut i det aktuella inlägget, men det var den underliggande statsvetenskapliga teorin som jag stödde mig på. Jag minns min absolut första kurs i politisk teori våren 1994 på universitet, statsvetenskapliga institutionen i Lund, med universitetslektor Henrik Hermerén. Han talade om spelteori och vi fick spela mot varandra med hjälp av en-kronor. Därefter talade vi om hur spelteori används inom statsvetenskap, nationalekonomi och biologi. Jag kände att jag såg ljuset.

Därtill är jag tydlig med min liberala hemvist. Vilken statsvetenskaplig teori och politisk ideologi bygger Marcus Svensson sitt stöd för signalspaning i kabel, vilket jag kallar massavlyssning, på? Vad är det som driver dig Marcus Svensson?

Badlands Hyena skriver om "Idioter och kärringar i FRA-debatten". Doktoranden i statsvetenskap, Johan Karlsson, Göteborgs universitet och fil. dr. & välfärdsforskare, Andreas Bergh, Ratio & Lunds universitet kanske vill delta i denna diskussion? Forskaren Mikael Nilsson, Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet är också inbjuden.

Det har delats ut några ekonomipris till Afreds Nobels minne till personer som använt spelteori. Bloggen Biology & Politics skriver om en av dessa. Det är alltså en mycket kraftfull teori.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill också ha ett eget troll som försöker kasta skit på mig.

Du har tur som har ett som inte skulle hitta skit i en kohage, en annan hade säkert rört upp en med slamsugare...

Anonym sa...

Man slutar aldrig upp att förundras över hur personer vägrar, till att förstå. Stänger igen både ögon och öron, för vad som pågår. Till och med i TV igår, framhärdades "rent mjöl i påsen". Som en anledning, till att FRA-lagen är så bra.

Det var ju bara banditer, vilka riskerade något.

opassande.se sa...

Jamen grattis! :) Vi är några stycken som fått ett par slängar av översittarsleven han släpar omkring på. Själv fick jag veta att jag är en sån där anonym typ, och således säkert brottsling. Troligtvis eftersom jag har ett vanligt namn. Skolbok för ohederlig argumentation står Svensson för -- men det måste väl finnas sådana också!

Anonym sa...

First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win.

Anonym sa...

Svensson skriver i ett av sina tidigare inlägg: "Av förklarliga skäl har regeringen inte varit särskilt aktiv i debatten, eller snarare efterdebatten, om FRA:s verksamhet. Hur ansvarsfullt skulle det egentligen ha varit att legitimera alla dessa oseriösa frågeställningar som florerat?".

Han menar alltså på fullaste allvar att det är bra att regeringen inte vill debattera frågan.

Gunilla sa...

Klockrent svar! Heja alla statsvetare.

Lars-Erick Forsgren sa...

Vore det inte så allvarligt, borde man skratta.

Såklart ska det finnas utrymme för alla åsikter i en demokrati. Dock borde man kunna begära lite analyserande och intellektuell hederlighet hos en ledarskribent.

Och hur kan en ledarskribent försvara en lag som bl a riskerar rätten att fritt få meddela sig till en tidningsredaktion? Vart tog meddelarskyddet vägen?
Djup suck.

Anonym sa...

Åh vad roligt! Grattis! Marcus Svenssons ilska är en fjäder i hatten i FRA-debatten =)

Tomas Mattsson sa...

Ett glädjande besked till: "FRA-motionen är inte död", meddelar Zaida Catalán på sin blogg.

Tomas Mattsson sa...

Länken till Zaidas blogg ovan.

Anonym sa...

En annan smålänning.
Från Katarina Brännströms blogg, inlägg: Besök på FRA - för M-ledamöter
Man har länge spanat på radiotrafik, alltså det som går i etern, men mer och mer av telekommunikationen läggs över på kabel, särskilt i Sverige, varför lagen är nödvändig. Någon lagring av information görs inte och det är en cirka tusendel av den inkomna trafiken som följs upp.

För det första har FRA tydligen alltid spanat på "telekommunikation", och för det andra behövs ju ingen radering heller om "ingen" information lagras.

Med den informationen är det bara att trycka JA-knappen, det är knappast något att fundera ett extra varv på.

Anonym sa...

Mark Klambergs blogg har haft en otroligt hög kvalitet!

Jag hoppas att den får fortsätta att ha det!

Jag vill återigen framföra hur otroligt viktigt det är att vi försvarar företrädare som vågar stå för sin egen åsikt!

Om vi inte gör det så förtjänar vi inga rakryggade företrädare!

Anonym sa...

Har själv diskuterat fångarnas dilemma under mitt första år på högskolan i Kalmar. Där kan jag tacka Per bauhn, som forskat på Universitetet i Lund och du kanske haft kontakt med, att jag blev insatt i detta dilemma.
Tack för att du står på FRA-motståndarnas sida iaf.

Anonym sa...

Kan lägga till att jag har fått respons, från Dennis Töllborg i min blogg.

odsvall.se/blog/

"nej, svenskar är inte idioter, de är i allt väsentligt kärringar, sa jag, ledda av idioter.
funderar ni inte över om kunskap är mer farligt än allmänt tyckande, och förstår ni inte på vilken grund och av vilka skäl
jag är djupare kritisk mot fra-lagen än ni.
orkar ni inte sätta er in det mest elementära när det gäller intelligence, förstår ni inte då att ni är djupt älskade
av de som vill göra just det ni - med rätta - är rädda för. eller är allt bara på skoj, en happening?

By dennis on Aug 29, 2008"

Anonym sa...

Här finns också respons från Töllborg, i lite mer försonlig anda.
http://kimo08.wordpress.com

Mark Klamberg sa...

Sorry att jag varit borta under dagen, måste se vad som hänt i blogsosfären. Slogs med FRA under centerns FRA-hearing. De försökte tysta mig men det gick inte.

Anonym sa...

Jag hade Henrik Hermerén förra året. Var han då som nu, crazy?

Per Hagwall sa...

Hehe, välkommen till den växande klubben Mark :)

Anonym sa...

I respons till 'Anonym' och Töllborg.

Som du kan se på datumstämpeln, kommenterade jag honom i samma tråd du refererar till, därefter kommenterade han i min blogg i morse.

Det finns ett eftersnack i studion, där han enbart tar upp direkt antika frågeställningar. I dag är det helt passé- föråldrat.
Här har jag en testfil.

Vilket demonstrerar detta. Som han säger, är det 1990-tal.

Johan sa...

Hej Mark,

Imponerande folk- och opinionsbildningsarbete du sysslar med!

I sak tycker jag dock att Svensson har en poäng, om än lite fånigt formulerad. Demokratin förutsätter sådana kompromisser. Felet är beslutet (och andra saker i beslutsproceduren). Jag tror det är farligt att se riksdagen som en vuxenvariant av en ungdomsförbundskongress, där man kan lipa i talarstolen när man tycker att förbundsstyrelsen/regeringen är elaka.

Besides, fångarnas dilemma kanske inte är rätt metafor för det här sammanhanget, fast i så fall ska man nog vända på det: Trots kommunikation misslyckades Federley få till stånd en pakt om att lägga sig och rädda det kollektiva skinnet undan partipiskan. Klart killen blev ledsen.

Med det sagt: Heja, heja, heja!

Mark Klamberg sa...

Student sa... "Jag hade Henrik Hermerén förra året. Var han då som nu, crazy?"

Han var crazy. Jag har i efterhand hört att de skojar med oss studenter. Han är liberal (folkpartist) men på lektionerna kör han hård marxistisk teori på lektionerna. Omvänt så gör socialistiserna på instutionen om sig till liberaler. Mycket lustigt!

Mark Klamberg sa...

Johan skriver: "Imponerande folk- och opinionsbildningsarbete du sysslar med!"

Johan,
Om du har möjlighet, försök pusha på i Göteborg med de ingångar du har. Det är riv upp som gäller och nej till allt annat.

Anonym sa...

Men Johan

Även om jag håller med dig om lipandet, så ligger det ändå något i liknelsen.

Det är ju i typ ungdomsförbund (och varför inte studentkårer ;-)) som man lär sig det politiska spelet och hur man genom eleganta förändringar och kontroll över propositionsordningen kan få nästan de beslut man vill.

Det som är mest förvånande är väl att Federley och Annie Johansson (som ju bägge också har en sådan bakgrund) faktiskt ställde sig bakom regeringens ändringsförslag. De måste ju någonstans ha trott att det var avgörande förändringar som de hade genomdrivit.

Mark Klamberg sa...

Jfe,
Jag vet inte hur det är i CUF, men i LUF är det ganska hårda tag så för att klara sig måste man lära sig alla knep (Minns ordförandestriden i fpu Gahrton/Leijonborg). Sen får man välja på vilken sida i denna fråga som man ställer sina bittert köpta erfarenheter till förfogande. Jag väljer riv upp.

Anonym sa...

@Mark:

Jag tror att det är läge att lägga upp en länk till gnuheter. Det börjar nog brännas nu!

http://gnuheter.com/creeper/index

Anonym sa...

Tveksamt om det är värt att bemöta lågintelligenta personer såsom Marcus Svensson.

"Never argue with idiots. They drag you down to their level, then beat you with experience"