Godnatt
Av det som framkommit kring FRA-frågan så är jag inte nöjd. Har sagt upp alla mina uppdrag i folkpartiet. Man måste välja vad man gör med sin dyrbara fritid. Har inget att tillägga. Godnatt.
Blogg som kommenterar folkrätt och politik / Blog on Public International Law and Politics
Av det som framkommit kring FRA-frågan så är jag inte nöjd. Har sagt upp alla mina uppdrag i folkpartiet. Man måste välja vad man gör med sin dyrbara fritid. Har inget att tillägga. Godnatt.
Upplagd av Mark Klamberg kl. 3:25 em
Etiketter: FRA - folkpartiet, Integritet
66 kommentarer:
Jag hoppas dock att du fortsätter blogga, har lärt mig mycket av den här bloggen sedan du sparkade igång.
-Jimmy
Hur mycket har kommit fram?
MARK!
DU FEGAR FAN INTE UR NU!
STÅ UPP OCH SLÅSS!
Något som jag lärt mig, är att aldrig ge upp. Kosta vad det kosta vill.
Den här frågan, är väl värt besväret.
Let´s pic the fight, and punch!
Det finns andra vägar att gå. Andra plattformar. Men du ska veta att det finns plats för dig i kampen än. Vi är många som aldrig kommer att ge upp...
Fan också, nu blir jag rädd! J. Edgar Hoover fick också sin allt mer utökade budget beviljad varje gång.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article416051.ece
Mark, du har gjort ett ENORMT bra jobb, tack!
Aj, vilken förlust för Folkpartiet. Men, som Amanda sa, det finns fler plattformar för påverkan. Sköt om dig!
/noa
Vad tycker du att man borde göra nu? Partierna fortsätter att hävda att signalspaning bör bedrivas med väldigt vag insyn och diffusa regler.
Demonstrationer och bloggposter håller väl någorlunda liv i debatten men vad borde vi ha som långsiktig plan?
Natanael
Mark, det ser mörkt ut, och du vet mer än de flesta andra hur det ser ut just nu i riksdagen.
Och jag förstår dig.
Visst kan du avsäga dig partiuppdragen.
Men ge inte upp kampen.
Möjligen är den temporärt över betr FRA-lagen.
Men demokratin måste restaureras.
Var med i den kampen.
Du behövs.
Den gamla maktmaffian får inte fullständigt massakrera demokratin.
(Skrev just en grej kring detta.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/09/fra-facit-riksdagspartierna-klarar-inte.html )
Det är sorgligt att det gick så långt att du gör slut med ditt parti. Men jag hoppas din prioritering innebär att du fortsätter blogga, diskutera, argumentera och kämpa - kanske med ännu större kraft!
För mig är du en inspirations och kunskapskälla. Trots att du är (eller var måste jag väl säga nu) folkpartist :)
Jag hoppas verkligen att detta inte är den sista bloggposten jag kommer se på denna blogg, även om jag förstår att det kan ta några dagar.
Du är en viktig, och framför allt väldigt uppskattad person i FRA-motståndet, och kommer att fortsätta vara det, så länge du inte sviker dina principer.
Vi kan fortfarande ta det här samhället tillbaka till demokrati!
Mark,
Som du vet är du mer än välkommen till oss om du vill.
Nu gör du mig nervös.
Du får gärna utveckla på vad du menar med den senare delen av inlägget - vi har inte råd att mista en svensk profet inom IT-eran.
Ge inte upp - rid ut stormen.
Vi måste riva upp lagen och få tillsatt en parlamentarisk utredning först.
Sverige behöver dig!
Vilka pessimister!!!!!!
Röstningen har inte varit ännu!!!
Mark är fortfarande med (juridiskt sett och han är ju jurist)!
Mark, beror detta på folkpartiets åsikter eller på ledningens sätt att hantera meningsmotståndare och (o)vilja att ta diskussionen?
Eftersom du ändå har kämpat i motvind så här länge, så gissar jag på det senare.
Att bli "bucklig", hör till spelets regler.
Vi står på din sida Mark!
Sammanställning av förlsaget har just kommit upp hos HAX. Om vi skall kunna driva kampen snabbt och effektivt vidare krävs snabb genomgång och info. Eftersom jag gissar att du är en av de mest insatta utanför riksdagen just nu... vad är svagheterna i det senaste förslaget?
Tråkigt, man samtidigt imponerande att se någon som faktiskt tar de logiska konsekvenserna av sina åsikter istället för att kompromissa med sig själv i det oändliga. Stor heder åt dig!
JIPPI!!!
Mark kommer nog tillbaka!
Mark! All stöd åt ditt beslut. Är det så att du inte omvärderar har Folkpartiet gjort bort sig och förlorat en mycket mycket värdefull resurs.
Det där jäkla piratpartiet kan man ju inte rösta på. De vill ju bara tanka gratis, eller hur?
Ett enfrågeparti?
Nåja, om frågan gäller något av det viktigaste vi har i ett demokratiskt samhälle, såsom värnandet av allas vår grundlagsskyddade rätt till förtrolig kommunikation, hur "bara" är då den där "enda" frågan?
Späd ut de politiska ideologierna med allsköns 200 kronor mer i plånboken och så vidare, och så fortsätter vi som vanligt -- Same Procedure As Last Year.
Men för sjuttsingen! Hur långt skall detta få fortgå innan tillräckligt många väljare inser att ett visst "enfrågeparti" faktiskt är det enda som går att lita på när det gäller den viktigaste frågan av alla om vi skall kunna kalla oss demokratiska i framtiden?
Det finns fler plattformar. Jag kör från bloggen och akademinK. Det har fungerat bra hittills. Kommer ligga lite lågt några dagar av personliga skäl. Måste prioritera mitt ordinarie jobb, vi håller på att lägga om en kurs.
Christian,
Tack för inbjudan till PP! Måste avböja då jag har en annan syn på fildelning och upphovsrätt. Vi kan arbeta tillsammans ändå när det gäller rätten till post- och telehemligheten.
Tack Mark för allt ditt fina jobb i FRA-frågan så här långt. Du gör juridiken och analysen begriplig även för oss icke fackmän. På något sätt verkar det vara på den politiska tapeten att kicka ut alla med kompetens. Det medborgarförakt som uppvisas av politikerna är monumentalt. All respekt, Mark och hoppas att du bloggar vidare!
På väg in i Lund där jag skall vara jury på Filmfestivalen där. Redan i juni skrev jag i mail till de som ändå var motsträviga i riksdagsgruppen i det partiet som VERKLIGEN inte borde acceptera FRA - lagen = FP. Som medlem finns jag kvar men menar att i motståndet finns kärnan till det nya Fp som förr eller senare reser sig ur spillrorna från dagens moraliska moras.
Mark, du har en given centralplats i den nytändningen. Lämna gärna uppdragen, men bli kvar i partiet. Det lär inte dröja så länge om den här utvecklingen fortsätter...
Det är tänkesättet hos de FRA-kritiska borgerliga riksdagsledamöterna som gör att de viker ner sig.
De nöjer sig nu med en platonsk idealisering i form av ord som "specialdomstol" istället för den tidigare "nämnden". Det är helt enkelt frågan om en retorisk överbyggnad som förmodligen saknar bäring i den tekniska verkligheten eller praktiken om man så vill.
FRA-motståndet har hela tiden haft sin utgångspunkt i tekniken och stora reala trafikdatamängder nödvändiga för att kunna utföra relevanta analyser av trafikmönster och i förlängningen skapa sciogram över sociala nätverk. Detta måste per definition leda fram till massiv kränkning av den personliga integriteten.
De borgerliga FRA-kritikerna frångår nu, p.g.a. sitt tänkesätt, de är troligen omedvetna om detta, den fastlagda utgångspunkten för FRA-motståndet och återgår till den platonska idealiseringen, som startade FRA-motståndet, istället för att hålla fast vid kravet på en parlamentarisk utredning som undersöker alla ideala och tekniska förutsättningar för eller mot FRA.
Med ett ord: dåligt!
Mark, Piratpartiet har två grundtankar om upphovsrätten(vilket måste var dom du inte håller med om?), dels skyddstiden, som existerar av nyttoskäl. Den ska vara tillräckligt lång för att upphovsmannen ska kunna räkna hem ekonomin på sitt skapande.
Dagens skyddstider är löjligt långa, och gynnar inte på något sätt varken samhället, kreatörer, eller nyskapande, utan enbart dom stora industrierna som innehar upphovrätten till alla dessa verk, och kan fortsätta kontrollera(låsa in och förhindra spridning och konkurrens med nyskapat material) och inkassera pengar på arbete som utfördes för upp till ett sekel sedan.
Varför ska en viss industri ha sådana långtgående rättigheter, när inga andra branscher eller hantverkare kan inkassera pengar på arbete som utfördes för hundra år sedan?
Huruvida Piratparties föreslagna skyddstid på 5år är tillräckligt för upphovsrättens syfte, dvs att ge tillräckligt incitament för att kreatörer ska kunna skapa eller inte, är en intressant matematisk diskussion, som du är välkommen att delta i, så får vi se hur lång skyddstid du lyckas motivera.
Jag har inte sett någon lyckas motivera varför 5år inte är tillräckligt för att kultur ska kunna skapas, och räknas hem ekonomiskt.
Glöm inte att skyddstiden handlar om just tillräckligt incitament till skapande, och inte att bevilja kreatörer en maximal bestämmanderätt över sina verk, bara för att dom en gång skapade verken.
Den andra grundfrågan handlar om den fildelningen som sker för privat bruk i icke-förvärvssyfte.
Även det monopolet inom upphovsrätten på framställning och distribution som fildelningen krockar med, syftar till att ge just tillräckligt ekonomiskt skydd och incitament för skapande, och inte någon totalitär kontroll över hur ens verk sprids.
Om fildelningen inte förhindrar nyskapande(vilket absolut ingenting tyder på efter nu ca 10års fildelande, utan tvärtom, då alla kulturbrancher vars verk fildelas, nu upplever rekordomsättning, mycket rimligtvis just tack vare fildelningen, och inte trots), så föreligger ingen konflikt mellan upphovsrättens syfte, kreatörer, och fildelningen.
Oavsett det, så skulle jag vilja se dig ta dig runt dessa 5 punkter om varför fildelningen inte är fel, utan måste legaliseras fullt ut.
http://tinyurl.com/fredrikasfempunkter
Det är en del som har försökt, men misslyckats fatalt.
Om du inte kan motivera varför 5år inte ger tillräckligt incitament och ekonomiskt skydd, för att kultur ska kunna fortsätta skapas, eller ta dig runt samtliga dom 5 punkterna, så ser jag ingen anledning att tycka tvärtemot Piratpartiets ställningstagande i frågan om upphovsrätt.
Trots att din tid är begränsad så har du gjort ett fantastiskt arbete i FRA-frågan Mark. Tack!
Till Piratpartiets försvar måste sägas att de iallafall är beredda att diskutera frågan om upphovsrätt. Övriga partier låtsas att inget ändrats sen kassetbandets tid, iallafall ser de ingen anledning att ändra några lagar. Den inställningen är inte så produktiv...
Bra att du visar att det finns gränser. En del personer kan göra vad som helst för att försvara sitt parti. Du visar att du står för din övertygelse, du har mitt stöd.
Du är värd ett stort tack för dina insatser.
När du har sovit klart så hoppas jag du vill berätta vad i det nya förslaget som är oacceptabelt. Är det kanske så att samverkanspunkterna finns kvar? Eller får underrättelse-etablissemanget kontroll över specialdomstolen?
Mark,
Jag är glad att höra att du tänker fortsätta i kampen mot nästa dumhet, teledatalagringslagen. Jag hade tänkt tacka dig personligen på gårdagens möte men fick tyvärr förhinder.
Ett stort tack får du istället här, ditt arbete har förmodligen varit mer betydelsefullt än vad du själv anar idag. Jag är så säker man nu kan bli på att sociogrammen var det som ändå fick vågskålen att tippa över till det som nu förhandlats fram.
Någon annan skrev här i tråden att det finns ett nödvändigt restaureringsarbete att göra vad gäller demokratin och jag instämmer i detta. Hoppas du kommer att deltaga även i det arbetet om än i annan form.
Jag är omtumlad men du ska veta att jag stödjer dig till 100 % och kommer gå i dina fotspår.
Var rädd om dig och jag delar din besvikelse och sorg ska du veta.
Ett stort tack för ditt jobb här! I solsken spricker ändå trollen till slut, även om det kan ta lite tid.
/jonas
Mark, fick beskedet just nu - är uppe i Norge och övervakar norrmän. Gör sociogram och så... ;-)
Hur som helst - jag är med Jimmy på denna punkt - kör vidare - med eller utan partitillhörighet - vi bygger!
FRA-motståndet inom fp, både de 6 som till slut fick vika sig, och alla andra, de utgör kärnan till ett nyfött liberalt parti.
Det tar jag fasta på.
Det behövs ett ordentligt liberalt parti i Sverige. Just nu har vi inget trots att det ett tag såg ut som det var 3-4-5 partiers som så smått aspirerade på att vara det.
Kanske vi alla måste slicka såren ett tag nu, men sedan tar vi nya tag.
Fröken Fredrika Guldpirat:
(Mark Klamberg: längst ned)
Det kan ju också vara så att Mark Klamberg, med många andra, inte delar Piratpartiets ståndpunkter rent generellt?
Liksom att få Folkpartister skulle lämna sitt parti för att plötsligt börja sympatisera med Vänsterpartiet, eller Socialdemokrater med Moderata samlingspartiet... Det är helt enkelt som så att vi ofta har våra premisser och preferenser för vad vi anser och vilka ståndpunkter vi intar. Dem sviker vi inte. Just för att de känns rätt - även om ens gamla parti sviker dem och de sina lär man inte, desillusionerad eller inte, hoppa på ett annat tåg bara för att vissa skäl föreligger, om det inte svarar upp emot ens premisser och preferenser på ett kanske bättre sätt än den man först sympatiserade med...
Få övertygade Piratpartiser skulle förmodligen överge sitt nyfunna alternativ på den politiska kartan för att söka sin hemvist hos Folkpartiet i dessa dagar, oavsett man delar de borgerliga värderingarna redan sen tidigare med just Folkpartiet.
Ett undantag i sådana extremförflyttningar över den politiska skalan finner vi förstås i Göran Skytte, fascinerande är det ju. Men knappast något stort mönster, och heller inget mönster att eftersträva.
Det skulle bli en anings opolitiskt... förlåt, opålitligt (hommagé till Hasseåtage där) med sådant kappvändande i större skala. Mer opålitligt än vad det politiska landskapet genom dagens FRA-debaclé visat sig vara och en spik i demokratins kista dessutom (Hur många spikar den tål osagt) !
...................................
Måste tacka Mark för den tid och det engagemang han lagt ner så här långt i frågan!!
:-)
Ovärderligt, är ett av orden man kan använda!
Tack!
Mvh
Anders
Känner sorg och förstår att även jag har anledning att tänka om. Du sa till mig på Norrmalmstorg att jag skulle ge Folkpartiet ytterligare en chans och då bestämde jag mig för att gå med Liberaler mot FRA fram till Sergels torg. Eftersom jag röstat olika på lokal, regional och nationell nivå hade jag istället kunnat välja Borgerligt nej mot FRA. Idag förstår jag att det krävs ett rejält omtänk inför nästa val.
Du ska veta att jag är mycket tacksam för allt som du delat med dig av. Hoppas du kommer igen på något sätt - Grundlagsutredningens förslag kommer i december ;-)
Hoppas du finns som akademisk kunskapskälla även efter denna överenskommelse. För vi vet inte vart detta slutar än, eller vet du?
Nyordet "trafikstråk" har i dag 25/9 använts som en förstärkning av skyddet för den personliga integriteten. Och "Specialdomstolen" utfärdar tillstånd till FRA för avlyssning av begränsade "trafikstråk", och den ska på så sätt, är det "tänkt", värna den personliga integriteten.
I artikeln NSA's Domestic Spying Grows
As Agency Sweeps Up Data i The Wall Street Journal från mars i år ges exempel, 14:de stycket, på just begränsade "trafikstråk": "If a person suspected of terrorist connections is believed to be in a U.S. city -- for instance, Detroit, a community with a high concentration of Muslim Americans -- the government's spy systems may be directed to collect and analyze all electronic communications into and out of the city."
Sålunda definieras "trafikstråk", d.v.s. ånyo dubbeltänk och nyspråk som följande mening: Stockholm, t.ex., är en stor stad och mot den bakgrunden blir det, såvitt jag förstår, i alla fall frågan om massavlyssning och massövervakning.
Det här måste man kunna kalla att göra en Fegerley-fast-tvärtom?! Kudos Mark!
Mark. Hur resonerar du nu egentligen? Om jag inte missminner mig så har du riktat kritik mot dem som manat till bojkott av borgerligheten samt get uttryck för åsikten att det är helt i sin ordning att arbeta inom partierna för att uppnå förändring. Har du lämnat Johnny Munkhammars sida nu för att istället ställa dig på den sida där jag, Johan Norberg och Johan Ingerö står?
respekt.
Jag är röd.
Demokratin måste restaureras.
Du var och är en sådan restaurator.
Utan goda "motståndare" blir de röda för sturska, även för min smak...
Nå. Du kommer att finna nya plattformar. Det är jag säker på.
Jag ser att det finns fler som likt jag (http://elrubio.se/?p=1853) lämnar sitt parti efter schabbel i FRA-frågan.
Lycka till med fortsättningen.
Winston Churchill har sagt att "vissa byter åsikt för sitt partis skull - andra byter parti för sina åsikters skull." Jag har valt att bryta med mitt partis linje i den här frågan. Inte för att svika lojaliteter, utan för att följa dem.
Heder åt dig.
Ge inte upp, än är det inte över!
Förstår synpunkten, och jag ser många problem med de förslag som lagts.
Men det är ändå på något sätt en moralisk vinst för FRA-motståndet.
Tråkigt beslut.../Eylem
Ja det är rätt, som akademiker bör du i neutralitetens liberala namn avhålla dig från associering med dylika illiberala partiskapelser.
Det är alltid för tidigt att ge upp. Man kan vila upp sig ett litet tag, sen är det bara att komma igen,,,
Vi hörs Mark!
Sweet dreams.
http://www.youtube.com/watch?v=3iuve2OjY_8
Eller originalet.
http://www.youtube.com/watch?v=QQHrspjw4aA
;-)
//ST
Frågan är varför Mark hoppade av just nu. Är det en outtalad kritik mot Lindberg och de andra FRA-kritikerna inom (fp)? Eller är det en djup besvikelse över innehållet i regeringens nya förslag?
Mitt avhopp ska i första hand ses som en kritik och avståndstagande mot överenskommelsens innehåll, folkpartiets ledning och regeringen.
Heder o respekt.
Sluta inte kämpa.
Välkommen till utsidan.
Tack för allt du gjort och tack redan nu för allt du kommer göra!
Stå på dig. tack för ditt civilkurage Mark Vi stöttar dig.
Tindra-Annette
Mark, jag känner mig faktiskt lite paff. FRA-överenskommelsen, även om den bara presenterats i stora drag, verkar ju väldigt bra - så bra att jag har svårt att komma på förbättringar. Särskilt det här med att FRA bara får tillgång till "trafikstråk" efter att domstol har sagt OK är väl så som telefonavlyssning funkar idag.
Därför blir jag paff att just du väljer att lämna dina fp-uppdrag just med anledning av detta.
Jag kan förstå om du gör det pga regeringens eller fp-ledningens hantering av frågan - men överenskommelsens innehåll?? Vad är fel med det? Kan man bli mer integritetsskyddande utan att slopa all spaning över huvud taget?
Vi som hade tänkt stanna kvar i partiet vill gärna veta vad vi ska rikta kritiken mot.
Bearwalk,
Först av allt. Trafikstråk är en term som varken jurister eller tekniker använder. Jag vet inte riktigt vad det är för något. Jag tror att det betyder att man ger tillstånd till FRA att granska innehållet i all trafik mellan IP-router A och B, t.ex. all trafik mellan Stockholm och Köpenhamn.
All trafik i de brörda kablarna överförs till staten, att FRAs inhämtning av kommunikations innehåll styrs av domstolstillstånd gör mig inte kindre oroad. Jag vill inte att min kommunikation ska överföras till FRA. Detta gällde kommunikationens innehåll.
Filteringen sker alltså hos staten och inte hos operatörern.
När det gäller inhämtning av trafikdata (vem som kommunicerar med vem) kommer allt att hämtas in och lagras av FRA. Det ger FRa möjlighet att kartlägga dina och mina sociala nätverk. Det enda som skyddar oss är vaga lagar som kan ändras.
Jag bor i en storstadsförort. I hooden bor även en massa presumtiva "terrorister" - dvs somalier, araber, militanta veganer, eller vad fan som nu gäller den här veckan.
En av de större bredbandsoperatörerna i området är Bredbandsbolaget. Även IP-telefoni, då detta ingår utan extra månadskostnad. Jag har abonnemang hos dem. Troligen många av terroristerna också. IP-nummer får jag via DHCP i samma subnät som mina terroristgrannar. Bredbandsbolaget köptes för en tid sen upp av Telenor - sedan dess routas all icke-lokal trafik via Norge.
Jag kör alltså på ett trafikstråk mitt bland gränsöverskridande terrorism. Visserligen bryr sig inte gränskontrollantarna om mig och mina förehavelser, men de envisas med att gå igenom min bil hela tiden. Bara en rutinåtgärd, inget att oroa sig för.
Är detta en rimlig tolkning, eller vad tror ni?
Ditt beslut hedrar dig Mark.
Synd, men snyggt!
Hej Jan Björklund! Jag förstår att du då och då är inne på den bloggen för att kolla FRA-läget. Det vore därför extra intressant att i en kommentar här från dig få läsa om du som ledare för Folkpartiet antingen beklagar att Mark hoppat av, alternativt uttrycker hur skönt det var att bli av med honom. Är du där, Jan?
När skall Mark tala om att han inte alls har lämnat alla sina uppdrag i partiet?
För i samtal med Erik Ullenhag har du väl meddelat att du visst inte lämnar partiet och kommer att fortsätta uppdraget som ordförande för fp på Östermalm och ett par uppdrag till?
Så vem är hycklare här egentligen?
Christian,
Jag har sagt upp alla mina uppdrag. Jag har skickat ett mail till alla fp-Östermalms medlemmar om detta. Den 21 oktober har jag kallat till möte så att styrelsen kan besluta om hur föreningen ska ledas.
I samtal med Erik Ullenhag har jag meddelat att jag behåller mitt partimedlemskap så att jag i partiets interna provval kan rösta fram de personer som jag har förtroende för och rösta bort de principlösa. Jag menar att partiet behöver en helt ny ledning och att stora delar av riksdagsgruppen byts ut. Jag är dock inte beredd att lägga min fritid på att försvara partiets politik i media och valrörelser.
Jag skrev att jag skulle säga upp alla mina uppdrag och det gjorde jag samma eftermiddag som alliansens överenskommelse presenterades.
Mina uppdrag som således redan är uppsagda gäller:
1. Ordförandeskap FP Östermalm
2. Ledamot i den parlamanteriska utredningen om E-offentlighet
3. Ledamot i Aktiebolaget Familjebostäder
Om du betvivlar detta så kan du ringa Gunilla Gustafsson som är del av fp-Östermalms valberedning, Karin Ekdahl på stadshuset och Åsa Nilsson på folkpartiets riksdagskansli.
Mark, du har handlat rätt och modigt. Det är beundransvärt.
Politiken skulle må bättre ifall flera följde ditt exempel, inom alla partier. Det skulle minska toppstyret, och öka förtroendet för vårt politiska system, demokratin.
"Jag menar att partiet behöver en helt ny ledning och att stora delar av riksdagsgruppen byts ut."
Folkpartiet förfall från liberalismen började i början på 90-talet, och blir svår att stoppa eller förändra.
Jag har röstat på Folkpartiet sedan jag fick rösträtt. I det senaste valet trodde jag att det var Folkpartiet jag röstade på. Nu har det visat sig att det istället var totalitär-stat-älskarna Volkpartiet. Det var också sista gången Volkpartiet fick min röst.
Piratpartiet är idag det enda liberala partiet i Sverige.
Skicka en kommentar