måndag, juni 01, 2009

Make Noise For Free Choice

Liberala Kvinnor vill att EU ska ta strid för att rätten till fria, säkra och lagliga aborter ska vara en mänsklig rättighet. Skriv under på deras upprop och rösta på en av deras kandidater.

Samtidigt kan vi läsa att i USA mördas abortläkare. I Sverige har det inte gått lika långt, men även här finns det exempel på hur en kristdemokratisk politiker använt våld mot en mötesdeltagare i samband med ett torgmöte som Feministiskt initiativ hållit.

Bloggar och media
Sydsvenskan, DN, SvD, Aftonbladet, Svensson, Maria Byström, Det progressiva USA, Feministbrud

5 kommentarer:

Staffan sa...

Sorry, går inte, av två anledningar:
1. Rent principiellt tycker jag inte det är en fråga för EU. Aborter bör vara en nationell fråga.

2. Rent pragmatiskt är jag rädd för att OM frågan skulle komma upp på EU-nivå så finns det en väldigt stor risk att pendeln svänger åt andra hållet. D v s att i stället för att vi får polackerna och irländarna att ändra sina regler, så tvingar de oss att ändra våra.

Så nej, jag tänker inte skriva under på något om att EU ska lägga sig i frågan.

Mark Klamberg sa...

Staffan,
Samma argument skulle användas beträffande andra mänskliga rättigheter som regleras internationellt, vi måste anpassa oss neråt istället för att andra ska anpassa sig uppåt. Någonstans måste vi hävda vissa värden och tro på vår förmåga att vinna stöd för dessa.

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Det finns kanske mer närstående saker att ta itu med för att kunna lägga grunden för "Free Chocie":

Health and safety at work: workers who are pregnant, have recently given birth or are breastfeeding (amend. Directive 92/85/EEC)Här behövs (igen) juristhjälp för att se hur de politiska skiljelinjerna uttycks i lagtext. Finns det t ex svenska familjekonstellationer som inte omfattas av begreppet "familj" i texten? Osv osv...

Mark Klamberg sa...

Tack Erik!

Per Altenberg sa...

Staffan, abortfrågan är möjligen inte en EU-fråga. Rätten att bestämma över sin egen kropp är däremot en universell mänsklig rättighet.