onsdag, mars 31, 2010

ICCs åklagare inleder förundersökning avseende oroligheter i Kenya

Idag meddelade Internationella Brottmålsdomstolens förundersökningskammare (Pre-Trial Chamber II) beslut om att åklagaren kan inleda förundersökning beträffande påstådda brott i Kenya. SvD ger bakgrunden, det handlar om oroligheterna med etniska förtecken efter presidentvalet 2007 då 1 220 människor dödades och över 350 000 människor drevs bort från sina hem.

Jag skrev ett blogginlägg 9 november 2009 om åklagarens begäran om att inleda förundersökning, denna begäran har alltså nu beviljats. Du kan läsa hela beslutet från ICCs förundersökningskammare här.

Domstolens beslut är väldigt intressant eftersom det är första gången ICCs jurisdiktion har aktiverats på begäran av åklagaren enligt (artiklarna 13(c) och 15). Tidigare utredningar har aktiverats av stater enligt artikel 13(a) (Uganda, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken) och FNs säkerhetsråd enligt artikel 13(b) (Darfur i Sudan).

En lustig detalj i sammanhanget var att jag idag under eftermiddagen föreläste på grundkursen i folkrätt om internationell straffrätt. Före pausen nämnde jag att åklagaren har begärt att få utföra en brottsutredning avseende påstådda brott i Kenya men att begäran ännu ej prövats av förundersökningskammaren. I pausen läste jag nyheten på SvDs hemsida. Det blev naturligtvis en intressant nyhet att diskutera när studenterna återkom efter pausen.

Till något delvis annat, Seved Monke skriver också om internationell straffrätt. Det handlar om att Serbien fördömt mördandet i Srebrenica 1995 men avstått från att benämna det som folkmord.

Inga kommentarer: