fredag, maj 14, 2010

Kan Harriet bli Sveriges svar på "Joe the plumber"?

I samband med det amerikanska presidentvalet 2008 hade jag en debattväxling med Johan Ingerö om rörmokaren Joe och vi hamnade på olika sidor. Joe blev för de republikanska sympatisörerna symbolen för de vanliga människans skepticism mot Obamas påstådda elitism.

I det svenska riksdagsvalet har jag och Johan Ingerö förmodligen mer gemensamt. Harriet Bellafesta kan bli det svenska svaret på "Joe the plumber". Jämför två nedanstående videoklipp. I mitt tycke har Harriet mer på fötterna än Joe.

Först Obama mot Joe. Republikanerna hängde upp sig på att Obama vill göra skattelättnader för låg- och medelinkomstagare (precis som alliansen i Sverige) och därefter förklarade Obama att nämnda inkomstagare kommer "spread the wealth" vilket gynnar alla. Detta betraktades av republikanerna som socialism och elitism.

Nu till Sahlin och Harriet. Harriet menar att en lagstadgad rätt till heltid kommer leda till att färre personer som nu har deltid kommer få behålla sina jobb.

Joes möte med Obama var det nog det enda som skakade demokraternas presidentvalskampanj. Jag tror Harriet har samma möjlighet i Sverige. Läs t.ex. socialdemokraten Ola Möller som avfärdar Harriet eftersom hon inte är nationalekonom eller politisk reporter.

Uppdatering. Nu upptäcker jag att Johan Ingerö gör samma association som jag. Hans Åberg anknyter till krisen i Grekland. Erik Svansbo sammanfattar debatten.

6 kommentarer:

Christopher sa...

Eftersom jag jobbar deltid och inte vill jobba heltid har jag länge förutsett vad som kan hända mig om Socialdemokraterna får makten igen. Jag löper stor risk att TVINGAS att jobba heltid mot min vilja och ge upp mina studier eller TVINGAS säga upp mig och låna pengar för att finansiera mina studier. Ingetdera är något alternativ som jag ser fram emot. Att S vill kontrollera mitt liv och mina livsval så extremt drastiskt är hemskt och ganska indikation för den individdiktatur de vill utöva mot folket.
Jag har tidigare röstat S på lokalnivå men kommer nog rösta på nåt annat vid detta val just pga detta.

För övrigt var väl Joe the Plummer en inhyrd aktör av republikanernas mediemaffia?

Mark Klamberg sa...

Christopher,
Det stämmer att det var många frågetecken kring Joes person.

Det var dock inte anledningen till min skepsis mot Joe, det berodde på sakfrågan.

Anonym sa...

När du försöker göra det här till en valfråga verkar du mest desperat. Det här är inte något som kommer påverka valet. Hon lät mest jobbig tanten. Dock håller jag med om att rätt till heltid eller rätt till jobb är något som borde vara helt främmande att införa i ett land som Sverige. Lite som rätt till fritt företagande i en diktatur.

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Jag tror Harriet, like lite som Joe, kommer avgöra valet.

Jag tror dock "jobbiga tanter" ibland kan vara bättre avsändare än en snäll bloggare...

Roligt att vi verkar ha samma uppfattning i sakfrågan!

Anonym sa...

Synd att de rödgröna har en sådan färglös ledare. Tråkigt om Reinfeldt vinner igen på walkover. Men Sahlin funkar inte helt enkelt.

Anonym sa...

Ja tyvärr verkar inte politiska ledare bry sig särskilt mycket om vad gräsrötterna vill från första början. I så fall hade nog inte i princip alla partier tappat massor med medlemmar.