Poliser med falsk identitet på nätet kan vara rimligt
DN skriver att SÄPO-chefen Anders Danielsson vill att hans personal ska kunna spana under falsk identitet på internet och infiltrera diskussionsgrupper. Min spontana reaktion på morgonen var att det är precis så jag vill att polisen och SÄPO ska arbeta, det är riktad spaning och inte nödvändigtvis automatiserat. Därför är det lättare att acceptera än exempelvis signalspaning för polisiära ändamål. Det senare bygger på att staten får tillgång till väldigt stora trafikmängder, registrerar och lagrar betydande mängder data om laglydiga medborgares kommunikation.
Väl på jobbet fick jag ett mail av en bekant som var skeptisk till Säpo-chefens förslag. Jag skrev då följande svar.
När Sveriges Radio senare under morgonen ringde för en kommentar kände jag mig tvingad att bolla denna fråga med en annan bekant så att man inte hoppar i galen tunna. Mikael Nilsson visade sig ha funderat i samma banor, på Twitter skriver han följande.Hej,
...
Jag har uppfattat att Säpo-anställda redan idag i den fysiska världen kan gå på möten arrangerade av diverse suspekta organisationer och ta kontakt med kriminella utan att röja sin identitet (Lag (2006:939) om kvalificerade skyddsidentiteter och behovs-/proportionalitetsprinciperna 8 § polislagen). Då vore det inte så konstigt om de kunde göra samma sak i den digitala världen.
Vänligen Mark
Mycket bättre än signalspaning, IMHO. Kan vi byta? Polisen vill spana på internet Inrikes SvD http://t.co/l5bKkTwZ
Det viktiga är att 1) polisen i sitt spaningsarbete på internet inte registrerar data om privatpersoner alltför brett, 2) registrerad data som visar sig vara oväsentlig skyndsamt gallras ut, 3) verksamheten ska inte automatiseras och 4) en oberoende instans (t.ex. SIN) granskar verksamheten.
Uppdaterat
Henrik Alexandersson verkar också vara öppen för detta förslag. Se även SR och Expressen.
6 kommentarer:
Redan idag ligger ribban lågt för att polisen ska få spana i underrättelsesyfte och inhämta diverse trafikuppgifter på nätet. Detsamma kommer sannolikt att gälla för dessa nya verktyg och metoder. Vilken grad av misstanke ska krävas för att de nya arbetssätten ska komma i fråga?
Man får aldrig glömma rättssäkerhetsaspekten och att reglerna för polisens underrättelseverksamhet är (och alltid har varit) generösa.
För att vara den du är verkar det som du har "dålig koll på läget". Förvånande. Som lite mer kontroversiell bloggare, trots att man befinner sig i politikens mittfält, uppplever jag att det är alldeles för lågt i tak. Tror du ska röra dig utanför dina akademiska kretsar. Principresonemanget förstår jag och hade jag kunat sympatisera med om verkligheten sett annorlunda ut än den de facto gör.
J Härjfält
Polisen bedriver redan viss spaning och läser på specifika internetforum och har bevisligen gjort så i många år redan. (med eller utan tillstånd)
Det detta antagligen egentligen handlar om är att de nu vill syssla med brottsprovokation genom att deltaga i diskussionerna och "baita" forummedlemmar i syfte att komma åt deras identitet, men brottsprovokation är ju olagligt och ett fult ord så de formulerar det nu lite finare.
"All din kommunikation ska sparas i databas"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8280834.ab
Rekommenderar detta inlägg:
http://civilkurage.wordpress.com/2011/08/07/sanningen-bakom-de-skandinaviska-terrordaden/
Jag håller helt med om din slutsats. Sådan spaning är väsentligt bättre än allmän datainsamling.
Teknik kan göra definierade, positiva saker. Bara människor kan hindra odefinierade, dåliga saker.
För övrigt läser poliser inte bara på Flashback, de skriver också.
Det här är ju inte klokt, och hör lika lite hemma i en demokrati som FRA-lagen.
Så nu när man är ute på nätet, så kan man aldrig vara säker vilka som är egentliga "tjuvar och banditer"!?
Vilken människa är så god att denne inte förr eller senare får sitt omdöme så pass berusat och korrumperat av denna "makt och härlighet" att denne till slut gör de onda saker som denne är satt att bevaka, så att de inte sker.
Denna människa finns inte i sinnevärlden.
Skicka en kommentar