onsdag, oktober 08, 2008

Lagstiftning är komplicerat

Jag har vid flera tillfällen påpekat att en motion om att riva upp FRA-lagen skulle bli komplicerad och att koordinering är nödvändig. Andra har sagt att det är väldigt lätt.

Nu uppmärksammar Rick Falkvinge oss på att vänsterpartiets motion inte löser problemen med FRA-lagen och att partiet borde jämka sig i förhållande till motion som s och mp lagt. Jag delar hans bedömning.

Vänsterpartiet har missat 6 kap. § 19 a lagen om elektronisk kommunikation, som medför en skyldighet för operatörerna att överföra all trafik i debrörda kablarna till staten. Denna paragraf är fundamentet, det mest allvarliga med den nya lagstiftningen och måste rivas upp. Alliansens överenskommelse den 25 september innebär ingen förändring i detta avseende.

6 kommentarer:

Anonym sa...

@Mark:

Nja,

så komplicerat är väl inte lagstiftning egentligen? ;-)

Det gäller väl bara att tänka strukturerat? (Som en programmerare... eller (fnys) "tekniker" (fnys) ) :-)

Sedan så bör man väl också ha BETA-behandling där man kan ta bort "buggar" med mera. FRA-lagen skulle inte ens platsa som en "GAMMA"!

(Man kallar de olika faserna i ett mjukvaruprojekt: "Gamma", "Beta", "Alfa" och slutligen "Release" för att kunna fila bort så många fel som möjligt under processen.)

Många av de där FRA-lagsförespråkarna liknar ju glada amatörer som visst kan sno ihop ett stort datasystem på några dagar?

Kanske skulle programmerare hjälpa till med lagstiftningen och jurister med datautvecklingen. En sådan korsbefruktning skulle kanske göra utvecklingen något långsammare men säkerligen långt mer felfri.

Mark Klamberg sa...

Hans J,
Det som förenar tekniker och jurister är en strävan efter struktur och logisk konsistens. Det är kanske därför jag har haft det så lätt med att kommunicera med tekniker om FRA-frågan. Det har varit svårare med många politiker och regeringsföreträdare...

Anonym sa...

hans j:

Nåja,

Pre-alpha, alpha, beta, release candidate, release är väl mer som det brukar vara.

Tekniker är som bekant även pedanter och lite besserwissrar... :-D

Anonym sa...

@Mikael Nilsson:

Det jag "for efter" var mer att lagstiftningen i Sverige hade tjänat på att det deltog fler sådana där "pedanter" i den.

Man kan ju inte ha lagstiftningstombola med Leif "Loket" Olsson, Fredrik Reinfeldt och Sten Torgfors vid "tunnan". Det är ju förnedrande.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag har sagt det förr, men vore det inte så allvarligt så är många aspekter på denna problematik på gränsen till det roliga. I all sin absurditet.

Lagar SKA stiftas av politiker. Men - de ska ha experter inom olika områden till sin hjälp. Inte för att dessa experter, som lätt råkar bli byråkrater, ska bestämma. Utan för att de ska formulera sig så att lagarna blir som politikerna VILL, men som de inte själva kan formulera dem.

Men det är en kul innovation detta som tangerats här, liksom på andra ställen, att kanske skulle lagförslag först läggas ut på internet - för att kunna kollas på sina konsekvenser.
Som ett slags informell remissrunda!

(ge ngn kanslihusbyråkrat detta tips!)

Daniel A. sa...

Snart har vi alltså förhoppningsvis "Agile Legislation" :)