torsdag, april 02, 2009

SÄPO kommer att få nyttja FRA

SVT rapporterar att en utredning föreslår att Säpo kan få använda FRA-spaning. Det var detta som många trodde var uteslutet med överenskommelsen den 25 september 2009, men då får man läsa överenskommelsen lite noggrannare. Punkten 7 anger följande.

En utredning ska tillsättas för att se över polis och säkerhetspolisens behov av underrättelser.
Enligt direktiven ska utredaren bl.a.

kartlägga Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av underrättelseinhämtning avseende utländska förhållanden genom signalspaning.
Jag skrev med anledning av detta i oktober 2008 följande.

Jag tolkar det som att FRA-shopen kan komma att öppnas för polisen igen.
Med andra ord, jag är inte överraskad. I en artikel som Svensk Juristidning publicerar senare i april diskuterar jag bl.a. brottsbekämpande myndigheters tillgång till FRAs signalspaning.

Uppdatering. Från SVT kan man nu även läsa följande.

Enligt förslaget ska all signalspaning på Säpos uppdrag prövas av domstol och tillstånd ska kunna ges endast vid misstanke om grova brott, till exempel förberedelse av terrorattentat, spionage och andra brott mot rikets säkerhet.

Kraven på brottsmisstanke och domstol var under sommaren 2008 helt omöjliga krav. Läs vad Ingvar Åkesson skrev.

[D]ebatten kring FRA brukar man vidare ibland hävda att signalspaning bara borde få ske när det föreligger misstanke om brott. Man jämför därmed signalspaningen med de tvångsmedel som de brottsutredande myndigheterna förfogar över. Som lagrådet tydligt har uttalat är jämförelsen felaktig.
I Sveriges Radio kunde man höra följande.

Kravet från sex folkpartister att det ska krävas brottsmisstanke innan FRA får signalspana avfärdas av moderaten och försvarsministern Sten Tolgfors.

DN intervjuade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Vissa kritiker vill att det ska krävas en brottsmisstanke för att FRA ska få signalspana mot någon. Det kravet förkastade statsministern helt. Han underströk att FRA är en civil myndighet, någon som enligt honom "går tillbaka till Per-Albin Hanssons dagar". Att låta militär, polis och åklagare blanda sig i verksamheten vore därför fel. Fredrik Reinfeldt pratade om att bygga upp en "integritetsmur", som klargör att brottsbekämpning är polisens sak. FRA ska bara spana mot yttre hot.

Mikael Odenberg skrev på DN Debatt

Några tidigare partiledare, dussinet moderata kommunpolitiker, en självutnämnd borgerlig grupp för att stoppa FRA-lagen och nu senast Thomas Bodström har alla i DN givit uttryck för uppfattningen att lagstiftningen måste ändras så att signalspaning bara får bedrivas i de fall där det finns en brottsmisstanke. Men jag är ledsen - då har de inte förstått någonting.

Det omöjliga har plötsligt blivit möjligt. Nu ska man i ärlighetens namn säga att när jag själv resonerade om brottsmisstanke under sommaren/hösten 2008 gick det ut på att privatpersoners kommunikation inte ska överlämnas till staten utan att det finns brottsmisstanke. Jag skrev att detta skulle kortsluta FRA-lagen. Utredningens förslag kan således inte innebära brottsmisstanke är ett krav för att privatpersoners kommunikation ska överföras till staten eftersom det strider mot fundamentet för FRAs signalspaning (6 kap.19 a § LEK). Istället blir det förmodligen ett krav på brottsmisstanke när FRA på SÄPOs uppdrag inhämtar meddelandes innehåll från samverkanspunkterna och/eller kartlägger en person (FRAs försvarsunderrättelseverksamhet). Alltid bättre än inget krav alls. Något krav på brottsmisstanke för inhämtning av trafikdata förväntar jag mig inte (FRAs utvecklingsverksamhet). Jag ser fram emot att få läsa utredningens konkreta förslag.

Media och bloggar
DN, SvD, Expressen, Metro, Nyheter24, HAX, Motpol, Liberal och Långsint, NSM, Tomas sida, Staffan Danielsson

14 kommentarer:

Jonas B sa...

Visst var detta väntat. Vi kan nog räkna med ett intensivt lobbyarbete från polisens (och FRA:s) sida framöver. Kanske värmer man upp några av FRA:s spaningsbedrifter som 'avhemligades' ifjol, eller också kommer det något helt nytt. Det är uppenbart att detta är en mycket angelägen fråga för det svenska underrättelsesamhället.

Tor sa...

Kan väl inte säga att jag är direkt förvånad, men hoppas verkligen att de kritiker som finns bland alliansens riksdagsledamöter gör sina röster hörda nu.

Filip A sa...

Såhär kommer det att se ut. Först använder man FRA-spaning för att sätta fast någon riktigt otäck kriminell, typ en pedofil eller liknande. Ingen kan väl neka till att en sådan typ måste fångas in med alla medel man har att tillgå?

Då inför man ett undantag i lagen och bedyrar att det bara är en engångshändelse.
Men sen är det gjort en gång och man "glömmer" att ta bort undantaget. Lagen tillämpas bredare och bredare tills vi alla till slut är övervakade 24/7.

Redan nu finns det spioner som anser att kryptering för hemmabruk borde förbjudas.

Micke Håkansson sa...

Det man i vanlig ordning gör är att gå bakom ryggen på svenska folket…och luras…som vanligt !

FRA har en gång tagits fram av Sosseregimen men tagit ur malpåsen Av Fredrik och hans hejdukar för att så sakteliga påföra oss den totala polisstaten där varje medborgare kan övervakas och kartläggas, ungefär lite av gamla DDR över det hela.

Fredrik Reinfeldt är enligt mångas tycke en dold tvättäkta kommunist, en röd gubbe i blå kostym med en något snedvriden syn att alla medborgare är lägre stående varelser som inte kan tänka själva, som han en gång själv sade om svenskarna att vi är “mentalt handikappade”

Bush talade om ondskans axelmakter, här i Sverige har vi också Ondskans axelmakter, den Ondskan finns i Reinfeldt och hans Allians, som troligen kommit för att stanna väldigt länge…

scaber nestor sa...

Även polisen ska få använda sig av FRA's tjänster.


http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article551742.ece

Mark Klamberg sa...

Tack Scaber!

Adam sa...

Det är skillnad på brottsmisstanke - dvs. misstanke om att brott har begåtts och misstanke om att brott kan komma att begås. Det senare kallas för underrättelsestadiet, det förstnämda för förundersökningsstadiet.

Tanja Bergkvist sa...

När jag var doktorand kallade min handledare FRA för "institutionens soptipp" :-) - och det var ändå innan FRA-lagen kommit på tal...

Mark Klamberg sa...

Tanja,
Alltid kul med matematiker i FRA-debatten, välkommen till min blogg!

Tanja Bergkvist sa...

Mark, ja fast jag har varit passiv i bemärkelsen att jag inte stått på barrikaderna :-) Men minst halva doktorandkåren var ju starkt kritisk när det var som hetast, och jag vidarebefordrade löpande BBB-breven från Pär Ström till alla.

Och vi hade som standard till inte alltför länge sedan att skicka cc till FRA på alla våra interna mail :-) Men vi fick aldrig svar från dem - vilka tråkmånsar. Det var kul på den tiden, men nu efter att jag öppet gått ut och kritiserat vissa saker(genusvansinnet, senast var det genustrumpeten: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2531501.svd ) så är jag säkert redan åsiktsregistrerad, så det är väl tur att jag fick utbytt hela mitt golv nyligen pga vattenskada så att Säpo-mickarna åkte ut också ;-)

Tanja Bergkvist sa...

Glömde tacka för din välkomsthälsning till bloggen - tack!

Förresten, riksdagsledamöterna borde göra mitt egenhändiga IQ-test innan de får tillåtelse att fatta beslut, eller ens kan förklaras myndiga!
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/18/ett-alternativt-iq-test/

Jag har fortfarande allas mailadresser i min kontaktbok sedan
Pär Ström ju uppmanat oss alla att
be dem säga nej till FRA-lagan. Jag kanske borde skicka dem IQ-testet? :-) Eller min vetenskapliga analys av tillståndet i landet, nu i tider av lågkonjunktur: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/15/en-vetenskaplig-ansats-till-forstaelse/

Om inte makthavarna skärper sig så
är det dags för ett nytt parti!
Eller personval åtminstone....

Mark Klamberg sa...

Jag hade läst trumpetartikeln tidigare! Tror du man kan få forskningspengar för en genusanalys av FRA? ;=)

Mark Klamberg sa...

Adam,
Jag håller med om ditt påstående. Det viktiga för mig är att avlyssning/granskning på SÄPOs/polisens vägnar inte sker fritt utan att det föregås av någon form av välgrundad misstanke som antingen rör begångna brott eller att brott kan komma att begås. Man kan diskutera misstankegrad men jag tror "fri" avlyssning/granskning varken är bra för rättssäkerheten, den personliga integriteten eller effektiviteten i den brottsbekämpande verksamheten.

Tanja Bergkvist sa...

Ja visst! De har säkert redan inhyrda genuskonsulter likt varje annan arbetsplats, mer eller mindre frivilligt. De vill i alla fall öka antalet kvinnor: "Vi ser gärna kvinnliga sökanden.", tex här: http://www.fra.se/tjanst-0215.shtml
och här: http://www.fra.se/tjanst-0218.shtml, och på alla sina lediga tjänster ser jag. Inget fel i det.
Jag funderar själv på att infiltrera dem genom att söka jobben och sedan bli dubbelagent i folkets tjänst ;-)